r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Testament, Lunatic Gods, 14.6.2004, Klub Kozel Pub - Martin (SK)
fotoreport Testament, Lunatic Gods, 14.6.2004, Klub Kozel Pub - Martin (SK)
fotoreport Testament, Root, 13.6.2004, Klub Golem - Zlín (CZ)
report Testament, Shaark, Forgotten Silence, Ferat, 25.9. 1999, Roxy - Praha (CZ)
report Lunatic Gods, Ethereal Pandemonium, Inner Fear, Naša Vec, 8.11.2003, RC Mlyn - Vrútky (SK)
report RocKeFest, 29.8.2003, Park Bambino - Košice (SK)
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Darkoldus
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Dáša
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Rasťo "Noctis" Perniš
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Pavol Brnoliak
fotoreport Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK)

Testament, Root
13.6.2004, klub Golem, Zlín (CZ)

Legenda amerického thrash metalu TESTAMENT vyrazila na letné európske klubové a festivalové turné. Hneď na úvod treba poďakovať organizátorom, že tento fakt neponechali bez povšimnutia a pripravili pre CZ/SK fanúšikov fantastické večery, ktoré v prípade TESTAMENT okrem výbornej muziky znamenajú aj skvelých hudobníkov a v neposlednom rade výnimočných ľudí.
Nakoľko Zlín je z Bratislavy predsa len o niečo bližšie ako Martin, a lepšie je mať v práci rozbitý jeden deň ako dva, rozhodli sme sa pre náš výjazd zvoliť práve nedeľný koncert v moravskom Zlíne. Cesta ubehla bez problémov, a tak sme s akurátnym predstihom pristáli v klube Golem. Pre mňa to bola prvá návšteva, a treba povedať, že klub na mňa urobil dosť dobrý dojem. Jedinou brzdou interiéru sa mi videl byť ten hrubý stĺp v strede pódia, ale nakoniec ani tomu sa nepodarilo pokaziť výnimočný zážitok. Ešte pred hlavným chodom tu však bol čierno-čierny ROOT, ktorý svoj cca trištvrtehodinový set odpálil bez väčšieho záujmu publika. A nemám problém priznať, že tak ako väčšina osadenstva klubu, aj ja som bral Root len ako nutné zlo. Neviem, kto vyberal dnešný support a čo ho ku konečnej voľbe viedlo, podľa mňa sa sem však dnes Root maximálne nehodili, a viac-menej zabavili iba dvoch nakŕmených poskakujúcich týpkov. Napriek tomu však Koreň odohral profesionálne pôsobiace vystúpenie s bezchybnými hudobníckymi výkonmi a nepochybujem o tom, že za iných okolností by zožali nadšené ovácie. Dnes boli ale úplne mimo koncept, a tak som sa nielen ja potešil, keď zbalili fidlátka a uvoľnili pódium.
Nasledovala asi polhodinová pauza, z pódia zmizlo rootovské vybavenie, a keď sa z reprákov ozvalo známe intro, bolo jasné, že ide do tuhého. Testament začali svoj devastujúci set otvárakom z The Gathering "D. N. R.", čo je v živom prevedení extrémna šleha. Publikum sa hneď dalo do pohybu a all star zostavu Chuck Billy, Eric Peterson, Mike Chlasciak, Steve DiGiorgio a Paul Bostaph žralo aj s topánkami. Najmä z Chucka išiel veľký rešpekt. Nielen že sa mu podarilo (snáď) definitívne zvíťaziť nad zákernou chorobou, nielenže výborne spieval, ale bol aj skvelým frontmanom a koncert si viditeľne dobre užíval (vlastne ako všetci:)). Rozhodne by som nechcel, aby mi tento dvojmetrový potetovaný robustný indián jednu natiahol....:)) O to komickejšie vedľa neho pôsobil zakladajúci člen, zhruba jeden a pol metrový Eric Peterson, ktorý svoj výškový handicap riešil aspoň 10 centimetrov vysokými kopytami:). Lenže pri hre na gitare pán Peterson žiadne komplexy mať nemusí, ovláda ju totiž perfektne. Výborne sa dopĺňal s druhým tenkostruncom zvaným Mike Chlasciak (určite má slovenských predkov:)), ktorý je známy napríklad aj zo zoskupenia Halford. Spolu vytvárali výživné gitarové nárezy, v ktorých sa striedali tvrdé riffy so sólami a vyhrávkami. No a samozrejme tiež na pódiu len tak nepostávali a trsali a headbengovali čo im sily stačili. Dôvod, prečo som išiel na tento koncert, sa volá Steve DiGiorgio. Jeden z najlepších basákov (nielen) v metale vôbec hral na posratie dobre. S úplnou ľahkosťou obrábal svoje dva 5-strunové ESP customy, väčšinou samozrejme ten bezpražcový. No a keď sa ukázal s dvojkrkým monštrom rovnakej výroby, začínal som ľutovať, že som si nezobral plienku. Hore to bolo s pražcami, samozrejme dole bez:)) A keby ste videli čo na tom robil.... Pomoc.... Po zvukovej stránke neponechal Steve tiež nič na náhodu, jeho Ampeg ničivo rachotil na celé pódium. K takému aparátu by mal mať zbrojný pas....:)) Kvinteto dopĺňal niekdajší slayerovský mlátič Paul Bostaph. Za jeho hradbou bicích ho síce nebolo veľmi vidieť (navyše tiež nie je oveľa vyšší ako Eric), avšak o to lepšie ho bolo počuť. Či už hral obligátne bum-čvach alebo typické thrashové rúbanice, mlátil do toho neuveriteľnou silou. Ak si spočítate toto všetko dokopy, pridáte k tomu nižšie uvedený playlist, vyjde vám, že nedeľný koncert v Goleme bol svinský výprask, aký sa len tak nezažije. Zvuk bol rovnako výborný, a tak sa cca 150 fanúšikov bude môcť pochváliť skutočne výnimočným zážitkom (áno, bolo tam pomerne málo ľudí). Koncert skončil po asi 80 minútach a prídavku sme sa z dôvodu Chuckových zdravotných problémov nedočkali. Nevadí, to čo som videl, mi úplne stačilo.
Nakoľko som do Zlína išiel s tým, že bez Steveovho podpisu sa nevrátim, sledovali naše kroky po koncerte za klub k odparkovanému tourbusu. Po chvíľke čakania testamenťáci v poradí Mike, Eric, Chuck, Paul a Steve z tourbusu medzi fanúšikov naozaj vyšli (Chuck dokonca zožal potlesk). Nasledovalo intenzívne fotenie a podpisovanie, ochota všetkých členov kapely bola neuveriteľná. V tomto smere vynikal najmä Chuck (hoci bola na ňom jasne vidieť únava) a Steve, ale ani ostatní členovia zo seba nerobili nafúkané americké hviezdy. Keď si to potom človek porovná s niektorými tuzemskými neprekonateľnými radobysuperstars, ktorých nikto nepozná už v prvej dedine za hranicami, nevie, či sa má smiať alebo plakať. No a keď na záver Steve na našu prosbu vytiahol aj svoj dvojkrký skvost a ochotne ho ponúkol na pózovanie, mohol som si cestou domov a ďalšie dva dni iba spokojne chrochtať od rozkoše. Čo prosím? Jáj, vy ste naozaj chceli ísť a nakoniec ste na to hodili klacek? No ale do obývačky pred telku vám príde zahrať len máloktorá kapela, a TESTAMENT to určite nebude....:))
Playlist: D. N. R., Low, Practice, Sins of Omission, The Haunting, Electric Crown, True Believer, Three Days in Darkness, Burnt Offerings, Alone in the Dark, Into the Pit, Over the Wall, Dog Faced Gods, Disciples of the Watch.

[ Dáša ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits