r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

fotoreport Apocalypsa Festival VIII, 17.9.2005, KD Svatoboj - Brno (CZ)
fotoreport Arcturus, Red Harvest, 13.10.2005, Planet Music - Viedeň (AT)
report Arcturus, Red Harvest, Depresy, Ador Dorath, 12.10.2005, Klub Matrix - Praha (CZ)
fotoreport Arcturus, Red Harvest, Depresy, Ador Dorath, 12.10.2005, Klub Matrix - Praha (CZ)
report Open Hell Fest 2005, 22.-23.7.2005, Volyně (CZ)
report Mistyczna Noc, 2.5.2005, Megaclub - Katowice (PL)
report Black Metal Night Inferno I., 21.4.2005, Butterfly klub, Stará sladovňa - Košice (SK)
report Finntroll, Naglfar, Amoral, 14.4.2005, Planet Music - Viedeň (AT)
report Finntroll, Naglfar, Amoral, 13.4.2005, Guru Clubland - Žilina (SK)
fotoreport Finntroll, Naglfar, Amoral, 13.4.2005, Guru Clubland - Žilina (SK)
report Enslaved, Vreid, 14.3.2005, Stará pekáreň - Nitra (SK)
report Enslaved, Vreid, 9.3.2005, Black pes - Praha-Klánovice (CZ)
fotoreport Enslaved, Vreid, 9.3.2005, Black pes - Praha-Klánovice (CZ)

Apocalypsa Festival VIII
Arkona, Inferno, Hromovlad, Sezarbil, Furia
17.9.2005, KD Svatoboj - Brno (CZ)

Nejaký čas pred týmto koncertom sa šírili správy, že by jedna z kultových black kapiel konečne mala zahrať naživo koncert a ešte neuveriteľnejšie bolo to, že sa to malo uskutočniť, nie v ich rodnej krajine, ale u našich susedov v Mekke tamojšieho black metalu, v Brne. Tieto správy čím ďalej tým viac naberali na dôveryhodnosti, až som sa dozvedel, že je to na 100 percent potvrdené. To ste mali vidieť tu nekonečnú radosť a koľkými pivami som to zapil... Ako už tradične, nastal deň D, temný jak riť a naša výprava sa vybrala smerom na Brno. Miesto bolo dôverne známe, tak sme čas pred koncertom strávili v jednom luxusnom podniku, kde to vyzeralo ako v bordeli (teda asi to aj bordel bol), ale zas pivo a obsluhu tam mali dobrú.
Koncert sa začal skoro presne, čo sa mi tu v poslednom čase stáva pravidelne, my čo sme zvyknutí na Slovensku dôjsť na koncert a začiatok je vždy úplne iný, sme prekvapení, že potom prvé kapely nestíhame. Ale tentokrát to tak nebolo, prvá kapela prišla na pódium práve v čase, keď sme sa ocitli v klube a bola ňou hosťovská banda Furia z Poľska. Zvuk bol dosť dobrý na také rezanice, ale muzika nejak zaostávala za imidžom, kapela hrala taký klasický black metal, nič prevratné, priam by som povedal, že po čase aj trochu nudili, ale ako som si všimol, mali tam aj svojich fans. Ja som túto kapelu počul prvýkrát, tak neviem ju ohodnotiť, ale na prvé počutie to bol priemer.... Odohrali si svoj set a zdrhli preč. Klasika otváracia kapela.
Druhou kapelou večera bola domáca banda Sezarbil, ktorá už roky rokúce brázdi scénu a svojím svojským podaním black metalu sa im celkom darí zaujať fans. Povedal by som, že táto kapela je práve tá stará škola a za tie roky sa nedala zlákať modernými vetrami. Hrá stále to svoje, v čom je dobrá a čo od nej fans čakajú. Tak to bolo aj dnes večer, i keď som ich už nejaký čas nevidel naživo, znelo to fajn, všimol som si nejaké zmeny v zostave, ale zdá sa mi že to nejako nezmenilo tvár kapely, povedal by som, že skôr naopak. Tak znel black metal v strednom tempe, klasický image je už neodmysliteľný. Vystúpenie sa teda dalo pozerať, ale viete ako to je, človek sa stále teší na to, kvôli čomu prišiel a tak niektoré kapely prehliada. Po hodinke sa kapela rozlúčila a nastala prestávka, po ktorej už malo ísť do tuhého.
A konečne zástupcovia môjho kraja, slovenskí pagan black metalisti, ktorí si hovoria Hromovlad. Tak toto bolo prvé vystúpenie, kde som si mohol kamošov vychutnať naplno, lebo táto kapela je služobne asi najmladšia na tomto koncerte a ešte za sebou nemá veľké koncertné skúsenosti v tejto zostave, tak som bol samozrejme zvedavý, ako to celé vyznie. A skoro som padol na zadok, tak toto som nečakal, i keď mám doma nejaké promo nahrávky, vedel som zhruba, čo čakať, ale to, čo predviedli, ma fakt dostalo. Úplne skvelá muzika, slovanské kostýmy, skrátka všetko, čo sa má na koncerte predviesť v plnej kráse. Ani neviem ako by som charakterizoval muziku, samozrejme to je klasický black metal rôznej rýchlosti, do toho sú zasadené rôzne pagan prvky, no a ako som si všimol, kapela stavila na slovenské texty, čo je len dobre, lebo kapely by mali spievať v rodnom jazyku, keď si chcú v prvom rade získať domácich fans. Po vystúpení Hromovlada sa to určite stalo a začne ich vzostup na scéne. No ja som sa nevedel spamätať a už sa nehorázne teším na ich debutové CD, ktoré by malo vyjsť v zime. Držím palce, Sláva!!!
Po prestávke je tu takisto kultová kapela moravskej scény, mnohými zatracovaná a dvakrát tak vyzdvihovaná kapela, ktorá je peklom sama o sebe, Inferno. Pri vyslovení ich názvu sa srdce nejedného black fanúšika rozbúcha silnejšie, pri ich vystúpeniach je vo vzduchu neskutočná energia, ktorá pohlcuje všetko okolo seba. V prvom rade je to skvelou muzikou, ktorú kapela už dlhé roky hustí do našich zvukovodov a na druhej strane sú to živé vystúpenia, pri ktorých sa nikto nenudí. Tak to bolo aj dnes. Na scéne sa objavil stojan s prasačou hlavou, nechtiac mi to pripomenulo scény z koncertov Mayhem, ale keď si to tak zvolili, je to len ich vec. Po chvíľke sa dostavili aj samotní protagonisti v svojich tradičných handrách, ako keby prežili apocalypsu (ako výstižné) a koniec sveta. Nechýbali tradičné doplnky ako klince a warpainty, koncert sa mohol začať. No a začal sa vo veľkom štýle, ktorým je Inferno známe, brutálny nástup a už len blackmetalové peklo sa rozliehalo po sále. Samozrejme nielen na pódiu sa drvilo naplno, aj pod ním nastala skvelá tancovačka, mal som 100 chutí sa pridať, ale asi by som sa domov celý nedostal, tak som si to vychutnal radšej vedľa. Je až neuveriteľné, aké škreky dokáže spevák zo seba dostať a ako frontman je pre kapelu nenahraditeľný, samozrejme, že aj hudobníci odviedli skvelý výkon, k tomu sa ani netreba vyjadrovať, ešte som nevidel zlý koncert tejto kapely, a to som ich už videl minimálne desiatykrát. Presne takto si predstavujem black metal z našich krajov, každý región má ten svoj a naši susedia majú Inferno!!! Jasné, že zazneli tie najlepšie skladby a okolo mňa spievala skoro celá sála refrény. Občas som sa prichytil že, aj ja si hulákam "Za kraj....". Čo by som ešte napísal, na záver sa vrhali plamene, no a po prídavku sa kapela za mohutného skandovania pobrala preč. Tak toto sa nezabúda, zas ma Inferno prebudilo do nového života.
A máme tu záver večera a samozrejme všetkými očakávanú poľskú Arkonu. Priznám sa, do poslednej chvíle som neveril, že ozaj vystúpia, ale keď som v sále videl premávať sa gitaristov, tak som už len netrpezlivo čakal, čo bude. A nastalo to. Na scéne sa objavili prví členovia kapely, čo by som to zas nespomenul, v klasickej blackmetalovej image, smrteľné masky na tvárach, ak by som niekoho z nich večer stretol, asi by mi nebolo všetko jedno. Po technických úpravách to začalo. Hľadám nejaké slová, ako by som to opísal, ale nenachádzam žiadne, ktoré by popísali atmosféru na pódiu a pod ním. Tak si požičiam pár známych fráz ako inferno, apokalypsa... Kapela hrala ako o život, ako keby spolu hrali dlhé roky, ale my "odborníci" vieme, že táto zostala nie je stála, že bola vytvorená len na pár koncertov na podporu nového albumu. A z neho sa prevažne hralo, ale samozrejme sa nezabudlo aj na staré fláky, ktorá potešili hlavne nás, ktorý sme na nich vyrastali, denne sme ich počuli aj 50 krát a každé slovo poznáme naspamäť. Pri skladbách z albumu "Imperium" som si statočne niektoré odhulákal, sú to silné texty a tak som si ich dokázal naplno precítiť až dnes, pri ich živom podaní. Takisto frontman Arkony si to zjavne užíval a spolupráca s publikom bola ozaj skvelá. Až neuveriteľne rýchlo ubehli tie skoro 2 hodiny v spoločnosti tejto kapely, ale nakoniec prišlo samozrejme aj na prídavky, ktoré zožali opäť veľký aplauz. Musím sa priznať, že po skončení ich koncertu som sa cítil neskutočne skvele, môj životný zážitok sa práve odohral a určite na to dlho nezabudnem. Takéto koncerty by mohli byť častejšie, nie len párkrát za rok, ale ešte túto jeseň ma čaká Skyforger a samozrejme Gorgoroth, čo budú znovu určite skvelé akcie pre nás verných black fans.
Na záver tradičné zhrnutie a poďakovanie organizátorom tohto sviatku čierneho kovu. Podľa mňa sa akcia podarila dokonale, zvuk bol na úrovni, atmosféra neopísateľne skvelá a samotné kapely a ich výber nebudem radšej komentovať, slová chvály Vám!!!

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits