r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Infernight vol.1
Thalarion, Casketgarden, Parental Advisory, Faderay
12.2.2005, Alpia Club - Martin (SK)

Pre tých, ktorí vedeli o tomto koncerte je horeuvedené zloženie asi prekvapením. Preto by som rád začal pekne poporiadku už v čase zhruba 50 hodín pred začiatkom akcie. V tomto čase som totiž dostal prvý krát spochybňujúcu sms od Vlaďu z Fleshless, že v piatok asi nepocestujú na koncert do Banskej Bystrice a že otázna je aj ich účasť na sobotnom besnení v Martine. Dôvod? Kalamita! V Čechách totiž začalo "kydať" o niečo skôr ako u nás a situácia okolo ich rodného Děčína sa začala dramatizovať. V piatok večer, tj. 24 hodín pred akciou mi ešte Vláďa sľúbil, že ak sa to bude dať, prídu. Lenže už Murphy povedal, že keď sa má niečo posrať, tak sa to poserie (teda on to povedal trochu ináč, ale zhruba myslel to isté) a v sobotu ráno už bolo isté, že Fleshless neprídu. Začalo sa teda zháňanie adekvátnej náhrady, čo sa nakoniec ukázalo dosť jednoduché a záskok za českých grinderov v podobe THALARION bol na svete. Týmto sa chcem chalanom naozaj poďakovať za nezištnú pomoc. Sú to profíci aj v tomto smere.
To ale nebolo všetko. Aby sa komplikácie neobmedzili len na stratu jednej kapely z pôvodného programu, o 2 hodiny mi volá spevák z rakúskeho OLEMUSu, že má chrípku a že tiež neprídu. To už ale bolo veľa aj na koňa a keď zlyhali aj posledné popoludňajšie pokusy, dostať do Martina Seeds of Sorrow, vzdal som to a obmedzil počet kapiel na 4 a sumu vstupného na 80,- Sk.
Našťastie v tomto momente sa problém s obsadením účinkujúcich skončil a akcia sa mohla začať. V Martine sa však v tom čase prihlásila spomínaná kalamita a bielych sračiek pribúdalo jedna radosť. Nič to ale nezmenilo na tom, že zhruba s 30 min. meškaním oproti plánovanému začiatku vystúpila na pódiu prvá kapela - martinskí FADERAY. Momentálny playlist tejto nádejnej mladej bandy pozostáva zo skladieb megapopulárnych NIGHTWISH a bez váhania môžem povedať (aj keď túto kapelu moc neobľubujem), že FADERAY ich majú dokonale naštudovaných. Slušný zvuk umožnil vyniknúť jednotlivým nástrojom, ale jednoznačné prvé husle hrali v ten večer gitara a ženský vokál. Maroš, ktorý obhospodaruje 6 strún v ničom nezaostáva za svojou drahou ESP-čkou a Zuzana nemá problém s pasážami, ktoré tá šialená Taria montuje do skladieb NIGHTWISH. Celá kapela dokonale drela pred koncertom v skúšobni a žiadaný efekt sa dostavil. Ľudia, ktorí boli spočiatku vlažní postupne odmeňovali kapelu stále silnejším potleskom a na záver si vymohli dokonca aj prídavok, čo sa v Martine nedeje až tak často. K setu FADERAY by som mal len dve pripomienky. Ešte majú čo doháňať v pódiovom prejave, čoho dôsledkom mohla byť aj tá počiatočná letargia fans, keďže zvukovo to valilo ideálne. A druhým problémom, ktorý sa však už medzičasom vyriešil je klávesák. Nie že by nezvládal svoj nástroj, ale ak sa niekto zbalí skôr, ako kapela dohrá svoj set s tým, že potrebuje ísť hrať inde a ušetrí tým len 5 minút, tak to už hej… To sa presne stalo a podľa mojich informácií tento člen už nefiguruje v zostave FADERAY.
Druhé dejstvo pokračovalo zhruba po 20 minútach v podaní rakúskych PARENTAL ADVISORY. Bubeník Tom Zonyga - niektorým dôverne známy z pôsobenia u kolegov Seeds of Sorrow dotiahol spolu s basákom z rovnakej bandy do Martina svoj bočný projekt. Ale to, čo sa rozpútalo na pódiu mi dokonale vyčistilo zrak. Pod označením brutal U.S. Death som čakal klasický nezrozumiteľný nášup, ktorého zástancom moc niesom. P.A. ale predviedli dokonalú agresívnu deathovú show s perfektným soundom, ešte lepším pódiovým imidžom a super dokonalým bicmanom. Tom spolu s kolegami nemilosrdne drtili fans, ktorí sa po čase pustili aj do aktívnejšej zábavy pod pódiom. Ešte nikdy som nevidel takú tvrdú kapelu zahrať tak úžasne svoj koncert. Vždy bol problém so zvukom alebo s hráčskou vyspelosťou, ale v tomto prípade to nemalo jedinú chybu. Nie som konzumentom takýchto extrémnych vecí, ale neodolal som a do headbangingu som sa zapojil osobne. A poviem vám, stálo to za to. Naposledy som tak učinil asi na koncerte Iron Maiden v Bystrici v roku 1999! PARENTAL ADVISORY boli pre mňa osobne vrcholom akcie, aj keď ešte nasledovali dve kapely.
CASKETGARDEN som videl viackrát a ani tentokrát nesklamali moje očakávania. Dokonca svoju prípravu obmedzili na minimum a s prispením skutočne kvalitného zvuku rozpútali švédsku búrku na martinskom zasneženom nebi. Vidno, že chalani majú za sebou početné koncerty, pretože ich show už začínala naberať rozmery choreografie ďaleko úspešnejších spolkov. To ale vonkoncom nebolo na škodu. Fanúšikovia IN FLAMES alebo AT THE GATES mohli krochkať blahom a konečne som mohol vychutnávať aj ja hudbu, ktorá mi je najbližšia. Bubeník ťahal kapelu po celý čas a bez problémov mu sekundovali gitary s basou. Len spev sa mi tento krát zdal tak trochu nevýrazný, ale inak v pohode. Vyhrávkové dvojsóla boli niekedy až neskutočne presné a Maďari tak opäť dokázali svoju schopnosť cítiť hudbu tým správnym spôsobom. Ľudia boli spokojní, to bolo hlavné.
Po štyroch hodinách strastiplnej cesty dorazili aj THALARION a po počiatočných technických problémoch s gitarou sa mohlo pokračovať v serióznom náreze. Asi nemá zmysel písať tu o kvalitách týchto topoľčancov, pretože u nás sú dosť známi na to, aby to niekomu robilo problém. Energický death-black v technickom podaní už definitívne odrovnal tých, ktorí ešte vydržali tesne pod pódiom a THALARION opäť dokázali (teda aspoň mne), že sú stále nedocenenou bandou. Aj keď absolvovali angažmá u zahraničného vydavateľstva, v Európe sa potuluje omnoho viac kapiel, ktoré hrajú kde kade a kde s kým a nesiahajú im ani po členky. To už ale tak býva.
Prvé vydanie INFERNIGHT tak dopadlo vcelku dobe. Až na počiatočné problémy sa akcia vydarila a na tomto mieste by som veľmi rád chcel poďakovať aspoň tým 60-tim platiacim fans, ktorí v tom nečase merali cestu do Alpie. Hlavné, že prišli a videli, že sa dá zorganizovať kvalitná akcia s nadštandardným zvukom a vynikajúcimi kapelami. Pevne verím, že budú chodiť naďalej a v hojnejšom počte, aby sme mohli podobné koncerty zopakovať aj v budúcnosti.
A aby nebolo úspešnému večeru koniec, ideálne sme ho zavŕšili v martinskom Rock Pube spolu s Parental Advisory. S Tomom, ktorý je mimochodom Slovák, čo emigroval s rodinou do Rakúska ešte za komunistov, som si zaspomínal na staré časy pri Tublatanke z JukeBoxu a o 4. ráno sme sa postupne s niekoľkými promile rozišli chrápať. INFERNIGHT by mala podľa všetkého pokračovať, takže dovidenia nabudúce.

[ Peter Kastil (Antares) ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits