č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Metal Camp 2006
Ivan Chytil, 7.6.2006



Hoci v Európe k najmladším, ale svojím tretím ročníkom k najatraktívnejsším letným festivalom patrí tohtoročný Metal Camp v slovinskom Tolmine. Usporiadatelia sľubujú návštevníkom metalové peklo na Zemi. Odchýľme teda na kúsok pekelnú bránu a pozrime sa, na čo sa v dňoch 21. až 23. júla môžeme tešiť

METAL STAGE

Čo by malo presvedčiť fandu tvrdej muziky, aby sa vybral do Tolminu? Každý si určite nájde to svoje pravé orechové. Ale po všetky tri deň festivalu sa na Metal Stage objavia kapely, ktoré by mal absolvovať každý.

Metal Stage v piatok pokrstia domáci Scaffold. Po nich prevezmú vládu nad pódiom ich žánroví súputníci, death metaloví Decapitated z Poľska. Jon Oliva´s Pain predstavia najmä veci z pripravovaného albumu. Americky Seattle sa preslávil inou hudbou než práve klasickým metalom. K tým nemnohým sa radí Nevermore, partia, ústrednou postavou ktorej je vokalista Warrel Dane. Úspech tejto power / trash metalovej kapele priniesla schopnosť primerane kombinovať tradičný metal s novými prvkami. Ďalšou kapelou večera je Arch Enemy. Minulý rok vydali výborný Doomsday Machine. Na Angelu Gossov sa dobre pozerá . A okrem toho. V záplave školovaných, noc si želajúcich vokalistiek pôsobí jej spev na metalistické uši ako balzam. HYPOCRISY Po nich nastúpi na pódium Peter Tägtgren a jeho Hypocrisy. Kapela, ktorej minuloročný Virus akoby pomohl nabrať druhý dych. Svet hymnických eposov, vikingskej mytológie, to všetko prichádza v podaní Amon Amarth. A prvý večer večer/ noc uzatvoria Deathstars, hrajúci goticko- industriálno-imidžový metal.

Sobota má zaujímavú dramaturgiu. Úlohu otváračov večera pripadla kapele Excelsis, ktorá sa prezentuje švajčiarskym epickým folk metalom. Typickou stránkou tvorby metalcore/ death metalistov Heaven Shall Burn sú texty, vychádzajúce z reality, zaoberajúce sa sociálnymi problémami, vojnami, rasizmom. Po nich nastúpi One Man Army And The Undead Quartett. Frontman tohoto súboru je Johan Lindstrand, ináč bývalý spevák rozpadnuvších sa The Crown. So zvyškom svojej bandy ponúknu pravdepodobne najmä veci zo svojho debutového albumu 21st Century Killing Machine, ale je možné, že zaznejú aj skladby z repertoáru predchádzajúceho pôsobiska Johana Lindstranda. Progresívny power metaloví Evergrey patria ku kapelám, ktoré vďaka vokálu Thomasa Englunda každý neomylne rozpozná. Vo svojich textoch sa súbor zaoberá témami ako sú strach, paranoja alebo náboženstvo. Spevák a multiinštrumentalista Jari Mäenpäa, známy aj zo svojho pôsobenia v Ensiferum, predstaví svoj projekt Wintersun, v ktorom sa stretávajú rýchly metal, progresívne prvky a inšpirácia folklórom. Švédsky melodický death metal budú zastupoveť Soilwork. DIMMU BORGIR Záverečnú časť programu otvoria doom metaloví melancholici z My Dying Bride. Človek nemusí byť ani príliš veľkým fanúšikom Testament, aby dokázal oceniť hráčske schopnosti Erica Petersona. A na koniec večierka vystúpia Dimmu Borgir. Túto nórsku kapelu určite netreba nikomu predstavovať.

Nedeľnú dávku metalu odštartuje rakúska gothic metalová kapela Mely, ktorá sa vo svojich textoch, ako sa na tento žáner patrí, zaoberá najmä láskou, depresiou a smútkom. Milovníci power metalu si prídu na svoju muziku počas setu nemeckých Mystic Prophecy. Zmes hardcore a trash metalu sa dá očakávať od švajčiarskeho Cataract. Po niekoľkých rokoch hybernácie sa Gorefest prebrali späť do života. Vydali album La Muerte, ktorým dokázali, že dlhoročný spánok im nijako neuškodil. Toľko veľmi stručná vizitka týchto Holanďanov. Kanadský Kataklysm možno dnes kľudne zaradiť do kochlíka legenda brutálneho death metalu. Nemeckí Edguy síce hrajú klasický power metal, ale na rozdiel od niektorých žánrových kapiel v ich textoch nechýba humor. Kapela Kreator bola jedným z hlavných predstaviteľov nemeckej trash metalovej scény 80tych rokov minulého storočia. Spolu s comebackom v rok 2001 sa partia okolo Mille Petrozzu vrátila späť ku svojim koreňom. Úplný záver festivalu, adekvátnu a na úrovni, obstará kapela, ktorú určite žiadnemu milovníkovi hudby netreba ani predstavovať. Opeth.

TALENT FORUM STAGE

Alphawolf, Ars Moriend, Barehanded, Bleak Origin, Blind Petition, Broken Sword, Chronicle Of Tyrants, Cold Snap, Darkfall, Dawn Of Disease, dawn Patrol, Disguise, Dread, El[k]mino, Eventide, Evil Bards, Goddamned X, Grohm, Hatred, Heavy Hamsters, Holy Sinner, Inmate, Logar´s Diary, Low Down, Low-Chi, Midgard, Mortifera, Mortifixion, Mozak, Nitroxyde, Outcry, Over Faith, Sardonic, Sepsis, Sinbolic, Skorbut, Stimulans, Subhuman, The Past Alive, Trashcanned, True, Vega, Vulvathrone, Wartune, Xenesthis

TALENT FORUM STAGE SPECIAL GUESTS

Caliban, Maroon, Scar Symmetry

CENY VSTUPENIEK

Vstupné v predpredaji je 42 € ze jednodňový lístok a 75 € za lístok na všetky tri dni. Priamo na mieste bude celofestivalový lístok stáť 79 €. Platiť možno slovinskými toliarmi alebo eurami.

KEMPING & PARKOVANIE

Parkovací poplatok je 4 € na prvý deň a 3 € na každý ďalší. Cena je za auto,bez ohľadu na počet osôb. Kemping je zadarmo. Vstupkou je platný lístok na festival.

RADOSTI ŽIVOTA

Adekvátny a vyrovnaný pomer cena, kvalita a množstvo. Taká je sľubovaná ponuka v stánkoch s jedlom a nápojmi. Ľudia, ktorí majú radšej kus poriadneho mäsa sa nemusia obávať. Hoci je dnes v móde vegetariánstvo a stánky s takýmto typom jediva na festivale chýbať nebudú, na svoje si prídu aj mäsojedlíci.

Sprchy a toalety budú zabezpečené v dostatočnom množstve. No ako to býva, ich čistota a použiteľnosť bude aj napriek profesionálne zabezpečenému čisteniu závisieť najmä od návštevníkov.

Drobné aj väčšie festivalové šrámy budú riešiť non stop fungujúce standy prvej pomoci. Zdravotnícka starostlivosť bude zabezpečená 24 hodín denne.

FOTO NA PAMIATKU

Ak máte čo i len trochu profesionálnejšie sa tváriaci fotoaparát, video kameru alebo záznamník zvuku, radšej ho nechajte doma. Na festivale totiž nebude žiadna možnosť odložiť si tieto hračky do úschovy na bezpečné miesto a po feste si ich vyzdvihnúť. Pristihnutný majiteľ takéhoto zariadenia bude vykázaný z areálu a tým jeho účasť skončí. Akceptované budú iba vreckové fotoaparáty, schopné skutočne páchať iba fotky na pamiatku..

BONUS Cold Creek

Ak nie je niekto hneď zrána pripravený konzumovať muziku alebo ho niektoré z prvých kapiel moc nezaujímajú, môže načerpať sily na hlavné hviezdy v okolití. Alebo sa okúpať. Alebo navštíviť niektorú z turistických atrakcií, ktorých je tu skutočne dostatok. Tísic rokov staré zrúcaniny hrad v Kozlov Rob. Stopy po I. svetovej vojne. Kostol Svätého Ducha v Javorci. Prípadne vyraziť do prírody, ktorá tak trocha prípomína náš Slovenký raj. Sú tu vodopády, Danteho jaskyňa

ZAKÁZANÉ OVOCIE

Do festivalového areálu je zakázané priniesť plechovky , fľaše, drogy, objekty, ktoré môžu byť použité ako projektily, nože. A samozrejme všetky druhy zbraní a predmety, ktoré môžu byť ako zbrane použité.

Vzhľadom na pozitívny postoj organizátorov k prírode majú psi a ostatné zvieratá vstup na festival zakázaný. Komu sa nepáči, nech si uvedomí, že je to najmä v záujme štvornohých priateľov človeka.

Security personál bude vyžadovať dôsledné dodržiavanie svojich pokynov. Rôzne vyjednávačky a výhovorky radšej odložte na inokedy.

INFORMÁCIE

Vo vstupnom priestore bude informačný stánok. Tu sa dozviete potrebné veci o doprave, programe, súťažiach, autogramiádach kapiel. Tu môžete zanechať nájdené veci, respektíve nechať odkaz, ak ste niečo stratili.

Bližšie informácie o festivale, časový rozpis kapiel a termíny autogramiád, ako aj ďalšie informácie možno priebežne nájsť na www.metalcamp.com.



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits