r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

fotoreport Arcturus, Red Harvest, Depresy, Ador Dorath, 12.10.2005, Klub Matrix - Praha (CZ)
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
report Metalmania 2005, 12.3.2005, Spodek - Katowice (PL)
report Arcturus, Sin Of Kain, Bornholm, Vortex, 1.9.2004, Klub A38 - Budapešť (HUN)
fotoreport Arcturus, Sin Of Kain, Bornholm, Vortex, 1.9.2004, Klub A38 - Budapešť (HUN)
recenzia Ador Dorath - Adon nin edeleth ador dorath
recenzia Depresy - Psychomantium Phenomenon
recenzia Depresy - Sighting

Arcturus, Red Harvest, Depresy, Ador Dorath
12.10.2005, Klub Matrix - Praha (CZ)

Vidieť naživo nórsku legendu avantgardného, black metalu ARCTURUS je vskutku veľká príležitosť. Napriek tomu, že existujú cca 17 rokov, viac koncertovať začali v podstate len minulý rok. Toto leto si znovu dali trochu pauzu a nahrali nový album, ktorý sa na pulty predajní dostal len nedávno a toto turné je zamerané na jeho propagáciu. Navyše ich sprevádza ďalšia legenda RED HARVEST, ktorá je síce hudobne trochu inde, no napriek tomu to muzika vôbec nie je zlá. Lokálny support im robili DEPRESY spolu s ADOR DORATH, ktorí sú momentálne na spločnom turné. Myslím, že nikto z fanúšikov atmosferického metalu na tomto koncerte nemohol chýbať (Aj keď podľa návštevnosti to vyzeralo, že atmosferický metal sa neteší nejakej zásadne veľkej obľube. Niežeby bolo málo ľudí, ale natrieskané rozhodne nebolo. Na druhej strane, aspoň sa v Matrixe dalo ako-tak dýchať.)
Bohužiaľ som nestihol úplný začiatok koncertu, takže z vystúpenia ADOR DORATH som videl len posledné tri skladby. Nie je to síce muzika, ktorú by som preferoval, ale rozhodne to nebolo zlé. Melodický, klávesový, black metal s čistým ženským a naškriekaným mužským vokálom. Človek by povedal, že v tomto smere už nie je veľmi priestor na originalitu a v muzike ADOR DORATH to je cítiť. Vo svojom štýle patria k tomu najlepšiemu, čo sa momentálne v týchto končinách produkuje hlavne vďaka pomerne pestrým a dobre zaranžovaným skladbám, ale v širšom, hudobnom kontexte nejde o žiadny zázrak. Každopádne sa pomaly rozrastajúce publikum hlavne tesne pod pódiom slušne zabávalo.
Čo nového napísať o DEPRESY? Na česko-slovenskej, metalovej scéne sú už dlhé roky stálicou s pomerne veľkou základňou fanúšikov. Pod pódiom to aj tak vyzeralo, zástupy zhustli a zjavne sa dobre bavili. K muzike len toľko, že stále sa jedná o temný, atmosferický death metal bohatý na chytľavé melódie, čo sa ľuďom páčia. Ja osobne som mal dobrý pocit z bubeníka. Doteraz sa mi vždy zdalo, že hrá dosť ťažkopádne (hlavne klepačky), ale tentokrát mu celkom išlo. Pomerne dlho im trvalo zvučenie, takže už po tretej skladbe zahlásili koniec, ale potom predsa ešte jednu pridali. Hrali krátko a samé hitovky, takže nudiť sa nestihol snáď nikto.
RED HARVEST je kapela, ktorú podľa názvu registrujem už dosť dlho, ale len nedávno som sa dostal k ich nahrávkam. Jedná sa o pomerne pestrú muziku siahajúcu od pomalých, na jednu melódiu zameraných skladieb, cez rytmicky zaujímavé strednotempé až po pomerne rýchle nakladačky. Silný podiel má elektronická zložka, či už v podobe klávesových melódií, alebo zvukov, hlukov, šumov až po elektronické rytmy. Je to kapela so schopnosťou navŕtať vám do hlavy poriadne diery. Inak tomu nebolo ani na tomto koncerte. Obyčajným svetlom nasvietené pódium v smere do ľudí a neustála, hustá dymová clona v kombinácii s muzikou vytvárala zľahka sci-fi-hororovú atmosféru. Jediná škoda bola, že mali dosť prebudený zvuk a v tom hluku sa veľa vecí stratilo.
ARCTURUS som mal to šťastie vidieť už pred rokom v Budapešti a tak som mal s čím porovnávať. Odvtedy u nich nastali dve zásadné zmeny. Na poste speváka vystriedal Simen "Vortex" Hestnæs (BORKNAGAR, DIMMU BORGIR) Øyvinda Hagelanda (SPIRAL ARCHITECT) a samozrejme vyšiel nový album. Na koncerte v maďarsku som práve ku spevákovi mal určité výhrady, pretože niektoré Garmove party zvládal len so značnými problémami a jednu pasáž úplne vynechal. Každopádne, nebolo toho veľa. Nový album už naspieval Vortex a tak by človek čakal, že mu spevy sadnú ako uliate, ale žiaľ nebolo to také ideálne. Už po vypočutí nového albumu "Sideshow Symphonies" som nebol práve nadšený, pretože už to ani zďaleka nie je muzika prekypujúca nápadmi, značne podopretá inštrumentálnymi výkonmi jednotlivých hudobníkov a samotný spev je síce charakteristicky Vortexovský, ale ani zďaleka nie taký nápaditý, ako v prípade Garma. Navyše mám na niektorých miestach dojem, že je falošný (neviem, či to ako má byť tá avantgarda, alebo len "nevyšiel krok"). Každopádne, aj keď nástup kapely bol výborný, postupom času som mal pocit, že Vortex prestáva stíhať, často ho nebolo počuť (a nie som si istý, či to bolo vinou techniky) a keď aj nejaký ten spev prenikol cez hradbu gitár, bolo to len také híkanie. K ostatným hudobníkom len toľko, že staré skladby zahrali výborne a v tých nových v podste nie je kde ukázať ich kvality. Hrali našťastie pomerne dlho (cca 90 minút) takže stihlo zaznieť veľa starých vecí, čo fanúšikovia viditeľne oceňovali. Videli sme dojímavé rockové, gitarové sólo, keď sa celá kapela zdekovala a vpredu na pódiu zostal len gitarista odpaľujúci sa v sprievode klávesových plôch. Takto individuálne si zasóloval aj klávesák. Tak ako v Budapešti vystupovali v zvláštnych kostýmoch (úplne iných ako pred rokom) a nezabudli ani na dve tanečnice, ktoré dobiehali na pódium vypĺňať svojimi kreáciami inštrumentálne pasáže. Z tohto hľadiska to bolo vystúpenie vysoko nadštandardné. Na konci zahrali aj nejakú starú blackovú klepanicu, v ktorej si Vortex aj zaškriekal, čo mu išlo výrazne lepšie. Keď zhodnotím celé vystúpenie, po hudobnej stránke bola väčšia polovica výborná a vizuálne to bolo tiež namakané.
Myslím, že po koncerte nikto nemal dôvod ľutovať, že sa ho zúčastnil. Zvukovo to síce nebola žiadna sláva. Ako som už písal, RED HARVEST bol dosť prebudený a ARCTURUS bol v pohode, pokiaľ nehrali nejaké spletenejšie pasáže. Na tunajšie pomery to však bol lepší priemer. Celkovo to bola vydarená akcia, na ktorej mal človek možnosť pozrieť si kapely, ktoré stojí zato vidieť a s koncertnou činnosťou sa práve netrhajú.

[ Golo ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits