r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Súvisiace články:
report No Mercy Festival, 2.4.2004, Abaton - Praha (CZ)
fotoreport No Mercy Festival, 2.4.2004, Abaton - Praha (CZ)
report Shaark, Depresy, Master, 27.3.2004, Galéria Duna - Bratislava (SK), Thorn
report Shaark, Depresy, Master, 27.3.2004, Galéria Duna - Bratislava (SK), Darkoldus
recenzia Casketgarden - This Corroded Soul Of Mine
recenzia Depresy - Psychomantium Phenomenon
recenzia Galadriel - From Ashes & Dust
recenzia Depresy - Sighting
report Brutal Assault vol. 8, Martin
report Brutal Assault vol. 8, Golo
report Brutal Assault vol. 8, Dáša
report Noc plná Slovákov, 13.6.2003, Fan Favorit - Brno (CZ)
fotoreport Brutal Assault vol. 8, deň 1, 7.8.-9.8.2003, Hvozd u Konice (CZ)
fotoreport Brutal Assault vol. 8, deň 2, 7.8.-9.8.2003, Hvozd u Konice (CZ)
fotoreport Brutal Assault vol. 8, deň 3, 7.8.-9.8.2003, Hvozd u Konice (CZ)

Depresy, Galadriel (krst CD), Morgain (krst CD), Casketgarden
23.4.2004, Babylon - Bratislava (SK)

Do bratislavského klubu Babylon sa opäť raz nasťahoval metal, opäť raz v tom mal prsty Dodo z Galadriel a opäť raz z toho bola vcelku príjemná akcia, prevyšujúca formát lokálnych podzemných koncertov, teda aspoň čo sa návštevnosti týka. Ale poďme slušne od začiatku.
Sám neviem, kde sa vo mne vzalo toľko optimizmu, že som sa na mieste činu ocitol presne v avizovanú začiatočnú osemnástu hodinu. Klub bol samozrejme ešte zavretý, zvnútra sa ozýval hluk, ktorý naznačoval, že prebieha iba zvučenie, a že tak skoro sa hrať nezačne. Osobne som čas využil na rozhovory so známymi, ktorých sa tu zišla naozaj silná zostava, vo všeobecnosti si ľudia krátili čas v priľahlej nalievarni, no a ten zvyšok hrešil, že kde to viazne. Verte či neverte, otvárajúca kapela spustila až o štvrť na osem, našťastie v Babylone nehrozí policajná hodina, takže ďalší priebeh nebol ohrozený. Maďarská kapela CASKETGARDEN patrí medzi najnovšie akvizície vrútockého labelu Metal Age Productions a v Bratislave predstavila najmä materiál z aktuálneho albumu "This Corroded Soul of Mine". Ide o tzv. švédsky melodický death metal a ak sa vám pod tým vybavil štýl, ktorý najviac hýbal svetovou metalovou scénou takých desať rokov dozadu, ste na správnej stope. Záhrada rakiev má tento štýl zvládnutý stopercentne. Hutný deathový základ s chytľavými melodickými vyhrávkami a nie celkom vydareným revoškrekom bol zahratý bezchybne, ono vlastne robiť chyby ani nie je veľmi kde. Napriek dlhému zvučeniu bol zvuk zo začiatku dosť hrozný, neskôr sa našťastie výrazne vylepšil, a aj keď bol po zvyšok večera zbytočne rezavý, rozhodne sa dal označiť za nadpriemerný. Ale späť ku kapele, Casketgarden zožali celkom slušný úspech. Čo sa týka môjho názoru, ako som už naznačil, neprinášajú Maďari nič nové, ak však na nich ešte niekedy na pódiu natrafím, nebude mi to vôbec vadiť.
Šamorínska kapela MORGAIN sa predstavila v rozšírenej zostave 2 gitary, basa, kláves, ženský spev, bubnujúca krabička a akordeón, a tým by sme výpočet zaujímavostí ich setu mohli ukončiť. Predviedli svoj typický verklikový doom rock, ktorý sebakriticky označujú za hypno doom. Kto raz videl Morgain naživo, vie, že ide o technicky i kompozične mimoriadne jednoduchú záležitosť, na koncertoch však o to chytľavejšiu, takže ľudia sa bavili a postupne sa rozbehol aj kotlík. Spomenúť ešte treba aj krst čerstvého CD "Abandoned in the Forest Weariness (Call of Fairie)", žiaľ voľajako mi ušlo kto a čím ho oblial.
Čas medzi druhou a treťou kapelou vyplnila svojím vystúpením striptérka. Slečna bola celkom k svetu a našťastie sa vyhla väčším perverznostiam, predsa len na koncerte boli aj osoby mladšie ako 18 rokov.:)) Pre úspešný priebeh koncertu bola škoda, že minúty určené na odhaľovanie skrytých zákutí (alebo presnejšie zákundí:)) driečnej dievčiny nevyužili GALADRIEL radšej na zvukovú skúšku, inak však takúto usporiadateľskú vsuvku aj napriek tematickému odklonu kvitujem.:)) Kapela Galadriel prešla za posledný cca rok pomerne výraznými personálnymi zmenami, keď z dlhoročnej zostavy ostalo koncertovania neschopné trio Dodo (basa), Tomax a Matúš (gitary), aby pred pár mesiacmi boli za stálych členov prijatí ďalší traja ľudia, menovite Pyros (ex-Orkrist, bicie), Andrej (ex-Dead Poets Society, Alice Cooper Revival, kláves) a Mates (takmer ex-In The Web, spev). Najviac som bol zvedavý práve na to, ako k Dodovmu chrčiaku zapadne Matesov čistý výškový vokál, žiaľ nedočkal som sa. Podľa kuloárnych informácií sa Mates úspešne vyhýbal všetkým predkoncertným skúškam, takže na pódium sa nedostal. Ako som už naznačil, úvod setu sa vyznačoval dosť kanálovým zvukom, časom sa to síce značne zlepšilo, ale aj tak bol kláves a druhá gitara väčšinou takmer nepočuteľná. Ťažisko setu tvorili samozrejme pesničky z novinky "World Under World", na ktorého nahrávaní sa podieľali aj ďalší hostia, spolu asi desať ľudí. Niektorí z nich sa objavili aj na pódiu, zazrel som tam tuším Lýdiu (ex-Orkrist) a Daniela (Ethereal Pandemonium). Nový album kompletne nabúchal Shushka z Craniotomy, a aj dnes si zahral jednu vec. Galadriel model 2004, to je viac melódií, viac vyhrávok, viac druhov vokálov, to všetko v mierne pritvrdenom šate a v štýle "modern dark metal". Celkom som zvedavý na ďalšie vystúpenia Galadriel, predsa len, dá sa predpokladať, že kompletnú zostavu účinkujúcu na poslednom album nebudú zo sebou vláčiť na každý záťah. Na ľudí nové skladby zapôsobili už na prvé počutie a kotol sa rozrástol do naozaj úctyhodných rozmerov, veď takéto hudobné zameranie svoju poslucháčsku základňu na Slovensku určite má. Ja som väčšinu koncertu strávil na zadnej minitribúne, kde bol predsa len lepší zvuk ako dole pod pódiom. Celkovo si Galadriel z dnešných kapiel vyslúžili asi najväčší úspech, a keď sa v novej zostave viac zohrajú a koncertne oťukajú, môžu sa v kariére opäť posunúť o niečo vpred. Žiaľ ani v prípade ich krstu som nepostrehol, kto a čím ho spáchal....
Záver akcie obstarali trenčianski DEPRESY. Kvalitu okultného black/deathu v ich podaní plne rešpektujem, za srdce ma však nikdy nechytil, a preto dosť nestíham zo spôsobu, akým kapelu žerie väčšina slovenských a českých fanúšikov metalu, hlavne po vydaní ostatného albumu "Psychomantium Phenomenon" (recenzia). Treba však povedať, že sa mi pozdávali oveľa viac ako pred troma týždňami na Shindyho No Mercy Feste (report, fotoreport). Aj keď išlo dnes o najväčšiu smršť, mali relatívne zrozumiteľný zvuk, v ktorom vynikalo spevákovo striedanie murmuru a škreku. V pozadí opäť trochu zostali klávesy. Z dnešných účinkujúcich boli Depresy určite najzohratejší a pôsobili najpresvedčivejším dojmom. Fanúšikovia dostali, čo chceli, kotol dosiahol svoj vrchol, a niečo po jedenástej, keď Depresy skončili, sa ľudia rozpŕchli za poslednými spojmi. Ako som spomenul v úvode, celkovo išlo o úspešnú akciu, na ktorej sa zúčastnilo podľa môjho odhadu tak 200-300 ľudí. Uvidíme, kedy sa v Bratislave bude diať niečo podobné....

[ Dáša ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits