č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

HR Giger Mimo Dobro
spracoval Ivan, 7.4.2005 HR Giger Mimo Dobro



Inkubus, sukubus a upíri. Všetky tieto bytosti v noci svoje obete desia, ale zároveň šíria okolo seba erotické fluidum. Aspoň tak hovoria legendy. A že niet dymu bez ohňa potvrdzuje tvorba slávneho švajčiarskeho výtvarníka H.R. Gigera. Pravdivosť tohto tvrdenia si môže overiť každý, kto v čase od 14 apríla do 13 júla zájde do Národného technického múzea v Prahe, kde 13. apríla HR Giger osobne zaháji výstavu, predstavujúcu nielen maliarske diela a sochy, ale aj filmové, hudobné a multimediálne projekty. Niektoré si v Prahe odkrútia svoju výstavnú premiéru.

Rané práce HR Gigera boli olejomaľby, neskôr začal používať airbrush, techniku striekacej pištolky. Tu si treba uvedomiť skutočnosť, že svoje predstavy striekal voľnou rukou. Už u predchodcov Biomechanoidov, Atómových detí, karikatúr ľudí preživších nukleárny útok, sa postupne objavovali mechanické a hydraulické prvky. Svet Gigerových vízií je plný sexu, vychádajúc z ideí a praktík Aleistera Crowleyho, vízií sabatu a štúdia mechaniky. A hoci by mali tieto obrazy asi skôr desiť, ich silnou zbraňou je práve intenzívne sexuálne vyžarovanie.

Práce HR Gigera si našli cestu aj do oblasti hudby. Boli to najmä obaly platní, ktoré autor vytvoril priamo na žiadosť svojich umeleckých kolegov, alebo bol požiadaný o možnosť použiť už hotové dielo ako obal platne. Pre Brain Salad Surgery od skupiny Emerson, Lake & Palmer vytvoril otvárací obal. Neskôr pre sólový album speváčky Blondie, Deborah Harry, navrhol okrem obalu aj niektoré promo materiály. Gigerovi krajania Celtic Frost prejavili dobrý vkus a ako obal pre svoj počin To Mega Therion si vybrali obraz Satan I. Došlo tak k skvelej symbióze, pretože obal presne vystihuje o čom je hudba. Lákaniu neodolal ani Glenn Danzing a pre svoj album Danzig III How The Gods Kill zvolil obraz Majster a Margarétka.

V posledných rokoch sa HR Giger venuje najmä sochárčeniu a designu. Významnú časť výstavy tvorí sochárske stvárnenie biomechanoidov, ako aj nábytok z dnes už legendárneho Giger Baru. Z oblasti designu môžeme spomenúť návrh stojanu na mikrofónu pre Jonathana Davisa, speváka skupiny Korn.

Hoci tvorba HR Gigera bola cenená a uznávané už dávno, celosvetovo ho asi najviac preslávila spolupráca na filme Votrelec. Neskôr sa podieľal na viacerých kultových hororových a SF filmoch. Na výstave si každý bude bude môcť pozrieť skice k nerealizovanej verzii filmu Duna a tíško v duchu ľutovať, že veci dopadli ako dopadli.

Súčasťou výstavy sú aj projekcie filmov. Všetky dôležité, najmä autorské, budú premietané každý deň. Ostatné filmy sa budú denne meniť, ale v týždennom cykle. Teda napríklad každý piatok bude možné vidieť tie isté filmy. To je výhoda najmä pre mimopražských návštevníkov, ktorí si tak budú môcť naplánovať kedy na výstavu ísť. V priestoroch výstavy bude GigerShop. Zakúpiť sa budú dať katalóg, plagáty, často už bežne nedostupné publikácie. Metalové čarodejnice si určite nenechajú ujsť šancu popýšiť sa na najbližšom koncerte originálnymi striebornými šperkami. Povestnou čerešničkou na torte je avizovaný predaj autorských signovaných tlačí.

Bližšie informácie:
www.ntm.cz
www.giger.cz



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits