č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Na tankoch do Budapešti
zdroj Raymond Kaňa / Double Head Productions, 7.11.2013



Názov článku skutočne neklame, ale v tomto prípade nejde o známe zvolanie žilinského „mysliteľa“, ale spanilá jazda Steve Hacketta na tanku centrom Budapešti. Nie neblúznim, pretrite si oči a presvedčte sa o tejto záškodníckej misii sami :):
www.youtube.com/watch?v=Q5T-TTGPJI0

A v čom spočíva jadro pudla? V možnosti stráviť plížiaci sa záver roka v príjemných priestoroch novomestského Blue Note www.bluenote.sk v spoločnosti dvoch výnimočných hrdinov šiestich strún:

8.11. Steve Hacketta (UK) & DJabe Band (HU) a 22.11. gitaristkou kráľa popu Michaela Jacksona Jennifer Batten s jej kapelou (kde mimo iných tlčie aj maestro John Macaluso na bicie!)

Dnes by som Vám rád priblížil osobnosť Steve Hacketta.

Rodený Londýnčan, spevák, skladateľ a gitarista Steve Hackett (nar. 12.2.1950), začínal ako gitarista v skupine Quiet World, v decembri 1970 prišiel do skupiny Genesis. Štyri mesiace pred ním, v auguste 1970 prišiel do kapely Phil Collins. Od Genesis odišiel Hackett v júni 1977 a rozhodol sa pre sólovú dráhu. Na jeho konte sú albumy Nursery Cryme, Foxtrot, Selling England By The Pound, The Lamb Lies Down On Broadway, A Trick Of The Tail a Wind & Wuthering. Prvý sólový album Voyage of the Acolyte vydal ešte ako člen Genesis v roku 1975, najúspešnejší bol album Defector, ktorý vydal v roku 1980. V roku 1986 založil skupinu GTR, spoluzakladateľom bol aj Steve Howe, ktorý hral v skupinách Yes a Asia. Nahrali dva albumy, GTR v roku 1986 a King Biscuit Flower Four v roku 1987, v roku 1987 sa rozišli. V roku 2010 ho so skupinou Genesis uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Nedávno Steve Hackett križoval svet s úspešným projektom Genesis Revisited II.
Hackett pripravil navrátenie pôvodných klenotov z jeho éry v Genesis do života, s ktorými v minulom a tomto roku triumfoval na vynraných pódiách v Európe, Japonsku a Severnej Amerike. Všetko vyvrcholilo 10. mája v Londýnskom Hammersmith Apollo pred nadšeným davom. Na svet tak prišiel video aj audio záznam Genesis Revisited II – Live at Hammersmith – s hosťami ako Nik Kershaw, John Wetton, Jakko Jakszyk či Steve Rothery.
Hackett nič nestratil zo svojej gitarovej presnosti a precíznosti, dodávam, že už vôbec nič z jeho objavnej, inovatívnej hry. Aktuálne k nám zavíta so svojimi priateľmi z maďarskej jazz/world fusion formácie Djabe Band v zostave Barabás Tamás (basgitara), Égerházi Attila (gitara), Kovács Ferenc (viola, trúbka), Banai Szilárd (bicie nástroje) a Kovács Zoltán (klávesové nástroje). Djabe Band vznikli v roku 1996, ešte v tom roku vydali aj debutový album. Od roku 2002 hrali vo viac ako štyroch desiatkach krajín, s Hackettom spolupracujú od roku 2007.
Zdroj (wikipedia, TASR)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits