č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Al Di Meola bude koncertovať v Bratislave
zdroj web, 20.7.2007



14.8.2007, utorok, 20,00
AL DI MEOLA MIDSUMMER NIGHT QUARTET:
Al Di Meola - gitara
Fausto Beccalossi - akordeón
Gumbi Ortiz - perkusie
Peo Alfonsi - gitara
výnimočný gitarista z absolútnej špičky svetovej jazzovej scény
Spoločenská sála PKO, Bratislava



Al Di Meola
Patrí k absolútnej špičke svetovej jazzovej scény a je považovaný za jedného z najzaujímavejších svetových gitaristov. Jeho vynikajúca technika, spojená s vášňou a inteligenciou mu v období rokov 1976 – 1992 priradila 13 x prestížnu cenu "Guitar Player Poll", čo je v histórií najviac cien, priradených individuálnemu interpretovi pre tento magazín v jeho 20 –ročnej histórií. Stal sa najmladším gitaristom na zozname ! Galery of Greats.“

Al Di Meola debutoval v roku 1974 v známom zoskupení Return to Forever, spolu s Chickom Coreom, Stanley Clarkom a Lenny Whitom. S touto skupinou nahral 3 legendárne platne, obdržal cenu Grammy za Zlatú platňu "No Mystery" a "Romantic Warrior". Po ukončení spolupráce s Chickom Coreom začína Al Di Meola svoju sólovú dráhu, ktorá priniesla ovocie v podobe množstva platní a dvoch projektov v najznámejšom gitarovom triu : John McLaughlin - Al Di Meola - Paco De Lucia.
História tohto tria sa začala v roku 1980 v San Francisco. Nikto si pred tým nevedel predstaviť, že túto hudbu spozná celý svet. Platne s názvom Friday Night in San Francisco sa do týchto čias na celom svete predalo okolo 2 miliónov kusov!
V rokoch 1983-1991 Al Di Meola nahral nasledujúce platne : "Electric Randezvous", "Tour De Force Live", "Passion, Grace&Fire", "Scenario", "Cielo e Terra" (obľúbený sólový album Al Di Meolua), "Soaring Through a Dream", "Tiramisu", "Kiss My Axe". Po 1994 powstały: "Al Di Meola Plays Piazzolla", "Orange&Blue", "The Infinite Desire", "Christmas: Winter Nights". Spolu 21 platní ! Z toho, 3 zlaté, v sumári viac ako 6 miliónov predaných albumov.
Na ďalšej platni z roku 1991 "World Sinfonia" už môžeme počuť vplyvy rôznych kultúr, keďže jeho spolupracovníci pochádzajú z rôznych kútov sveta. Nové, vynikajúce kompozície Ala Di Meolu obsahujú od tanga, napísane ako pocta priateľovi, Astorovi Piazzoli ("Last Tango For Astor") po úplne nové verzie skladby "No Mystery", originálne nahraného s Chickom Coreom, v čase, keď mal Meola len 19 rokov. Hneď na ňu naväzovala: "World Sinfonia - Hearts of the Immigrants".
V roku 2000 vzniká ďalšia úchvatná platňa : "Grande Passion - World Sinfonia". Spájajúca prvky jazzu, fusion, vážnej hudby a latinského tanga.
Viac informácii na: www.aldimeola.com



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits