č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

HEAVEN AND HELL / BLACK SABBATH
zdroj Equinoxe, 11.6.2007



HEAVEN AND HELL / BLACK SABBATH
Steel aréna Košice - 26.6.2007

www.doubleheadpro.com
www.equinoxe.sk



Jednou z najväčších a najsledovanejších rockových udalostí roku 2007 je svetové turné kapely HEAVEN AND HELL, ktorú tvoria členovia legendárnej kapely BLACK SABBATH. Keď v roku 1980 Black Sabbath vydal megaúspešný album "Heaven And Hell" bez speváka Ozzy Osbournea, bolo jasné celému svetu, že Ozzy je nahraditeľný. Nový spevák kapely Ronnie James Dio presvedčil, že je jedným z najuznávanejších vokalistov heavymetalovej histórie. V rámci tohto turné zavíta táto výnimočná heavymetalová kapela aj do Košíc. Jediný exkluzívny koncert - jediná šanca vidieť túto zostavu a vypočuť si skladby BLACK SABBATH v podaní Ronnie James Dia. Nenechajte si ujsť sviatok heavy metalu 26.6.2007 v Košiciach: Ronnie James Dio v absolútnej hlasovej forme, Tony Iommi (gitara), Terry "Geezer" Butler (basgitara), Vinny Appice (bicie).



Black Sabbath patrí už dlhé roky k tým kapelám, o ktorých je možné so všetkou vážnosťou prehlásiť, že vo svojom žánri dosiahli už počas života nesmrteľnosť. Znie to takmer neuveriteľne, ale táto legenda odštartovala svoju kariéru v anglickom Birminghame už v roku 1968. Vznikli síce pôvodne pod iným názvom, než je ten ktorý dobyl svet, každopádne genéza ich vývoja je zaujímavá už od samotného počiatku. Dokázali sa desaťročia udržať tak v centre záujmu fanúšikov, ako aj na popredných miestach rôznych rebríčkov. Či už ide o rebríček hranosti, predaja, návštevnosti koncertov, či pomyselnú hitparádu vplyvu jednotlivých interpretov a skupín na vývoj tohto hudobného žánru.

Praotcovia heavy metalu zažili počas svojej doterajšej existencie vzostupy aj pády. Koncom sedemdesiatych rokov opustil kapelu rôznymi omamnými látkami poznačený spevák Ozzy Osbourne. Ten sa okrem alkoholu venoval v tom období aj čoraz častejším "únikom" k iným projektom a tak bolo jeho zotrvanie v kapele ďalej neúnosné. V laických ale i odborných kruhoch sa začal šíriť šum o začiatku konca, ktorý je takmer vždy vyústením odchodu výrazného frontmana. Zakrátko sa ale na poste speváka objavil muž vzrastom nie príliš veľký, ale zato disponujúci ohromným hlasom - Ronnie James Dio, ktorý je zaslúžene nazývaný jedným z najväčších vokalistov heavymetalovej histórie. Od jeho nástupu do kapely ubehlo už 28 rokov, ale k personálnym zmenám dochádzalo aj potom a to nielen na mieste speváka. Za mikrofónom sa vystriedal Ian Gillan, David Donato, Glenn Hughes, Ray Gillen, Tony Martin, dokonca sa na čas vrátil aj kontroverzný Ozzy. Vyzerá to tak, že kapela Black Sabbath má návraty "stratených synoch" snáď v interných pravidlách a tak niet divu, že mnoho priaznivcov charizmatického Dia očakávalo jeho reunion. Ronnie James Dio je teraz v absolútnej hlasovej forme a súčasnú zostavu tvoria - Tony Iommi (gitara), Terry "Geezer" Butler (basgitara), Vinny Appice (bicie).

Na ich konte je okrem množstva albumov a nespočetného okruhu fanúšikov po celom svete aj niekoľko ocenení, medzi ktoré patrí aj uvedenie do UK Music Hall of Fame a Rock and Roll Hall of Fame v rokoch 2005 a 2006

Začiatkom roka 2007 uzrel svetlo sveta album Black Sabbath: The Dio Years, na ktorom sa nachádzajú digitálne zremasterované hity z obdobia pôsobenia Dia v kapele, doplnené aj o tri nové skladby. Na podporu tohto albumu vyráža Black Sabbath, vystupujúci v súčasnosti pod názvom Heaven and Hell na svetové turné. Rovnaký názov niesol aj ich úspešný album z roku 1980 a niet najmenších pochýb o tom, že jednou z najväčších hudobných udalostí roka 2007 je práve svetové turné tejto významnej kapely v zostave z éry albumov Mob Rules a Dehumanizer. V rámci neho absolvujú heavymetaloví klasici aj jediný koncert na Slovensku 26.júna 2007 v košickej Steel Aréne



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits