č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Vyšiel ďalší Hiraxov román: Sekundu pred zbláznením
zdroj HLADOHLAS Publishing, 17.12.2009



Dlho očakávaný, tretí román od Martinčana Pavla „Hiraxa“ Baričáka s názvom Sekundu pred zbláznením (Všetko je, ako je), sa mal na pultoch kníhkupectiev oficiálne objaviť už 11. 11. 2009, ale do výkladov sa dostal až teraz. Prečo? „Podcenil som predvianočný nával v tlačiarni. Ale aby som sa nezbavoval viny, musím priznať, že som ho redigoval na poslednú chvíľu,“ povedal Hirax.

Sám autor k obsahu novinky uviedol: „Tentoraz som posadil na lavicu obžalovaných lásku. Áno, čistá láska staršieho chalana k neplnoletému dievčaťu proti celému svetu šermujúcemu s pravidlami, so systémom a zákonmi. Láska odvážne stojaca proti celej spoločnosti ochotná zomrieť za pravdu. Táto moja štvrtá kniha je opäť sondou do ľudských duší skúšaných bolesťami života – cez lásku, vzťah na diaľku, domáce násilie, podrazy blízkych, netoleranciu, vyrovnávanie sa s rozchodom či úmrtím milovanej osoby. Jedná sa o šokujúci lolitovský príbeh, ktorý vás nenechá chladnými.“

Pavel Baričák vydal v roku 2007 debutový román Raz aj v pekle vyjde slnko. Okrem spisovateľskej profesie sa venuje hudbe, je gitaristom a lídrom martinských hudobných formácií Editor, Lunatic Gods a Nothing. Prvýkrát vložil dej do muzikantského prostredia, kde sa snaží nájsť hranicu komerčnosti v protipóle zachovania vlastnej, čistej tváre kapely. Priznal, že v románe nevystupuje ani jedna z jeho skupín, ale jedná sa o vymyslenú, imaginárnu, alternatívnu rockovú kapelu.

Okrem spomínaného románu vyšla Hiraxovi v rovnakom termíne aj debutová básnická zbierka More srdca. Podľa autora sa skôr jedná o stostranovú knižočku básní, miniatúr, aforizmov, bájok a zamyslení zaoberajúcich sa dušou, láskou, rôznymi odtieňmi vzťahov, spoločnosťou a vesmírom. Celkovú atmosféru myšlienok dopĺňajú skvelé ilustrácie z ruky Martinčanky Janky Thomkovej.

Hirax okrem spisovateľských aktivít veľa cestuje, fotografuje a píše cestopisy. „V septembri som sa vrátil z potuliek Etiópiou. Bola to veľká škola cestovania a ja som musel priznať, že svojskosť Indie bola prekonaná. Budúci rok plánujem v knižnej podobe vydať cestopis z pobytu v panamskej džungli a práve zo spomínanej Etiópie. Koniec roka strávim v Mexiku, takže sa teším, že miesto vysvietenej jedličky uvidím rozžiarený kaktus,“ povedal.



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits