č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás


Koncert metalového gitarového virtuóza Jeffa Loomisa v Bratislave
zdroj MusicPress Production, 29.10.2012



Jeff Loomis
Vidhjarta
Monuments
Stealing Axion

9.11.2012 o 20:00
Bratislava - MMC



Gitarový guru Jeff Loomis, ktorému ležia gitarové hmatníky celého sveta pri nohách príde predstaviť svoj sólový projekt do bratislavského klubu Majestic Music Club deviateho novembra.

Kapitola dejín metalovej hudby - Nevermore

Väčšina si Jeffa pamätá z jeho pôsobenia v legendárnej metalovej progresívnej kapele Nevermore. Nie je náhoda, že skupina vznikla v americkom Seattle, lebo ich smutné metalové linky akoby vypadli z melancholického tieňa tohto mesta. Ale Nevermore nemali o grungovú hudbu, ktorá bola v tej dobe veľmi populárna záujem. Viac ich oslovovala progresia a technické možnosti metalového žánru. Príchodom Jeffa Loomisa nabrala kapela ten správny kurz. Väčšinu hudby skomponoval samotný Jeff a niektoré albumy zložil iba výlučne on. V Nevermore pôsobili dve gitary, ale nakoniec zistili, že druhého gitaristu ani netreba. Je obdivuhodné, že Loomis zvládol na zložitú technickú interpretáciu obslúžiť rytmickú aj sólovú gitaru. V roku 2000 vydali album "Dead Heart In A Dead World", ktorým sa zapísali zlatými písmenami do kroník metalovej histórie.

www.youtube.com/watch?v=BKQclngixjU

Na celom svete nevyšla ani jedna zlá kritika a to vedia byť metaloví recenzenti veľmi nekompromisný. Bol to prelom aj pre samotného Loomisa, ktorý tu začal používať iný tip gitary a inú hraciu techniku. Nevermore sa bohužiaľ minulý rok rozpadli a zanechali po sebe sedem štúdiových albumov. Jeff sa začal už počas pôsobenia v kapele venovať viac svojím sólovým projektom. Je to dobrá správa pre tých, ktorý sa nevedia nabažiť jeho gitarovej extázy, lebo na svojich sólovkách dostáva ešte väčší priestor na rozvinutie svojej gitarovej fantázie.

Ten, čo odmietol Megadeth

O tom akú reputáciu má Jeff Loomis v metalovom svete svedčí známy fakt. Ešte v mladosti sa zúčastnil konkurzu do Megadeth, ale kvôli nízkemu veku ho nezobrali. Nakoniec sa ich spoločné cesty skrížili a dospelý a hudobne vyzretý Loomis odmietol ponuku hrať ísť do Megadeth pre zaneprázdnenosť so svojimi vlastnými projektmi. To si môžu dovoliť, iba ozajstní svetoví gitaristi. A on k nim bezpochyby patrí.

V súčasnosti patrí Loomis k najlepším gitaristom na svete. Skúma škály a spôsoby metalovej hry na gitaru. Má prebádaný každý hmatník a zároveň je každý tón pre neho výzvou k ešte väčšiemu zdokonaleniu.

www.youtube.com/watch?v=nAl0KPmkhEQ

Používa tie najnáročnejšie gitarové techniky, ktoré nevyužíva vo svojich skladbách samoúčelne, ale vždy pre umocnenie svojej tvorby. Jeff vedel a vie pripraviť silné melodické linky, ale vie vnímať aj ostatných spoluhráčov a s citom vie odhadnúť, čo zahrať do skladby. Aj preto je vyhľadávaným štúdiovým hráčom, alebo hosťujúcim muzikantom. Speed metalové postupy strieda s thrashovými a death metalovými náznakmi. Vedie melodickú linku a košatí gitarové riffy do vrstiev z ktorých vyjde elegantnou melodickou slučkou. Veľkou rýchlosťou prelína vrstvené riffy s efektnými melodickými sólami. S rytmikou vie spraviť aj správne metalové groove.

Jeffova hra na gitaru je veľmi rôznorodá, prekvapivá a vzrušujúca. Vie byť veľmi temný, ale snový zároveň. Jeff komponuje aj balady, ale nie v zmysle lacného sentimentu, ale melancholického splínu.

Nový album Plains of Oblivion predstaví aj Bratislave

Na aktuálnom turné s ktorým príde aj do Bratislavského Majestic Music Clubu predstaví svoj nový štúdiový album, ktorý vyšiel v tomto roku.

www.youtube.com/watch?v=urHAR57-tUE

Spolupracuje na ňom s osobnosťami, ako Ihsahn, Marty Friedman, či Tony MacAlpine..

Predkapely sa pobijú o progres / Predkapely s progresom

Na turné s Jeffom Loomisom hrajú kapely rôznych melodických škôl. Americkú death metalovú Stealing Axion, anglickú progres metal Monuments a progresívno metal groove Vildhjarta zo Švédska uvidíte aj na bratislavskom koncerte v klube Majestic Music Club.

www.jeffloomis.com
www.majestic.sk
www.musicpress.sk
www.hudba-music.sk



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits