r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Korpiklaani, Firestorm, Brewtality
19.10.2006, Planet Music - Viedeň (AT)

Na máloktorý koncert som sa túto jeseň tak tešil ako tomu bolo práve na tento a už od vtedy čo som kapelu Korpiklaani videl na tohtoročnom Masters of Rock feste som sa nevedel dočkať, kedy si kapela urobí turné k novému albumu, ktorý je tak skvelý, že od čias Finntrollu som vážne nebol taký nadšený zo žiadneho albumu (až ma pár výnimiek). Skrátka toto je muzika ktorá sa musí počúvať na koncerte, aby si človek mohol do sýtosti zakrepčiť. Takže sme sa vybrali do Viedne na koncert, ktorý bol poriadaný vlastne ako nejaké výročie metalovej stránky Planet Metal a povedal by som že lepšiu kapelu si ani vybrať nemohli, ikeď som mal dojem, že výber bola náhoda, a keby tam v ten deň hrala hocijaká iná kapela, dopadlo by to podobne. Ale moderátor to uviedol ako špeciálny večer so špeciálnou kapelou, ktorou boli práve Korpiklaani z Fínska. A nám to bolo tak jedno, keďže sme prišli špeciálne len na ich vystúpenie. Tak a bolo už dosť špecialít a prejdem rovno na koncertné dianie.

Ako prvá kapela večera vystúpila pravdepodobne domáca kapela Brewtality, čo bola vlastne trojica rockerov hrajúca niečo okolo Rock and rollu v štýle AC/DC či Motorhead, teda si viete predstaviť ako sa práve na tento koncert takáto muzika hodila. Povedal by som že miestne publikum sa radšej odobralo so baru, ako by si mali kaziť večer práve takouto muzikou, keďže musím skonštatovať, že tak 80 % prítomných fans malo tričká Korpiklaani, asi na túto neboli zvedavý, ako ani ja nie. Ale aby som bol objektívny, musím konštatovať, že kapela hrala profesionálne a celé svoje vystúpenie odohrala naplno, ako keby vážne hrala pre svojich fanúšikov. Tak to je údel miestnych predkapiel, že nevedia do čoho ich vtlačia. Tak po hodinke dohrali a nastala pauza, ktorá netrvala ani 10 minút (to by sa mali poučiť naši organizátori) a na pódium naskočila druhá kapela večera.

Ako druhý sa predstavili ako to oni sami na plagátoch označili, že hrajú "Shock Metal" a keďže som tento výraz počul prvýkrát, bol som zvedavý, o to obnáša. Teda tu máme kapelu Firestorm, ktorý sa aspoň čo do oblečenia a účesov poriadne doriadili. Ale musím konštatovať, že image mali dokonale zvládnuté. Ako by som to takto opísal, skrátka si predstavte trochu gotickejší image Rammsteinu a vznikne vám obraz tejto kapely. Táto štvorica tvorená aj jednou babenkou už konečne začali hrať aký taký tvrdší metal, mohutné gitary a úderné bicie doprevádzali rôzne znejúce spevy, ale ak by som to mal k niečomu prirovnať, tak mi to znelo dosť do Rammsteinu, alebo niečo ako Atrocity z čias "Werk 80" či White Zombie, skrátka taký tvrdý metal založený na melodických a hutných riffoch. Povedal by som že to znelo na takejto mohutnej aparatúre veľkolepo, ja síce takýto štýl počúvam, ale viem že toto CD by som si asi nekúpil a asi ani nenapálil, predsa len to bola taká stredná trieda, ikeď má kapela za sebou vraj dlhoročnú kariéru. Mňa jednoducho nepresvedčili, ale zas nebolo to až také nepočúvateľné. V celku sa to aj dalo, vydržal som celý ich hodinový set kde zazneli aj cover verzie už spomínaných Atrocity "Wild Boys" (originál samozrejme Duran Duran) a na záver ešte prismažili coverku od Roxette. Teda v pohode zohrievačka.

A po neodmysliteľnej foto session s kapelou a žrebovaní tomboly (zase sme nič nevyhrali) ich tu máme !!! Ľudovkárov z Fínska !!! Áno, bez nejakého naťahovania a a vyskandovávania nabehli na pódium a spustili riadnu veselicu hneď od začiatku. Ak by niekto nevedel, čo táto banda severanov produkujem oni sami to označujú za Folk Metal Humpa Rock, v tomto označení sa vážne skrýva všetko čo sa snažili predviesť tento večer a samozrejme aj na ich albumoch. Aj keby som chcel, nedá sa popísať ta atmosféra, ešte skôr ako prišla celá kapela na scénu znelo ich ľudovkové intro a už počas neho sa ľudia pod pódiom roztancovali a to šlo ešte len o reprodukované intro. Dalo sa čakať že s prvými tónmi kapely sa celá sála zmení na jeden veľký tanečný parket a tak sa aj stalo. Chlapiská to rozbalili vo veľkom štýle a na úvod zazneli najväčšie hity ich nového albumu, jedným z nich je bezpochyby tancovačka "Happy Little Boozer" a kto niekedy tu skladbu počul, musí uznať, že pri tom sa nedá len tak postávať a každý musí ísť do kotla tancovať, krepčiť, metať !!! Doslovne sa celý klub premenil na jednu tancujúcu masu, na jednej strane sme tancovali a zrazu som sa ocitol na druhej strane klubu medzi úplne cudzími ľuďmi, ktorý tam okolo šantili a behom pesničky som zas letel na druhú stranu, ani neviem ako som sa tam ocitol. Tak poviem vám že prvé pesničky mi ozaj stačili, ale keď je už človek na takejto ojedinelej akcii, musí si to užiť dokonale. Očividne si to aj kapela dokonale užívala, také skákačky na pódiu sa len tak nevidia, ešte že kapela mala nástroje na diaľkové, viem si predstaviť tie šnúry pomotané. Tak sa skákalo, tancovalo, kapela hrala do skoku, všetko ako má byť na takejto ľudovej zábave. Čo by som tu opisoval tu neopísateľnú atmosféru, to skrátka treba zažiť. Neviem síce ako sa presne píšu tie piesne, ale pokúsim sa tu naznačiť, ktoré songy mňa zaujali a vlastne ktoré som poznal aspoň podľa názvu, ikeď po fínsky neviem ani prd. Striedali sa inštrumentálne ľudovky z ktorých si pamäťam tak "Pine Woods" , "Spring Dance" a "Pellonpekko", teda dúfam že sa to tak píše, z tých hitovejších zazneli samozrejme väčšinou veci z nového albumu, mne sa aj zdá že skoro všetky, ale viem že som skákal na šialená tancovačko - hulákačka "Vakirauta", rockovo - folkové balady "Under The Sun" a "Midsummer Night", pomalšie veci ako "Tuli Kokko" či "Hunting Song", ale tá sa za pomalú nedá moc považovať. A čo by to bolo za vystúpenie týchto pivných Fínov, aby na záver nezaznela pivárska hymna severu v podobe mega hitu "Beer Beer", pri ktorom sa rozpútalo doslova peklo v kotli a všetko čo mali nohy začalo skákať v kole !!! Spevák tiež začal do publika hádzať plechovky z pivom, čo potešilo, ja som skoro jednu dostal do hlavy. Ešte, že tam bolo dosť ľudí čo vedia chytať. Na záver sa ešte spevák nechal ponosiť na rukách nad publikom a bol úplný koniec.

Ani neviem ako by som uzavrel tento report, tento koncert splnil všetky moje očakávania, skvele som sa zabavil, atmosféra bola neopísateľne skvelá, zvuk tiež, ikeď mi ešte ráno pišťalo v ušiach, ale to za ten zážitok stálo. Každý kto nebol môže ľutovať, ešte máte príležitosť ich vidieť v Zlíne a zažiť túto skvelú show šialených Fínov !!! Perkele !!!

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits