č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Gorgoroth (NOR), 1349 (NOR), Thalarion (SK), Ethereal Pandemonium (SK)
spracoval Darkoldus, 27.9.2004



Gorgoroth GORGOROTH

Keď hovoríme o Black metale v jeho tradičnej a old school forme, musíme sa vrátiť o desaťročie nazad, keď hlavne v Nórsku to začalo vrieť a a začali vznikať nové Black metal formácie. Bol to čas, keď kapely ako Burzum, Darkthrone, Mayhem a Immortal nahrali svoje prvé albumy a na nich vytvorili špecifickú a novú atmosféru tohto štýlu pod vplyvom kapiel ako Venom Celtic Frost a Bathory. V tom čase vznikla aj ďalšia kapela, ktorej názov sa inšpiruje dielom Tolkiena, kapela Gorgoroth. Od začiatku sa jednalo o temnú a bezbožnú kapelu, ktorú v roku 1992 založili Infernus, Hat a Goat. V roku 1993 sa k im pridal session basák Kjettar a v tejto zostave vzniklo prvé demo "A Sorcery - Written in Blood" a od toho času sa stali elitou v takzvanom "Norwegian Black Metal" a vydali sa svojou vlastnou temnou, okultnou a satanskou cestou. V roku 1994 podpísali svoju prvú zmluvu pre Embassy Rec. A po odchode bicmana Goata ho na chvíľu nahradil Frost (Satyricon) a na basu Samoth a tak vzniká skvelý a kultový album "Pentagram". V roku 1995 odišiel Hat a na jeho miesto sa postavil Pest. Zas nová zmluva z Malicious Rec. A vzniká ďalší album " Antichrist". V tom čase sa vydávajú na turné po Nórsku a Anglicku z Cradle Of Filth a neskôr ďalšie turné z Dissection a Satyriconom na podporu tohto albumu. Na turné si zobrali hosťujúceho basáka Storma. V tom čase vzniká nahrávka "The Last Tormentor" na ktorej sa už podieľali aj nový členovia Grim, Ares a Tormentor. Po skončení turné sa vrhli na prípravu nového radového albumu z názvom "Under The Sign Of Hell", ktorý vyšiel v roku 1997, no v tom čase opúšťajú kapelu Pest a Grim. Po tomto úspešnom albume dostali ponuku od Nuclear Blast Rec. A po príchode Vroloka a Gaahla vzniká album "Destroyer". V roku 1998 opúšťa kapelu Ares a a prichádzajú Sjt.Erichsen a King ov Hell a začína sa nahrávať album "Incipit Satan", ktorý vychádza v roku 2000. Opäť personálne zmeny, odchádza Sjt.Erichsen a za bicie sa posadil Kvitrafn. O rok neskôr opustil kapelu aj Tormentor. V roku 2003 je konečne na svete album "Twilight of the Idols" a do kapely prichádza Apollyon ako hosť na turné. No mame tu rok 2004, keď odchádza Kvitrafn a končí zmluva z Nuclear Blast Rec. Kapela je však v plnej sile a na tento rok si naplánovala turné po Európe. Na Slovensko zavíta prvý krát v histórii kontroverzný Gorgoroth z Nórska.
Gorgoroth sa na európskom tour predstavia v novej zostave, na bicie bude hosťovať Dirge Rep (ex-Gehenna, Enslaved) a na gitaru Teloch, obaja z nórskej black metal skupiny Orcustus. Okrem skladieb známych z predošlých albumov Gorgoroth predstavia aj nejaké novinky z pripravovaného albumu "Ad majorem Sathanas gloriam".

zostava:
Infernus - gitara
King - basgitara
Gaahl - vokály
Dirge Rep - bicie
Teloch - gitara

web: www.gorgoroth.org

diskografia:
A Sorcery Written in Blood (demo, 1993)
Pentagram (1994)
Antichrist (1996)
The Last Tormentor (1996)
Under the Sign of Hell (1997)
Destroyer (1998)
Incipit Satan (2000)
Twilight of the Idols (2003)



1349 1349

Skupina 1349 pochádzajúca z Nórska síce nepatrí zatiaľ medzi veľmi známe kapely, ale od roku 1997, kedy vznikla, stúpa v popularite stále hore. Pozornosť vzbudzuje hlavne bubenícka stolička, na ktorej sedí Frost, inak bicman ďalšej legendy nórskeho Black metalu - Satyricon. Ta svoji plodnú kariéru stačili nahrať dve plnohodnotné CD albumy a jedno demo a dve Mini CD. Menovite sú to "Demo 1998", "Chaos Preferred 1999", "1349 MCD 2001", "Liberation 2003", a aktuálny album "Beyond The Apocalypse 2004". V radách tejto kapely pôsobia hudobníci ako Ravn (vokál), Frost (bicie), Tjalve (gitara), Archaon (gitara) a Seidemann (basa). Kapela hrá extrémny a rýchly Black metal v 100 percentnej kvalite, čo už naznačujú len mená zúčastnených hudobníkov. Podľa mňa ide o ozaj skvelú kapelu, ktorá naväzuje na tradície ortodoxných Black metalových kapiel zo začiatku 90 rokov.

zostava:
Ravn - vokál
Frost - bicie
Tjalve - gitara
Archaon - gitara
Seidemann - basa

web: www.legion1349.com

diskografia:
Demo (1998)
Chaos Preferred (1999)
1349 MCD (2001)
Liberation (2003)
Beyond The Apocalypse (2004)



Thalarion THALARION

Thalarion je slovenské kapela pochádzajúca z Topoľčian. Ich aktuálny album nesie názor "Hellium". Svojim rýchlym a technickým Death metalom z prvkami Doom metalu partia medzi špičku Slovenskej metalovej scény. Kapela pôvodne začínala ako Death/Doom metalová kapela z klávesmi a tiež z anjelskym ženským spevom Nely Horvathovej, ktorá popri mužskom murmure obohatila ich staršie nahrávky, ktoré pôsobili mysticky a tajomne a zároveň drsnými gitarovými drtili fanúšikov nielen na nahrávkach, ale aj na koncertoch. No časom sa kapela rozhodla pre drsnejšiu produkciu a to malo za následok odchod speváčky. Tiež pri prerode kapely sa doterajší klávesak chopil mikrofónu a klávesy sú pre budúcnosť len ako doplnok pri štúdiových prácach. Ako posledná zmena v kapele sa udiala výmena dlhoročného bicmana Petra, ktorý sa rozhodol pre kariéru v Rockovej Tublatanke a nahradil ho Jozef, ktorý sa predvedie aj práve na tomto koncerte.

zostava:
Juraj Grežďo - spev
Juraj Schlosser - gitara
Peter Bartakovič - basa
Michal Zaťko - gitara
Jozef Lukáč - bicie

web: thalarion.cjb.net

diskografia:
Black Raven (demo, 1991)
Best Art (demo, 1993)
Behind The Door Of Sorrow (demo, 1994)
Towards The Obscure Slumberland (MC, 1996)
Dominion Unfound (demo, 1996)
TalesOf The Woods ... Thus Was Written (1998)
Four Elements Mysterium (2000)
Tunes Of Despondency (2002)
Hellium (2004)



Ethereal Pandemonium ETHEREAL PANDEMONIUM

Bratislavská Black/Doom formácia Ethereal Pandemonium už nejaký čas pôsobí na Slovenskej metalovej scéne a za tú dobu si našla svojich fanúšikov predovšetkým baladickým a zároveň drsným podaním Black metalu z klávesmi a ženským spevom. Kapela je známa aj tým, že sa necháva inšpirovať tradičnými ľudovými prvkami, ktoré vtesnáva do svojej tvorby. Na koncerte prezentujú prierez ich kariérou, za ktorú stihli vydať tri úspešné albumy a v tejto dobe pripravujú nový, zatiaľ nezmenný album. Vznikajú a pilujú sa skladby s pracovnými názvami ako "Vespertine", "Omen", popri "starších" nových veciach ako "expressionism:razorblade", "Naiadian", či "Heathenlegia". Skupina upravuje cover verziu skladby "Stay" od formácie Shakespeare's Sisters, známej z prvej polovice 90tych rokov. Na koncerte zaznie ochutnávka niektorých pripravovaných skladieb z neho.

zostava:
Vidar - gitara, vokály
Rhaa - klávesy
Demogorgon - bicie
Herr Doktor - gitara
Zuzana - vokály
Wlad - basa

web: www.ethereal-pandemonium.sk

diskografia:
A Winter Solstice Eve (1998)
Arcanum Lunae (2000)
jesus.christ@hell.com (2002)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits