č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

PERUNICA FEST IV.
zdroj waldemar, 26.10.2009



PERUNICA FEST IV.

OBTEST (Baltic pagan metal cult from Lithuania)
SŁOWIAŃSKI MIT O STWORZENIU ŚWIATA (ritual slavonic folk music from Poland)
PERCIVAL SCHUTTENBACH (new wave of Polish heavy folk)
HALGAR (acoustic pagan folk from Slovakia)
& very special guest only in NITRA (27.11.) - JAR (slavonic pagan folk - SLAVLAND side project!) www.jar.org.pl

27.11. NITRA r.c.naOZZaY & 28.11. PREŠOV V-klub, 10 Euro



Máme tu ďalšiu koncertnú lahôdku v podobe IV. pokračovania festivalu Perunica, ktorý sa uskutoční 27.11. v Nitre a 28.11. v Prešove. Tento krát si na svoje prídu predovšetkým milovníci stredovekom napáchnutej hudby s dominantnými prvkami slovanskej tradičnej hudby vo výraznejšej miere jako tomu bolo v prípade predchádajúcich podujatí pod značkou Perunica.

A ktože nás na konci novembra príde roztancovať?

OBTEST OBTEST

Na plagátoch sú predstavený ako „Baltic pagan metal cult“ a domnievam sa, že tento titul si právom zaslúžia, i keď možno nie sú až tak notoricky známi ako iné, často krát mladšie kapely na pagan metalovej scéne. OBTEST pochádzajú z Litvy a k svojim baltským koreňom sa hrdo hlásia. Fungujú už do roku 1992 a v roku 2008 vydali svoj v poradí štvrtý plnohodnotný album(okrem toho maju vo svojej diskografii zopár 7“ Epčiek, LP a samozrejme demá z ich začiatkov). Vyrástli z black metalového podhubia, ale postupom času sa v ich tvorbe obajavovali mimožánrové prvky. V súčasnoti by sa ich hudba dala charakterizovat ako štavnatý power pagan metal s dôrazom na melodiku a epicko-heroickú atmosféru.

SŁOWIAŃSKI MIT O STWORZENIU ŚWIATA SŁOWIAŃSKI MIT O STWORZENIU ŚWIATA

Predstavovat národnosť SMOSW je asi zbytočné, samozrejme sú z Poľska. Elektrické hudobné nástroje sa ani v prípade SMOSW nedostanú k slovu, čo niekoho zarmúti a iného poteší. Na túto formáciu som naozaj veľmi zvedavy pretože ich debut a zatiaľ jediný počin ma veľmi oslovil. Na rozdiel od vyššie spomínaných JAR pristupujú SMSOW k tradičnej hudbe našich predkov trocha iným spôsobom. Snažia do starej hudby primiešať hodne toho „svojho“. Ich hudba nepostráda teatrálnosť, tajomno, prvky rituálnej hudby čo súvisí s ich snahou zhudobniť slovanský mýtus o stvorení sveta. Ich hudba by mala byť spojená s videoprojekciou, ktorá by mala umocniť zážitok z ich výpravnej hudby.

PERCIVAL SCHUTTENBACH

Napriek nemeckému názvu sa opäť bude o našu priazeň uchádzať poľská skupina. Tento rok vydali už štvrtý album s veľavravným názvom Reakcia poganska. Svoje hudobné zameranie definujú zrejme s istou dávkou nadsázky, ktorá je mi sympatická ako nová vlna poľsakého heavy folku. PERCIVAL Vďaka P.S. si na svoje prídu tí, ktorí majú radi spojenie nového so starým, konkrétne metalovej a tradičnej ľudovej hudby. Nie každej skupine sa to podarí, ale podľa môjho názoru sa to pánom a dámam s P.S. podarilo na jednotku. Záverom musím upozorniť že P.S. nie sú v žiadnom prípade nejaká klasická pagan folk metalová cháska akých behá po svete neúrekom. Viac prezrádzať nebudem, ochutnajte a posúďte sami.

HALGAR

Jediní zástupcovia našej domoviny. HALGAR vznikli v roku 2008, takže sú to de facto začiatočníci a tak treba aj pristupovať k ich tvorbe. Prehnaná kritika nie je na mieste a je prirodzené že vzhľadom na svoju krátku exsitenciu nemôžu dosahovať podobných kvalít ako ostatní účinkujúci na Perunici. Hrajú pagan folk s dievčenským spevom a vo svojej zostave majú okrem akustických gitár aj píšťalu a bubon. Fanúšikov jednoduchých ale za to prijemných folkových melódii s prvkami dobovej hudby by HALGAR mohli potešiť.

JAR JAR special guest for NITRA!

Táto poľská kapela je vedľajším projektom Belzagora, ktorý je známy vďaka svojmu pagan blackovému projektu SLAVLAND. JAR však nemá po hudobnej stránke so SLAVLAND takmer nič spoločného, keďže sa jedná o čisto ľudovú stredovekú hudbu hranú na dobových nástrojoch. Tí čo si radi zaskotačia za zvukov gájd, píštaliek, gusiel a iných starých nástrojov si rozhodne prídu na svoje. JAR sa žiaľ objavia len na koncerte v Nitre, ale v budúcnosti to určite svojim východoslovenským fanúšikom vynahradia.

Vidíme sa na PERUNICI!

SLAVA!

perunica.net
myspace.com/perunicafest



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits