č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Rage, Viktor Smolski
zdroj Doublehead Production, spracoval jimi, 10.11.2004



Rage RAGE

Čo má spoločné Bielorusko s pôvodne nemeckou rockovou skupinou RAGE? Gitarového virtuóza, skladateľa, aranžéra a tiež automobilového pretekára, rodáka z Minska (1969) Viktora Smolského. Mimochodom ide o syna jedného najznámejších súčastných skladateľov spomedzi krajín bývalých Sovietov a dirigenta Bieloruského orchestra Dmitryja Smolského.

RAGE vznikol už v roku 1983 v Nemecku a okrem dlhoročnému úspechu na "Starom kontinente" dosiahol nespočet úspechov aj v Japonsku, kde sa mu podarilo mladými rockovými samurajmi vypredať haly!

Rage live Odhliadnuc od pionierskeho albumu DEEP PURPLE and The Royal Philharmonic Orchestra z roku 1970, novodobými experimentátormi na poli syntézy tvrdého rocku a klasického orchestra boli práve RAGE s albumom "Lingua Mortis" (1996). Jeho prostredníczvom predbehli aj tak mediálne protežovaných kolegov ako Metallica, Scorpions, Kiss a ďaľších...

Pôvodne čisto nemecký quartet prešiel po roku 1998 radikálnou zmenou, zredukoval sa na multinárodné trio s najvyšším "inštrumentačným ratigom" kariéry. Okrem nemeckého zakladateľa skupiny, basgitaristu a speváka Petra Wagnera a spomínaného Viktora, pribudol američan Mike Terrana, ktorého famóznou hrou na bicie sa niekoľko rokov nechal doprevádzať gitarový génius Yngwie Malsteen.

Rage - From The Ccradle Albumi RAGE zviknú stvárňovať zvláštne kreatúry, sú inšpirované rýšou sci-fi ako to je aj v prípade poslednej nahrávky. Koncepčný píbeh "Soundchaser" je inšpirovaný americkým spisovateľom H.P. Lovecraftom a je už v poradí druhým albumom ozdobeným výtvarným a grafickým spracovaním svetoznáho umelca temna - Joachimom Luetkem.

aktuálna zostava:
"Peavy" Wagner - vocals, bass
Victor Smolski - guitars
Mike Terrana - drums

web: www.rage-on.de

audio:
Soundchaser (z albumu Soundchaser)
Down (z albumu Unity)
From The Cradle To The Grave (z albumu XIII)


diskografia:
Reign Of Fear (1986)
Execution Guaranteed (1987)
Perfect Man (1988)
Secrets In A Weird World (1989)
Reflections Of A Shadow (1990)
Extended Power (EP, 1991)
Trapped (1992)
Beyond The Wall (EP, 1992)
The Missing Link (1993)
Refuge (EP, 1993, Japan)
Rage - XIII Power Of Metal (Live, 1994)
10 Years In Rage (1994)
Black In Mind (1995)
Lingua Mortis (1996)
End Of All Days (1996)
Higher Than The Sky (EP, 1996, Japan)
Live From The Vault (EP, 1997, Japan)
XIII (1998)
In Vain "Rage In Acoustic" (1998)
In Vain I - III (1998)
Ghost (1999)
Welcome To The Other Side (2001)
Unity (2002)
Soundchaser (2003)



Viktor Smolski VIKTOR SMOLSKI

Viktor Smolski, syn Profesora Dmitryja Smolskeho, jedného z najznámejšíich súčastných ruských skladateľov, sa narodil v 1969 v Minsku (Bielorusko). Ako šesť ročný začal študovať hru na cello a piano, prechod ku gitare v jedenástich odštartoval Viktorovu kariéru profesionálneho hudobníka, pretože už v štrnástich získal angažmá v Bieloruskej rockovej skupine Pesniary, ktorá vo svojej histórii predala okolo 10 mil albumov, čo je porovnateľné napríklôad s takými Scorpions...

Od školských rokov Viktor študoval o hudbe všetko dostupné, čo mu len sovietske prostredie umožňovalo. Dnes je o ňom, s jemnou dávkou sarkazmu možné povedať, že "má papier" ako rockový a jazzový gitarista, skladateľ a hudobný aranžér.

Vďaka "glasnosti" sa v osemdesiatom ôsmom dostal so svojou vtedajšou skupinou na koncertné turné do Nemecka, ktoré sa stalo v kladnom slova zmysle Viktorovím osudom a od roku 1993 novým domovom. Začínal ako štúdiový muzikant, producent, "prešiel" mnohými pomerne známimi skupinami. Koncom predošlého milénia zakotvil v aj u nás zámich RAGE a dopomohol k vytvoreniu najsilnejšej zostavy jej histórie. Hoci RAGE tvorí len trio hudobníkov, okrem Viktora a zakladajúceho člena Petra "Peavy" Wagnera do zostavy patrí aj ostrielaný virtuóz rytmiky Mike Terrana. Jeho služby v minulosti niekoľko krát využil aj ďalší gitarový génius - Yngvie J. Malsmsteen!

Viktorov otec Dmitry je právom hrdý na svojho syna, rozhodne mu imponoje aj Viktorova terajšia skupina RAGE, napríklad aj priekopníckym albumom Lingua Mortis. Nahrávka prináša vydarenú syntézu symfonického a rockového telesa, aby tak o niekoľko rokov predbehli kolegov ako Metallica, Scorpions, atď. (mimo Deep Purple and the Royal Philharmonic Orchestra 1969-70).

Viktor Smolski na Rock Meets Renaissance festivale spolu s Uli Jon Roth a London strings orchestra (2004) V tom čase Viktor nebol členom RAGE, no istá nadväznosť existuje v podobe spoločnej symfonickej kompozície otca a syna Smolských pre elektrickú gitaru a klasický orchester, predstavenej aj na koncertných pódiach Európskeho turné v roku 1999 a o rok staršou nahrávkou v spolupráci s Bieloruským orchestrom a kolegami RAGE "The Heretic".

Viktorov talent a jeho brilantná gitarová technika neunikla pozornosti renomovaným výrobcom hudobných nástrojov a techniky "Yamaha", Siggi Guitars", "Peavey", "Thomasti k-Infeld" a "Cordial", ktorých Viktor oficiálne reprezentuje a reprezentoval mimo iné aj na najväčšom americkom veletrhu "Winter NAMM Show" a "Music Expo" v Dubai.

Medzi jeho veľké úspechy v oblasti "soundtrackov" zaznamenala jeho skladba "Straight To Hell" z albumu RAGE "Welcome To The Other Side", použíta vo filme nemeckej produkcie "Der Schuh des Manitu", ktorý zaznamenal 15 miliónovú návštevnosť.

web: www.victorsmolski.de

audio:
Concert For Violin & Oboe, Concert For 2 Violins, Rocker-Rider (z albumu Majesty & Passion)
Hex Of The Six Strings, Baptism Of Fire (z albumu The Heretic)
Crazy Solo part 1, Crazy Solo part 2 (z albumu Special Solo Mix)
Destiny (z albumu Destiny)
Viktor Smolski - Majesty & Passion

diskografia:
Inspector "Russian Prayer" (1993)
Victor Smolski "Destiny" (1996)
Mind Odyssey "Nailed To The Shade" (1998)
Mind Odyssey "Signs" (1999)
Rage "Ghosts" (1999)
Victor Smolski "The Heretic" (2000)
Rage "Welcome To The Other Side" (2001)
Der Schuh des Manitu (Movie) "Soundtrack" (2001)
Rage "Unity" (2002)
Rage "Soundchaser" (2003)
Siggi Braun Fine Young Guitars "Perfect Passion" (2004)
Traumschiff Surprise (Movie) "Soundtrack" (2004)
Rage "From The Cradle To The Stage" (2004, DVD)
Victor Smolski "Majesty & Passion" (2004)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits