č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás


Metalmania Fest 2004
Soulfly, Moonspell, Vital Remains, Morbid Angel, Krisiun, Decapitated
spracoval Darkoldus, 23.2.2003



Nový metalový festival v Zlíne! Áno, nezdá sa Vám to, je to čisto čistá pravda a už tak skoro. Agentúre Pragokoncert sa podarilo získať pre ČR, presnejšie do Zlína, najväčší poľsky medzinárodný metalový festival, už roky známy ako METALMANIA FEST. Súčastne teda s poľskými Katowicami aj moravský Zlín uvíta tie najväčšie hviezdy svetového metalu. Už 14.3.2004 privíta Zlín jar pekne po svojom - rýchlo, tvrdo, hlučne a na plné metalové pecky! Celá hudobná paráda začne o 14:00 hod. a bude pokračovať až do neskorých nočných hodín. Kto nemal možnosť sa zúčastniť tej minuloročnej v Ostrave, môže si z nej aspoň prečítať report.

Môžeme sa tešiť na skutočných majstrov metalu, lebo až z ďalekej Brazílie príde ohnivo živelný Max Cavalera a jeho banda SOULFLY. Tento dravý hudobník začínal zo svojim bratom Igorom v známej špičkovej kapele SEPULTURA, s ktorou sa dostal až na samý vrchol slávy a ich posledný spoločný album "Roots" je dodnes považovaný za úplne najlepšie metalové dielo všetkých čias. Po nezhodách v kapele Max Cavalera opustil Sepulturu a premýšľal o dráhe sólovej. Jeho kapela Soulfly vznikla zo smútku Maxa nad úmrtím blízkeho priateľa, ktorým bol Dana Wells, jeho nevlastný syn. Soulfly sa tak postavili bok po boku zo staršími metalovými velikánmi. Max vo svojej hudbe opäť kombinuje etnickú hudbu s trashom, ako si zvykol zo Sepultury, nejedná sa však o kópiu "Roots". Fanúšik tam síce nájde niečo spoločného, ale Max sa dokázal vymaniť zo sepulturovského zvuku a odlíšiť sa. V roku 2000 vydali nové CD s názvom "Primitive" a v roku 2002 tretí album s jednoduchým názvom "3". V roku 2003 bol Maxov kmeň na celosvetovom turné a ich zástavkou bola aj Praha. Na festivale With Full Force (report z WFF 2003) dokonca vyfúkli hlavné pódium v najlepšom čase, keď mali hrať kapely ako Slayer, Sepultura, či Napalm Death. Táto fenomenálna Maxova banda nás už skoro poctí svojou návštevou v Zlíne, takže už si blokujte nedeľu 14.3.2004 v kalendároch, pretože by to bol hriech ich nevidieť a nepočuť.

Medzi ďalšie hviezdy festivalu budú určite patriť aj MOONSPELL (Portugalsko). Kapela hrá veľmi solídny, hudobne aj skladateľsky rozvinutý metal. Ich muzika je temná, mŕtvolná a ľudom sa páči hlavne pre ich variabilitu a rôzne náladové prvky. Majú za sebou už vyše 10 ročnú kariéru a stále sa držia na špici metalového neba, v ich prípade pekla. Necháme sa prekvapiť, čo si pripravili na tento koncert k ich novému albumu "The Antidote".

Tešíť sa môžete aj na death metalových VITAL REMAINS (USA), ktorý sa chvália značkou "metalový extrém". Svoje nástroje používajú ako zbrane, ktoré im pomáhajú vstrebávať ich rúhavé texty a naplno tak dokazovať svoje vyznanie.

Z extrému progresívneho death metalu nás nevyvedie ani ďalší hosť festivalu MORBID ANGEL (USA), ktorý svojou extrémnosť spája zo spirituálnou a ideologickou hudbou a nesporne inšpiratívnym jadrom. Kapela dokázala svojimi poslednými albumami, že ich v žiadnom prípade nezničil niekdajší odchod lídra kapely Davida Vincenta a napriek tomu sa udržali, ba aj trochu povyrástli na death metalovej scéne. Súčastne v týchto dňoch prezentujú svoj nový počin z názvom "Heretic", ktorý je stelesnenou deštrukciou a smrťou. Môžete sa tešiť na pekelnú show.

Z rozpálenej Brazílie do Zlína zavíta tiež skupina KRISIUN. Táto metalová kapela pôsobí na "hlučnej" scéne už 10 rokov a za celú tú dobu si dokázala vytvoriť a udržať neotrasiteľne pozitívne renomé. Ich hudba sa podobá kázaniu o zle a špinavosti ľudského bytia a zhubnej agresivite a to všetko v zbesilom guľometnom tempe.

Metalmania fest má svoje korene v Poľsku a tak by nemohla chýbať ani poľská metalová scéna, ktorú bude v Zlíne zastupovať formácia DECAPITATED. Na ich tvorbe sa podpísal ich poľsky brat Vader, ale už sa statočne vydávajú svojou vlastnou death metalovou cestou, sú inovatívnejší a znamenajú veľký prísľub do budúcnosti poľského metalu.

Na festivale v Zlíne pochopiteľne nebude chýbať ani český metalový zástupca, ktorý je v jednaní a tak bude pre vás, fanúšikov svetového metalu, prekvapením. Isté je, že nezostane ani krok za svojimi svetovými kolegami.

Prvá Metalmania fest v Zlíne sľubuje ohromne temnú, mrtvolne zapachajúcu prehliadku dunivo zbesilej hudby a stane sa určite neopakovateľným a nesmrteľným zážitkom!!!



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits