r o z h o v o r y  i n c i p i t u m
 r o z h o v o r y
 r o z h o v o r y  r o z h o v o r y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

PORFYRIA
MURPHY, 7.4.2006



Kapela PORFYRIA sa do nášho undergroundu zapísala dobrým menom, ktoré si vytvorila hlavne na základe debutu Duality. Recenziu na CD ste si už na týchto stránkach mohli prečítať a tak som vám teraz pripravil malý rozhovor. Na moje otázky sa rozhodol odpovedať gitarista Sharon.

Hello metal brother, ako sa darí... ako sa cítiš v novom roku?
Zdravím ťa Murphy. Darí sa normálka, striedavo-oblačno a cítim sa vcelku v pohode. Už je nový rok?

Ty si sa ku kapele pridal ako posledný. Ako sa chalanom podarilo presvedčiť ťa, aby si znova začal hrať death metal?
Musím ťa opraviť. Po mne ešte prišiel do kapely nový basák Bodzo. A ako sa to všetko začalo? Jedného dňa ma na ulici oslovil vtedy pre mňa ešte neznámy chalanisko a dali sme sa do reči. Povedal mi, že majú kapelu a či by som sa neprišiel pozrieť na ich skúšku, niečo im poradiť a tak. Poviem ti pravdu, prekvapilo ma to, lebo vtedy som už zopár rokov v death metale nepôsobil a oni sa venovali práve tomuto štýlu. Tiež som si nevedel predstaviť, čo by som im mohol poradiť, pretože vývoj UG scény som dovtedy nejak nesledoval. Spočiatku to vo mne záujem nevzbudilo, no musím uznať, že pre mňa dovtedy neznámy maník bol vytrvalý a to prinieslo ovocie. Viackrát sme sa stretli, v podstate zoznámili, dozvedel som sa, že v kapele zastáva post speváka a tak som po nejakom čase nakoniec na ich skúšku prišiel. Spoznal som zvyšok osadenstva a po dlhšom čase sa stretol so starým známym Pikeom, ktorý tam obhospodaroval bicie. Zopárkrát som s nimi bol na koncertoch a videl ich naživo v akcii a dohodli sme sa, že by sme to mohli skúsiť v gitarovej trojke, čo pre death metal nebolo obvyklé a dávalo to dosť možností. No a tak som sa opäť ocitol vo víre UG scény. Samozrejme by sa o tom mojom comebacku dalo písať obšírnejšie, ale v podstate má všetko na svedomí spevák Martin Valkár, ktorý bol (podľa môjho názoru) celou hybnou silou personálnych zmien a súčasného obrazu Porfyrie.

Pred peknými pár rokmi si založil jednu z prvých death metalových kapiel na Slovensku - Dementor. Ako sa s odstupom času dívaš na tú dobu?
Nostalgicky. Boli to dobré časy. Keď sa na to tak spätne dívam, zisťujem, že mi je za nimi aj smutno a že tie začiatky mali svoje čaro. Aj keď by sa človek mal stále dívať dopredu, na starú partiu nadšencov stále rád zaspomínam. Isto vieš o čom hovorím, veď si bol jedným z nich. A paradoxne, posledný člen vtedajšieho Dementoru, po tie dlhé roky po odchode pôvodných členov hybná sila a frontman Reno Blahušiak, teraz odchádza.

Keby si mal porovnať death metal v tej dobe a dnes?! Kde vidíš najväčší rozdiel ?
To je ťažko povedať. Vtedy bolo menej skupín, na Slovensku a vtedy vlastne v Československu bol v plienkach a zo sveta sem prenikal len pozvoľna. Ale z môjho hľadiska je ten rozdiel hlavne v jeho dnešnej rôznorodosti a prenikaním vplyvu iných štýlov, čo umožňuje viac sa uvoľniť a vložiť do neho ozaj to, čo cítiš. Dnes je pri skladaní skladieb viac voľnosti, vtedy sme to brali akosi ortodoxnejšie.

Čo si robil po odchode z Dementor a ako sa pozeráš na pokračovanie tejto kapely bez teba?
Hrával som naďalej, no venoval som sa komercii. Pôsobil som v kapelách, ktoré hrávali v baroch, na plesoch, zábavách i svadbách. Bolo to pre mňa z muzikantského hľadiska veľmi prínosné, pretože som sa venoval aj iným nástrojom a na gitare som kopíroval rôznych gitaristov rôznych štýlov, čo mi dalo možnosť všeobecne sa zdokonaliť. Dalo mi to celkovo širší pohľad na hudbu.
Z Dementoru sa mi odchádzalo veľmi ťažko, kapela bola vtedy v personálnej kríze, no cítil som, že potrebujem nejakú zmenu. Som rád, že Reno vydržal a pokračoval ďalej. Takže som rád, že kapela pokračovala a pokračuje naďalej, hoci smerovanie štýlu hudby sa zmenilo.

Dobre, prejdime k PORFYRII. Natočili ste debutové CD Duality, pri ktorom sa na chvíľu zastavíme. Ako dlho trval proces skladania skladieb a kto má na ňom najväčší podiel?
Neviem ti presne povedať časový horizont skladania skladieb a ich aranžmá. Je to v podstate odvtedy, odkedy sme sa dali dokopy a odkedy sa vykryštalizovala terajšia zostava kapely. S chalanmi sme sa dohodli, čo ponecháme z pôvodného repertoáru a začali sme robiť na nových skladbách. Na CD sa zo starého repertoáru objavila iba jedna, ostatné už boli z nového materiálu. A kto má na ňom najväčší podiel? Hoci cca. 70% hudby a aranžmá je z mojej dielne, najväčší podiel na ňom má celá kapela, pretože každý niečím prispel a album beriem ako dielo celej kapely a nie jednotlivca. O texty sa postaral hlavne náš basák Bodzo, niektoré robili externí textári.

Vo vašej hudbe cítiť silný zmysel pre melodiku. Do akej miery je pre vás melódia dôležitá?
Pokiaľ budem hovoriť za seba, tak melodika u nás hrá veľmi dôležitú úlohu. A myslím si, že hovorím aj za ostatných členov. Snažíme sa do hudby vniesť aj iné prvky, aby bola rôznorodejšia, ale ako som už spomínal, každá skladba má taký charakter nálady, v akej vznikala.

V kapele ste traja gitaristi, čo je v death metale dosť nezvyčajné. Ako si delíte prácu? Nerobí to na koncertoch problémy so zvukom?
Je to síce nezvyčajné, ale aj zaujímavé. Hudba potom na koncertoch, ale i na nahrávkach pôsobí mohutnejšie a dá sa na tu uplatniť aj viac harmónie. Snažíme sa, aby pasáže zneli zaujímavo, preto každá gitara má v nich svoju úlohu a melodický rozklad, prípadne rytmické variácie. Sú samozrejme aj miesta, kde gitary hrajú unisono a tam svojou jednotnou hrou dajú zase vyznieť agresívnejším pasážam. Jasné, že je to podmienené kvalitným a zrozumiteľným zvukom všetkých nástrojov. No a to býva na koncertoch dosť často kameňom úrazu, pretože väčšina skupín je stavaná na dve, popríp. jednu sólovú gitaru. Takže vždy, keď niekam cestujeme, to musíme nejako vyriešiť.

Ked sme už pri tých koncertoch, ako často hrávate?
Ako sa dá a aké sú možnosti. No v podstate nehráme tak často, ako by sme si predstavovali. Nemáme manažéra, ktorý by v tomto prebral iniciatívu a my sme všetci zamestnaní, čo nám z časového hľadiska komplikuje situáciu.V okolí príliš často hrať nechceme, aby sme nezačali ľuďom liezť na nervy a mimo nášho regiónu zase väčšinou ide o výmenné akcie, pri ktorých sa potýkame s rôznymi problémami okolo organizácie koncertov u nás.
Ozaj, nemáš záujem robiť nám manažéra....?

Jaj, tak na tom nemám teraz momentálne žiadny čas...... Určite si ešte pamätáš na dobu, keď bolo u nás koncertov ako šafránu a chodilo na ne podstatne viac ľudí. Teraz sú v móde výmenné akcie, ktoré určite nemajú takú kvalitu, lebo v podstate by som mohol zobrať gitaru aj ja, zavolať babku na bicie, pozvať 5 kapiel a ak mi koncert kapely vrátia, tak už je zo mňa hviezda, lebo odohrám 5 koncertov. Netvrdím, že takéto akcie sú zlé, no vždy ma na nich zaujme tak 1, možno 2 kapely. Aký máš na to názor ty?
V podstate podobný ako ty. Sú akcie a akcie. Tie výmenné som spomínal, je to forma kapiel ako sa zviditeľniť a čiastočne si tým navzájom pomôcť. No je pravda, že na niektorých tá kvalita pokrivkáva, alebo je dokonca dosť biedna. Musíme to nechať na posúdenie fanúšikom, ktorí dúfam rozlíšia to dobré od toho zlého a podľa toho budú navštevovať tie kvalitnejšie akcie. Veď koniec-koncov sa tie koncerty robia pre nich.

Všimol som si, že na koncertoch hrávate aj cover od Pestilence. Pripravujete ešte nejaké prekvapenia?
Pripravujeme. No nebudem ich spomínať, nebolo by to potom prekvapenie. Treba prísť na niektorý koncert a nechať sa prekvapiť :). Ale pribudne tam nejaký cover aj nová vec.

A čo nové skladby? Ako ste na tom s ich prípravou a v akom duchu sa ponesú?
Postupne robíme na novom repertoári. Záleží to na mnohých okolnostiach, no o krátky čas by mohol byť pripravený aj na nahrávanie. Zatiaľ však koncertujeme so skladbami z Duality a postupne budeme pridávať aj nové. Budú sa niesť v duchu debutu a jeho titulnej piesne, ale i v agresívnejšom duchu, aby si tam každý niečo našiel.

Vráťme sa ešte k vášmu CD "Duality".V akom náklade vyšlo a aké naň chodia odozvy?
Duality zatiaľ oficiálne pod hlavičkou žiadnej firmy nevyšlo, takže výroba nosičov je na naše náklady. Distribúciu máme na starosti tiež sami, niekedy niečo predáme na koncertoch alebo keď si ho niekto objedná. Dosť CD sa rozposlalo po rôznych firmách, zinoch a časopisoch. Čo som zatiaľ počul, ohlasy sú pozitívne.

Posielali ste CD aj do zahraničia?
Áno. Do už spomínaných vydavateľstiev, rádií a časopisov.

Tvoja hra je dosť špecifická a poznám ju už pri prvom sóle. Kde hľadáš inšpiráciu?
Myslím si, že každý gitarista má svoj určitý a špecifický štýl. A to, že moju hru spoznáš, ako ty hovoríš - "už pri prvom sóle"- znamená, že som si vytvoril určitý štýl hry, ktorý sa vryje do pamäti poslucháča. A to ma teší, lebo potom viem, že kto to takto rozozná, ten našu hudbu počúva a o to sa snažíme. Hrať niečo, čo sa páči nielen nám, ale hlavne fanúšikom.
A kde hľadám inšpiráciu? V melódii, v nálade, ktorú tá melódia obsahuje a vo svojich myšlienkach a pocitoch. Zahrať niečo tak, ako to cítim, o to ide.

Máš nejakých obľúbených gitaristov?
Mám rád všetkých dobrých gitaristov a všeobecne dobrých hudobníkov. Rád si vypočujem hocijakú kvalitnú muziku. Ale v minulosti som hodne počúval Y. Malmsteena, pretože sa mi páči jeho geniálne rýchla technika a perfektné harmonické postupy, inšpirované prevažne vážnou hudbou.

Počúvaš vôbec death metal? Zaujalo ťa v poslednej dobe niečo z tohto štýlu?
Keď mám chuť a náladu, vypočujem si nejakú dobrú kapelu z tohto štýlu, prečo nie? A novinky v death metale?
Sledujem to v rámci možností. Na tieto veci sú u nás vysadení skôr spevák a basgitarista. Keď narazia na niečo nové, posunú mi to a ja si to vypočujem. No v poslednej dobe ma nič špeciálne neohúrilo. Neznamená to, že by nič kvalitné nevyšlo, len čo sa týka mňa, čakám na niečo extra.

Čo ostatná hudobné žánre?
Teraz často počúvam minuloročný album kapely Dream Theater - Octavarium.Veľmi vydarená vec. Inak počúvam hocičo, na čo mám momentálne náladu.

Ako vnímaš reakcie na stránkach incipitum na recenziu na Duality?
Normálne. Beriem to ako názory ľudí, či sú negatívne alebo pozitívne. Podstatné je, že to ľudí zaujíma a tým, že tam niečo napíšu, dajú najavo svoj záujem o nás. Kladné ohlasy potešia a tie kritické, ak sú konštruktívne, môžu pomôcť v ďalšom vývoji kapely. A tie, u ktorých postrádam zmysel...čo už. Každý sme nejaký.

Rrozbiehate tiež vašu stránku. Kto ju má na starosti a čo všetko na nej nájdeme?
Z technických príčin sa o ňu starám prevažne ja a o obsahu materiálov sa dohodneme vždy spolu, všetci členovia.
Je v prevádzke ešte len krátko, takže materiály sa budú postupne dopĺňať a aktualizovať, no nájdete na nej históriu, ukážky z Duality, fotky, nejaké to krátke amatérske video, linky, kontakty atď. Pripravuje sa aj v anglickej verzii a bude doplnená tiež o rubriku "fórum",ak by chcel niekto napísať nejaký odkaz.

Dík za rozhovor a ak máš niečo pre fans na záver,tak spusti...
Želám si, aby bolo spokojných fanúšikov čo najviac, nech si môžu vychutnávať čo najviac kvalitnej hudby, chodiť na kvalitné akcie, z ktorých by mali len a len dobré pocity, pretože keď budú spokojní, bude ich viac chodiť na UG koncerty, a čo si môžu kapely viac priať?
Takže veľa dobrej hudby a kvalitných akcií.

www.porfyria.com





Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits