r o z h o v o r y  i n c i p i t u m
 r o z h o v o r y
 r o z h o v o r y  r o z h o v o r y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Najmladší člen kapely, vždy na pódiu v ústraní za svojimi ohromnými klávesami - Mustis (Dimmu Borgir)
Tatiana Godarska, 7.8.2006



Brutal Assualt festival je za dverami a pýši sa označením takmer najlepšie obsadený festival roka. Organizátorom sa podarilo dotiahnuť do Čiech najvýznamnejšie kapely death a black metalovej scény vrátane snáď najpopulárnejšej kapely súčasnosti, nórskych Dimmu Borgir. Možno to znie trochu nadnesene, ale musím prezradiť, že to nebola až taká ťažká úloha, ak vynechám finančnú stránku veci. Dimmu Borgir zbožnujú, respektíve satanujú naše končiny, predovšetkým Prahu a do Čiech sa nesmierne tešia.

Dimmu Borgir je snáď hriech predstavovať, rozhovory s nimi boli uvedené asi vo všetkých možných médiách. Ak sa povie rozhovor s Dimmu Borgir, automaticky sa vynorí Silenoz (rytmická gitara) alebo Shagrath (vokal), mená zakladateľov kapely, ktorej nahrávka za nahrávkou získavali na veľkoleposti. A táto veľkoleposť sa stala do očí bijúca najmä potom, ako do kapely vstúpil najmladší člen a obalil ich hudbu symfonickými víziami. Najmladší člen kapely, vždy na pódiu v ústraní za svojimi ohromnými klávesami. Mustis.

Za oponou
Mnohokrát som pri počúvaní obľúbeného albumu "Puritanical Euphoric Misanthropia" premýšľala nad introm alebo skladbou "Sympozium" ako kúskom klasickej hudby. Tí z vás, ktorý mali možnosť vidieť DVD dokument "World Misanthropy" budú so mnou dozaista súhlasiť, že jeho zjav prináša rozporuplné pocity. Neprístupný alebo jednoducho rezervovaný? Zbiera akustické nástroje, hrá na piáno, kedykoľvek je to len možné. Že by krehká duša? Potom sa objavil na pultoch "Death Cult Armaggedon" a najvýznačnejšou skladbou sa stala "Progenies of The Great Apocalypse", podpísaná Mustisom. Orchestrálne party hral Symfonický orchester hlavného mesta Prahy. Kto do pekla je tá osoba za oponou, ktorú zakrývajú majestátne klávesy, vždy dekorované obľúbeným Absintom? Snažila som sa o ňom nájsť akúkoľvek informáciu, rozhovor, ale prázdno. Na podpisovke na With Full Force Festival 2004 sotva upäl zrak na fanúšikov. Po koncerte Susperie na jar roku 2005 nás rozhovor s basgitaristom Susperie zaviedol k Mustisovi. "Mustis je rezervovaný, pretože sa chce vyhnúť prehnaným reakciám svojich fanúšikov!" Ahá, tak teda zakázané ovocie, ktoré sa ponúka ochutnať.



Nasledujúci rozhovor s Mustisom vznikol minulého roku počas festivalu Earthshaker v nemeckom Geiselwind. Toto miesto si Dimmu Borgir očividne obľúbili, pretože tento rok, 21. júla hrali na rovnakom mieste, ovšem na festivale pod menom Battle of Metal. Minuloročný rozhovor je na konci obohatený o najčerstvejšie informácie priamo od Mustisa a ostatných členov kapely. Venujem preklad a doplnenie tohto rozhovoru Incipitum ako predjedlo k delikátnemu menu Brutal Assault, 10. - 12. augusta tohto roku v Českej republike.



Earthshaker Festival 2005 festival

Dimmu Borgir začali hrať presne o 20 hodine. Nie veľmi vhodný čas, ich šou vskutku potrebuje temno. Cez to všetko bola kapela očividne v dobrej nálade a ako obvykle predviedla vysoko kvalitný výkon, začínajúc s "Vredesbyrd" nevynechajúc aj známu "Mourning Palace". Počas krátkeho občerstvenia začali fanúšikovia Manowar kričat meno ich vytúženej kapely. Nadšenie Dimmu okamžite opadlo, ale vrátili sa na pódium s majestátnosťou im vlastnou a pozvnesením nad nezdvorilosťou fanúšikov inej kapely.

Interview s Mustisom bolo naplánované po vystúpení Dimmu Borgir. Po krátkom čase, nutnom na zmytie make-upu, kráčame so Silenozom a Galderom k ich spoločnej miestnosti. Dvere sa otvorili a na vzdialenej strane, v kresle pod obrovskou kyticou kvetov sedí Mustis. Aké príznačné!

Mustis, môžeme začať interview, ako bolo dohovorené?
A o čom?

Táto odpoveď ma zarazila o obrátila pripravenú schému rozhovoru naruby. Rýchlo som hľadala v mysli odpoveď.

O Prahe. O Pražskom orchestri.
Mustisa téma očividne nadchla. Určite.

Na posledný album "Death Cult Armaggedon" ste si vybrali Pražský symfonický orchester. Prečo práve tento orchester? Mali ste zoznam požiadaviek, ktoré práve tento orchester najlepšie spĺňal?
Doporučili nám ich, pretože práve česká klasická hudba má znaky istej melanchólie. Ponúkli nám veľmi dobré podmienky, ďaleko lepšie než akýkoľvek orchester v západnej Európe alebo Škandinávii.

Vedeli členovia Pražského symfonického orchestra pre akú kapelu a pre akú hudbu tvoria orchestrálne partitúry?
Myslím, že niektorí vedeli. Ale väčšina z nich to zobrala ako prácu. Urobili si svoj job a tým to pre nich skončilo.

Bol si spokojný s ich výkonom a spoluprácou?
Bola škoda, že sme mali len tri dni. Stratili sme istý čas tým, že sme museli zosynchronizovať takty. Je to zvlášne, ale oni sú naučení hrať v úplne iných taktoch ako my. To nás stálo jeden a pol dňa.

Mal si pripravené celé aranžmá v hlave alebo ste tvorili partitúry spoločne na placi s orchestrom?
Všetko bolo pripravené. Dokonca už mali hotový aj notový prepis. Ten som ovšem ja nepripravil, lebo neviem písať noty. Ak bolo nutné niečo meniť, tak sme to spoločne zvládli, ale väčšina bola hotová vopred.

Čože? Nevieš písať noty? Potom si v istom zmysle slova ako Beethoven! Tvoríš hudbu len v mysli. Ako som sa už zmienila, niektoré tvoje klávesové party by sa dali ľahko zaradiť ku klasickej hudbe. Si inšpirovaný skladateľmi klasiky?
V prvom rade ďakujem za kompliment. Je to asi najčastejšia alebo lepšie povedané jediná otázka, ktorú dostávam pri interview s kapelou. Nemôžem jednoznačne ukázať na Händla, alebo Wagnera a pod. Je to útržok toho, kúsok tvorby iného, ktoré ma inšpirujú.

Ako vytváraš svoje party v hudbe Dimmu? Vymyslíš hudobný motív a potom ho krok za krokom obaľuješ orchestrálnymi variáciami alebo máš v hlave celý hudobný obraz? Napríklad, keď si tvoril ‚Sympózium", bol celý motív hotový už na od prvopočiatku?
Mám poväčšinou celý obraz v mysli. Od začiatku.

Tak to potom musíš mať skladateľské nadanie, nemyslíš?
Premýšľajúc, ale nakoniec sebavedome. Áno, mám.

Si výhradným tvorcom nosnej a zároveň promo skladby vášho posledného albumu. Mám na mysli "Progenies of Great Apocalypse". Keď si písal túto skladbu, cítil si, že by mohla byť nominovaná na videoklip a propagáciu vašej poslednej tvorby?
V kapele, musia všetci členovia súhlasiť s tým, ktorá skladba sa použije pre videoklip. Vybrali sme Progenies už v štúdiu. Odpovedajúc na otázku, áno, tušil som to od začiatku.

Začína sa hovoriť o tom, že sa už čoskoro chystáte nahrávať nový album. Akou cestou sa uberiete tentokrát?
Zatiaľ nemáme poňatie. Myslím, nikto z nás. Prinesieme návrhy do štúdia a tam ich poskladáme dohoromady. To je práve katalyzátor pre každého z nás ísť do štúdia a nemať 100% predstavu čo sa bude tvoriť. Čo ale pravdepodobne zachováme je používanie živého orchestra. Zrejme sa nevrátime späť k simulácii zvuku orchestra.

Chystáte sa opäť použiť Pražský orchester?
Nemyslím. Nie preto, že by sme neboli spokojní. Urobili svoju prácu dobre, ale radi skúšame nové veci.

Mustis. Bol si v Prahe bez ostatných členov kapely. Sám si celý orchester aranžoval. Dostal si dôveru kapely plne prevziať zodpovednosť za orchestrálny rukopis.
Je to neopísateľný pocit, keď sa celá kapela jednomyselne zhodne na takom rozhodnutí.

Ako sa Ti páčila Praha? Oj, veľmi. Je to nádherné mesto. Keď som sa potuloval Prahou, bol som nahnevaný na nórskych architektov, že umiesťujú modernú architektúru medzi staré domy. To nemá žiadneho ducha. V Prahe sú ulice v rovnakom štýle a človek si dokáže veľmi dobre predstaviť, ako sa Prahou valila história. Mimochodom, ako je stará Praha?
Náš rozhovor sa na chvíľu zvrtol v zmysle turistického sprievodcu.

Dovolím si jednu nepríjemnú otázku. Keď som pátrala po rozhovore s tebou, niektorí novinári mi povedali, že najlepšie bude, ak pre teba pripravím dotazník, v ktorom môžeš odpovedať jednoducho áno, nie, neviem a možno. Na základe nášho rozhovoru s nimi nemôžem súhlasiť. Taktiež mi bolo povedané, že sa strániš prehnaným reakciám niektorých tvojích fanúšikov.
S uličníckym úsmevom. Možno. V minulosti som bol rezervovaný, ale lepší sa to. Moje odpovede závisia na otázkach aké dostávam. Ak absolvujeme rozhovory s kapelou, nie je veľa otázok, ktoré by boli určené pre mňa. A potom, ak dostávam hlúpe otázky, čo odpovedať? Neviem, či je to zhoda okolností, ale dostal som niekoľkokrát zvlášne otázky z Talianska. Nedalo sa na ich otázky vôbec odpovedať.

K vašemu vystúpeniu tu na Earthshakeri. Zaznamenal si "zdvorilé" chovanie fanúšikov Manowar, keď počas vášho vystúpenia kričali "Manowar, Manowar"?
S úškrnom. Vážne? A my sme si mysleli že kričia "Men one more!" (Ľudia, ešte jednu (skladbu)).

Mustis vyčaroval nezbedný úsmev. V tom sa pri nás objavil Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain) a odviedol Mustisovu pozornosť. Títo dvaja sú zjavne vo veľmi dobrom vzájomnom vzťahu. Počas Mustisovho zvítania s Petrom odviedol Vortex moju pozornosť od interviewovanej osoby. Našťastie ju moja sestra zakrátko vrátila späť. Títo dvaja mláďací pianisti sa na dlhšiu dobu vytratili. Keď sme sa ich vydali hľadať, môžete hádať, kde sme ich našli. U hotelového klavíra! Mustis hádzal klavírne kúsky zo všetkých kútov sveta .Od ruského folklóru až po blackmetalové spŕšky. Zaujímavý bol komentár k jeho blackmetalovému imidž.

Mustis, na pódiu ťa takmer nie je vidieť! Prečo si vždy tak ďaleko upozadený a takmer úplne zahalený klávesami?
Najradšej by som bol, keby ma nebolo vidno vôbec!

Možno máte dojem, že najmladší člen tejto famóznej kapely je najserióznejším alebo najrezervovanejším členom. Omyl! Táto záhadná osôbka je až do ranných hodín plná šibalstiev a nevyčerpateľnej energie. Nad ránom mi všetko bolo jasné. Nie je to ani jeden zo skladateľov vážnej hudby, ktorého tvorba by reprezentovala Mustisove klavírne smršte a apokalyptické intrá. Je to jednoducho on odzrkadlený vo vlastnej hudbe. Skrátka veľmi chutné ovocie.

Battle of Metal 2006
Atmosféra zákulisia Battle of Metal sa nijako neodlišovala od minulého roka. Mustis, len čo sa v odpoludňajších hodinách prebral k životu, bol plný energie. Absint z rúk českých výrobcov ho nesmierne potešil a neodolal pokušeniu ochutnať aspoň malú kvapku. V Nórsku je tento alkohol zakázaný a stále evidovaný ako droga. Samozrejme, hotelový klavír neobišiel bez dotyku. Svoj imidž obmenil. Akosi v súlade s naším minuloročných rozhovorom, do zákulisnej miestnosti vstúpil vo fraku a bielej košeli. Akoby ani nešiel na blackmetalovú šou. Frak spolu s jeho make-upom tvorili dekadentný obrázok ako z reklamy na Absint v tridsiatych rokoch minulého storočia.

Shagrath mi prezradil, že už sú hotové štyri skladby na nový album. Vraj práve klávesy tvoria ďaleko podstatnejšiu časť. Mustis, na rozdiel od minuloročných zámerov, dodáva, že tentokrát pravdepodobne vôbec nepoužijú živý orchester a zamerajú sa viac na dynamiku skladieb.

Zoznam skladieb pripravených na Brutal Assault obsahuje aj jednu novú. "Herectic Hammer". Spolu s Hellhammerom (Mayhem, Arcturus, Dimmu Borgir) za bicími je táto skladba dynamitom celého vystúpenia.

Dozvuky Earthshakeru a Battle of Metal festu
Kým som mala možnosť osobne stretnúť a poznať členov Dimmu Borgir, vždy som si myslela že sa jedná o vzájomné spojenie rovnakých mentalít jednotlivých členov. Nie je tomu tak. Každý z nich je iný, každý z nich je osobitý, nedosiahnuteľný vždy iným spôsobom. Napriek tomu sú to fragmenty, ktoré tvoria dokonalý obraz. Hudobný aj vizuálny. Preto sú tak úspešní.



Tatiana (pôvodná verzia na Imhotep.no)
Foto: Sonya Godarska





Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits