r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Without Shame Festival IX
Surgical Dissection, Endless, Insania, Root, Dark Gamballe
27.4.2002, DK Myslava - Koąice

Deviatka nepatrí medzi najokrúhlejšie čísla, v prípade Without Shame Festivalu IX však o jubileum išlo. Akcia, ktorá má dobrý zvuk prinajmenšom na česko-slovenskej metalovej scéne, totiž v sobotu 27.apríla oslávila svoje druhé výročie.
Oslavu odštartovali krátko po pol štvrtej banskobystrickí Surgical Dissection, v ten deň jediní zástupcovia slovenskej scény. Tých, ktorí sa príliš dlho zdržiavali v myslavskej krčme, prípadne zaspali začiatok koncertu, ako sa prihodilo jednému majstrovi toho času z Floridy, možno poľutovať. Na pódiu totiž znel kvalitný brutálny death metal s grindcoreovým dochutením, slušným zvukom a divokou show, o ktorú sa staral hlavne vcelku urastený a vlasatý vokalista. Tornádo v ľudskej podobe disponuje aj neľudským ručaním, striedaným so škrekom v priam bizarných intervaloch. Hudba jeho štyroch spoluhráčov v kvalite rozhodne nezaostávala. Surgical Dissection "prevetrali" všetky svoje materiály, debutové demo, album "The Inborn Malignance", ako aj novinku, ktorá asi vonku ešte nie je, ale dúfajme, že čoskoro...Svojho času mi nešlo do hlavy ich časté prirovnávanie ku švédskym Deranged, ale je fakt, že na pódiu to malo podobnú energiu. Chvíľami mi pripomínali aj francúzskych Morgue, zrejme preto, že S.D.sa nesnažia hrať extra "americky". Na záver odznel aj cover od kultových Brutal Truth.
Festival pokračoval v réžii štyroch kapiel spoza rieky Moravy, vydávaných u brnenských Redblack Records. Ostravskí Endless sa trochu babrali so zvukom, asi vedeli, prečo. Iný štýl skrátka vyžaduje iné znenie. Náladová melodická hudba mala najbližšie k rockovejšie zafarbenému doom metalu. Treba ale povedať, že naživo Endless znejú oveľa tvrdšie a energickejšie, ako na svojich albumoch. Zvlášť vokalista sa do toho v tie pravé chvíle naozaj "oprel". Kvalitné vystúpenie, fans si kapela získala, vyskytli sa aj prirovnania k skupinám ako Anathema, Sentenced alebo Sundown.
Po dvoch skôr "vážnych" spolkoch miesto na pódiu zaujal kult, ktorá už pár rokov do svojej tvorby vnáša hlavne nadhľad, iróniu, sarkazmus alebo "hrubou okultní legraci". Poly+Klíma+Black Drum=Insania. Brnenské trio "aristokracie nových vydedencov" nemá problém strhnúť ani tých, ktorým inak mix metalu, punku, HC, alternatívy a experimentovania za normálnych okolností veľa nehovorí. Energická, šťavnatá a chytľavá hudba s výbornými textami, plnými astrálnej mágie, strieľania si z náboženstva i okultizmu, a rúhajúcimi sa snáď aj samotnému rúhaniu, to je Insania. Ani tu sa nezabudlo na prierez celou tvorbou, aj keď, pochopiteľne, odznela v prvom rade podstatná časť nového albumu "Trans-Mystic Anarchy". Vynikajúci koncert, a hneď po ňom prišiel čas pre "hviezdu večera", brnenskú black, epic, mystic a ktovie ešte akú metalovú legendu Root.
Pódium ožiarili plamene a kvinteto Blackie (gitara), Evil (bicie), Ashok (gitara), Igor (basa) v čele s principálom Big Bossom Jiřím Valtrom za mikrofónom odštartovali show, akú Myslava ešte nezažila. Niekto to "žral", iní sa skôr dobre bavili, ale je fakt, že vystúpenie s plameňmi, ohnivými výbuchmi a dokonca ohňostrojom bolo vizuálne pôsobivé. A čo hudba? Nuž, totálne profesionálny výkon kvalitných hudobníkov a démonického speváka. Vravím speváka, nie vokalistu, pretože to, čo predvádza Big Boss, je viac, než len štandard revaných, škriekaných alebo recitovaných registrov. Je jedno, že čistý vokál v Root niekto označil za "pseudooperný", pretože je v prvom rade kvalitný a dodáva hudbe na nálade. Pokiaľ ide o "divoké" registre, tak napríklad Bossov pekelný škrek dáva na frak obrovskej väčšine prejavu o polovicu mladších vokalistov ortodoxne blackmetalových bánd. Mohol byť otcom takmer každého v sále, ale žeby sa vek podpísal na jeho diabolskej energii, to sa povedať nedá. Hudobne Root svoj set postavili sčasti na aktuálnom albume "The Black Seal", zahrali aj niečo z predošlých CD, ale hlavne „poriadne načreli do studnice minulosti" (copyright by Marcel Mariščák), takže zazneli najväčšie "hity" z LP "Zjevení". Niektoré dnes vzbudzujú úsmev podobne ako viaceré maestrove "hlášky", ale na staré časy si každý zaspomína rád.
Root mali hrať až ako poslední, lenže vyškovskí Dark Gamballe to nestihli načas. Nabudúce sa pravdepodobne tejto chyby vyvarujú, pretože v sobotu večer mali vďaka nej viac-menej smolu. Po tom, čo predvádzajú Root, je ťažko zaujať vyšťavené publikum. Inou vecou je, že Dark Gamballe tu až takí známi nie sú, preto si ich experimentálny metal, obohatený o sample, vychutnalo naozaj len pár ľudí. Moderná, až futuristická show, sa odohrala takmer v tme, kde prebleskovali fosforeskujúce "súčiastky" hudobníkov. Hralo sa z nového albumu, ktorý je oproti predošlým skôr rockový, ako metalový, na pritvrdenie zazneli staršie kúsky a tiež cover "Svět se posral" od punkovej legendy HNF. Pred desiatou večer bol koniec.
Návštevnosť bola slušná, hoci nie rekordná, ľudia sa zabavili. Retardované správanie niektorých jedincov, ktorých organizmus funguje na báze zlúčenín s koncovkou -OH je už asi folklórom, ale vraj máme demokraciu...Tak či onak "jubileum" dopadlo na úrovni, dovidenia nabudúce.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999