r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Metalmania 2004
Soulfly, Moonspell, Morbid Angel, Arakain, Enslaved, Krisiun, Decapitated
14.3.2004, Hala Novesta - Zlín (CZ)

Česká republika má naozaj veľké šťastie na dobrú polohu, schopný trh a v neposlednom rade aj na šikovných organizátorov veľkých metalových akcií. Na Slovensku sa síce situácia tiež postupne zlepšuje, ale aby sa na jednom pódiu stretli kapely formátu MORBID ANGEL, ENSLAVED, SOULFLY, MOONSPELL... tam sme sa veru ešte nedostali.
Cesta z Prahy nám ubehla vcelku rýchlo v spoločnosti nových albumov morbidov, moonspellov a scarve. V Zlíne sme síce na prvý krát nestihli odbočiť na tej správnej križovatke, ale po chvíľke blúdenia sme sa predsa len k hale Novesta dostali. Našťastie nebol problém ani s parkovaním pri neďalekom hoteli MOSKVA, takže sme sa rýchlo pobalili a vyrazili vústrety fantastickému hudobnému zážitku.
Keď som vstúpil do haly, na pódiu už chvíľu vyvádzali poliaci DECAPITATED. Zo začiatku sa mi to zdalo veľmi počúvateľné, ale postupom času trochu jednotvárne. Proste death metal s nezanedbateľnou melodickou zložkou. Nie úplne jednoduchý, ale ani nie veľmi komplikovaný, "zlatá" stredná cesta.
Brazílčania KRISIUN boli z úplne iného cesta, a treba povedať, že poriadne hustého. Rýchly death metal silne okorenený grindom. Napriek tomu, že hrajú len v trojici, gitarista sa nebál púšťať aj do celkom šialených sól a basák pri tom v pohode vykrýval vzniknutú zvukovú dieru. Keďže však akcia v podstate len začínala, ich vystúpenie bolo priaté viac-menej chladne až na pár nadšencov (v prípade akcie tohoto typu to znamená niekoľko desiatok), ktorí sa poriadne vybláznili priamo pod pódiom (tj. za ochrannou bariérou).
Ďalšími pánmi na holenie (doslova. zamestnanec v tomto odbore by si skrátka zgustol) boli nóri ENSLAVED. Z ich tvorbou som doteraz nemal tú česť, no veľa som o nich čítal a viem, že istých kruhoch majú status legendy. Bol som preto zvedavý, čo predvedú. Nakoniec to dopadlo nad moje očakávania. ENSLAVED hrajú veľmi príjemne počúvateľný "black" metal, v rámci ktorého umne kombinujú melodické pasáže s blackovými sypanicami. Všetko je podfarbené klávesami a osolené väčšinou škriekavým vokálom. Práve druhý, čistý druh vokálu ma dosť zaujal. Ten človek (ináč basák) vie naozaj dobre spievať, len škoda, že tak nerobí častejšie.
Po ENSLAVED prišiel čas, keď som sa konečne mohol porozprávať a vybaviť nejaké veci. Pódium totiž okupovali ARAKAIN a napriek tomu, že som ich ešte na žiadnom koncerte nevidel, po METALMANII som nadobudol dojem, že som ani o nič neprišiel. Toto skutočne nie je muzika, ktorá by ma akýmkoľvek spôsobom vzrušovala. Nechápem celkom zámer organizátorov so zaradením skupiny tohoto typu medzi kapely pohybujúce sa v podstatne modernejších vodách, ale ak bol zámer urobiť pre ľudí nejaký oddych tak u mňa im to vyšlo dokonale. Bol som ale napriek tomu dosť prekvapený, že veľa ľudí (snáď ešte viac ako na ENSLAVED) bolo nadšených aj z ich tvorby. Zjavne majú tu v Čechách vybudovanú veľmi silnú pozíciu.
Vrcholom celého festivalu a vlastne aj hlavným dôvodom, kvôli ktorému som do Zlínu išiel boli legendárni američania MORBID ANGEL. Je to kapela, ktorá jednoznačne patrí medzi pionierov moderného death metalu, keď už na svojom prvom albume "Altars of Madness" z roku 1989 ukázali svetu skutočne extrémnu formu brutálneho metalu. Už pri Sandovalovej rozcvičke počas zvučenia bolo jasné, že pôjde o poriadny masaker. A tak aj bolo. Koncert odpálili časom preverenou hitivkou "Day Of Suffering" z albumu "Blessed Are The Sick" a ja som sa hneď ocitol v stave absolútnej extázy. Pokračovalo sa niekoľkými skladbami z novinky "Heretic", na ktorej nám páni znovu predviedli, že napriek svojmu veku ešte ani zďaleka nepatria do starého železa a stále vedia skomponovať skladby, ktoré vás rozvalcujú na palacinku a ste pri tom šťastní. Potom sa pokračovalo prierezom kompletne celou tvorbou chorých anjelov vrátane "Chapel of Ghouls" z debutu, alebo až troch songov (a to nerátam intro pred "God of Emptiness") z "Covenant". Zaznela aj nejaká cover verzia skladby "Inner Circle"(ak som dobre počul), ale aj napriek tomu, že sa mi zdala dosť povedomá neprišiel na to od koho je originál. Do nejakej cover verzie sa v polovici pretransformovala aj už spomínanaá "God of Emptiness". Aj keď morbidi pôsobili trochu unavene, bolo úžasné sledovať gitarové kreácie jedného z najoriginálnejších metalových gitaristov Treya Azagthotha (hlavne šialené sólo na konci koncertu) a neskutočné paľby bubeníka Pete Sandovala. A treba uznať že ani basák/spevák Steve Tucker a hosťujúci gitarista Tony Norman (MONSTROSITY) tam ani náhodou neboli do počtu. Toto bol naozaj koncert hodný legendy.
Vystúpenia portugalcov MOONSPELL som sa zo začiatku trochu obával. Kontakt s nimi som stratil po albume "Irreligious", keď som počul skladby z novších albumov, ale to čo sme počúvali v aute ma trochu ukľudnilo, takže som bol vcelku zvedavý. Nakoniec to dopadlo zhruba tak ako som očakával. Vystúpenie bolo naozaj profesionálne zvládnuté, páni hrali v úplnej pohode a tomu zodpovedali aj nadšené ohlasy fanúšikov. Ja som až taký nadšený nebol, ale staré hitovky typu "Vampiria", "Opium", alebo "Mephisto" potešili aj mňa a treba dodať, že ich naozaj nebolo málo. Takže nakoniec som bol vlastne spokojný.
Záver tohoto megapodujatia mali na starosti američania SOULFLY na čele so starým harcovníkom Maxom Cavalerom (ktorý aj so svojou pôvodnou skupinou SEPULTURA patril k priekopníkom tvrdých odnoží metalu v Brazílii). SOULFLY by som s čistým svedomím zaradil do (v ug nie veľmi populárnej) škatuľky nu-metal a to dokonca k jej úplným počiatkom. Už prvý album SOULFLY som trávil ťažšie kvôli jeho čiastočnej jednotvárnosti, aj keď uznávam, že niektoré tribal-hypnotické pasáže sa mi páčili. Odvtedy som od nich nepočul nič a keď som si ich pozrel teraz na koncerte zistil som, že aj tak hrajú stále viac-menej to isté. Na ich vystúpenie sa prišlo pozrieť jednoznačne najviac ľudí, ale aj napriek tomu najväčší ohlas vzbudili staré skladby typu "Roots, Bloody Roots", "Arise", alebo "Refuse/Resist", ktoré hral Max ešte so SEPULTUROU. Po druhej skladbe si dokonca Max zažiadal, že už sa nesmie fotiť, takže ochranka vyhodila spred pódia všetkých novinárov a striehla po celej sále na každého, kto na fotenie čo i len pomyslel. Holt, hviezdy majú svoje maniere. Záver bol pre mňa mierne povediac sklamaním.
Celkovo však bola táto akcia zvládnutá veľmi dobre. Každá kapela mala veľmi dobrý zvuk (teda aspoň ku koncu vystúpenia) a megalomanské svetlá, dopredu zverejnený program sa v podstate dodržoval takže do jedenástej sme mohli vyraziť. Našli sa nejaké chybičky, mne napríklad trochu vadilo, že piva sa síce čapovalo všade celé potoky (Plzeň 12%, 30 Kč), ale keď chcel človek niečo zjesť musel vonku pred sálu, kde boli stánky s obrovskými radmi, alebo sa musel uspokojiť s Tatranku, ktorú v sále predávali tiež len na jednom mieste. Napriek tomu.... spokojnosť, spokojnosť, spokojnosť. Len tak ďalej.

[ Golo ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits