r o z h o v o r y  i n c i p i t u m
 r o z h o v o r y
 r o z h o v o r y  r o z h o v o r y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Tomáš Brna a Maja Žuffa - Sme metaloví šialenci
Boris Hrudál, 3.4.2009



Sme len obyčajní chalani, ktorí popri zamestnaní organizujú festival. Tvrdia o sebe organizátori festivalu Oravarockfest, ktorý sa každoročne koná v Námestove Tomáš Brna a Maja Žuffa, s ktorými som sa stretol po koncerte punk-rockovej skupiny EDITOR v známom dolnokubínskom minibare. Kde sme sa otvorene porozprávali na tému festival.

Aké boli začiatky Oravarockfestu?
Majo: Celý tento projekt vznikol v roku 2002. z myšlienkovej idey jednej kapely z Nižnej, ktorá sa volá Lords of Destruction. Od čoho sa v podstate odvíja aj názov občianskeho združenia LOD, ktoré každoročne tento festival organizuje. Celé sa to však začalo jednou malou akciou v našej bývalej skúšobni s kapacitou asi dvadsať ľudí. Kde sme pozvali asi šesť kapiel a vtedy vznikol aj samotný názov festivalu. No a keďže sa nám táto akcia vydarila. Tak sme si povedali, že by nebolo zlé skúsiť urobiť niečo väčšie a tak sme urobili v podstate prvý oficiálny ročník už s názvom Oravarockfest., ktorý sa konal na tenisových kurtoch v Nižnej. Kde na naše prekvapenie prišlo asi štyristo ľudí. Nehovoriac o tom, že sme pozvali dvanásť kapiel, ktoré vystúpili bez nároku na honorár.

Napriek tomu, že organizujete alternatívny festival ste minulí rok siahli po Robovi Šimkovi. Prečo ste sa tak rozhodli?
Tomáš: Robo nám veľmi pomohol tým, že nás spomenul v niektorom z celoplošných médií a práve to bol dôvod prečo sme mu dali priestor. Navyše hudba, ktorú robí nám dobre zapadla do celkovej koncepcie festivalu. V žiadnom prípade za tým netreba hľadať únik do komercie nášho festivalu.

Aj napriek silným headlinerom je návštevnosť Oravských festivalov nízka, čo sa netýka len vášho festivalu. Čím to je?
Tomáš: V tomto prípade však treba zohľadniť dve skutočnosti a to počet letných akcii, ako aj kúpnu silu obyvateľstva v našom regióne. Poviem to na rovinu. Akcie ako je Rockový záber a naša trošku podrýva veľké množstvo každoročných dedinských akcii, na ktoré ľudia môžu prísť v podstate zadarmo. Čomu sa samozrejme nemôžme čudovať. Je to v konečnom dôsledku o tom, kto a ako priláka ľudí. Rozhodne však nepovažujem za kultúru sedenie v krčme, alebo na nejakej zábave. Kde niekto minie za večer neviem koľko peňazí. Pričom by tie iste peniaze mohol minúť teoreticky u nás, alebo na zábere a pomôcť tak dobrej veci.
Majo: Faktom je, že sme boli do roku 2006 lokálnym festivalom, ktorý navštívilo doteraz okolo osem tisíc ľudí, čo nevnímame zas tak tragicky.

Nízka návštevnosť znamená logicky stratu pre organizátora festivalu. Akým spôsobom sa takáto prípadná strata vykrýva?
Tomáš: Netajíme sa tým, že sme minuli rok zaznamenali stratu, ktorú sa snažíme kryť z iných zdrojov. Na druhej strane nepoznám festival, ktorý zarába nejaké veľké peniaze. Vždy je to len o vykrytí výdavkovej časti akcie. Samozrejme, že keď sa prerobí nasleduje sebareflexia. V konečnom dôsledku je to o nadšení a dobrom pocite z dobre vykonanej prace

Rozhodne tomu nepridá finančná kríza, ktorá sa nepochybne prejaví na sponzoringu.
Majo: Tú už samozrejme pociťujeme my . Je totiž dosť ťažké získavať peniaze na realizáciu festivalu. Preto nevieme, ako sa situácia vyvinie tento rok. Ale pokúsime sa urobiť všetko preto, aby bolo všetko tak, ako po minulé roky.

S festivalmi už tradične býva spojená nadmerná konzumácia alkoholu, ktorý si návštevníci vo väčšine prípadov prinesú so sebou. Ako riešite tento problém vy?
Majo: Toto je problém, ktorý sa úplne vyriešiť nedá. Pretože ľudia sú jednak mimoriadne vynaliezaví a za druhé ani nieje možné skontrolovať pri vchode na festival niekoľko tisíc ľudí, Preto to riešime tak, že ak ma strážna služba u niekoho podozrenie na nekalý obsah batohu. Tak ho jednoducho prehľadá. Na druhej strane je to aj o výchove v rodinách. Ak rodič pustí dieťa na takúto akciu musí počítať aj s tým, že tam nebude sedieť pri malinovke. Každý rodič, by mal mať vedomosť o tom. Kde a ako trávy voľný čas jeho dieťa. Samozrejme, že si predávajúci v prípade podozrenia na nízky vek návštevníka vypýta doklad totožnosti. No a okrem toho sa na internetových stránkach každého festivalu nachádza aj festivalový poriadok.

Akým spôsobom vám vychádza v ústrety mesto pri realizácii festivalu?
Tomáš: Musím povedať, že mesto do našej akcie nevstupuje ani tak finančne, ako skôr materiálne a technicky. To znamená, že nám takmer zadarmo prenajíma amfiteater, ako aj technické služby spojené s realizáciou festivalu. Finančne nám okrem sponzorov pomáha aj jeden Poľský inštitút v prípade, že zavoláme nejakú kapelu z Poľska. Škoda len, že rockové festivaly narážajú v mnohých prípadoch na odpor spojený s predsudkami so strany kompetentných.

Aké sú vaše ďalšie plány do budúcnosti?
Majo: Okrem samotného festivalu, by sme chceli organizovať koncerty počas celého roka. V podstate už teraz môžem povedať, že na december chystáme poriadny rockový masaker, o ktorom v tejto chvíli viac neprezradím





Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits