č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Cannibal Corpse, Hypocrisy, Kataklysm
spracoval Golo, 25.3.2004




Cannibal Corpse Cannibal Corpse

Patria medzi priekopníkov extrémnej formy gore-death metalu. Vznikli v roku 1989 v americkom Buffale. Od tej doby vydali deväť albumov plných nechutností a rôznych zvrátených stránok ľudského života. Majú zákaz vystupovať na Novom Zélande, v Austrálii a Kórei. V Nemecku nesmú hrať materiál z prvých troch albumov a predaj duhého albumu "Butchered At Birth" je úplne zakázaný. Asi ako jediná death metalová kapela sa dostali do rebríčka popularity Billboard Top 200 aj napriek tomu, že ich skladby neboli hrané v podstate v žiadnych masových rádiách, či televíziách. Známi sa stali nielen hudbou, ale aj morbídnymi (večne cenzurovanými) obalmi z dielne Vincenta Locka. Napriek tomu, že sa na metalovej scéne pohybujú už 15 rokov, ich hudba je stále originálna a rozpoznatľná medzi množstvom podobne znejúcich skupín, pre ktoré sa stali inšpiráciou. Ja osobne som ich zatiaľ videl len raz a bol to skutočný hudobný zážitok.

zostava: George Fisher (MONSTROSITY) - vokály
Jack Owen - gitary
Pat O'Brien (NEVERMORE) - gitary
Alex Webster - basa
Paul Mazurkiewicz - bicie

web: www.cannibalcorpse.net

audio: Severed Head Stoning, Cyanide Assassin (obe skladby sú z práve vychádzajúceho albumu The Wretched Spawn)

video: Dead Human Collection, Staring Throgh The Eyes Of The Dead



Hypocrisy Hypocrisy

Myšlienka sformovať death metalovú skupinu vznikla okolo roku 1990 v hlave Petra Tägtgrena v tej dobe ovplyvneného formujúcou sa americkou deathovou scénou (MORBID ANGEL, OBITUARY, DEATH...). Plodom tejto myšlienky bol pôvodne sólový projekt s názvom HYPOCRISY. V roku 1991 Peter rozoslal niekoľko demonahrávok do metalových vydavateľstiev a najlepšiu ponuku dostal od Nuclear Blast. Debutový album "Penetralia" vznikol v roku 1992 už v päťčlennej zostave. Druhý a podľa mňa oveľa vyzretejší album vznikol v roku 1993 už len vo štvorici (bez gitaristu Jonasa Österburga) a dostal názov "Osculum Obscenum". Ešte v tom istom roku opustil kapelu aj spevák Masse Broberg (DARK FUNERAL) a HYPOCRISY sa na dlhú dobu stali triom v zložení Peter Tägtgren - gitara, spev; Mikael Hedlund - basa a Lars Szöke - bicie. Ešte v tom istom roku si novú zostavu otestovali na EP "Inferior Devoties" a rok na to už v plnej sile zaútočili albumom "The Fourth Dimension", na ktorom už boli citeľné náznaky zmeny hudobného smerovania skôr k stredným, valivým tempám. "Abducted" z roku 1996 už ťažil skôr na tomto poli, aj keď aj na ňom sa vyskytujú nejaké vypaľovačky no v protiklade k nim sa ku koncu nachádzjú aj v podstate rockové skladby s čistým spevom. Po vydaní EP "Maximum Abduction" (tiež 1996) sa Peter rozhodol viac venovať svojmu sólovému elektro-matalovému projektu PAIN a tak mal byť album z roku 1997 s príznačným názvom "The Final Chapter" posledným v diskografii kapely. Album však zožal obrovský úspech a tak si Peter povedal, že by bola škoda zničiť takto rozbehnutú kapelu. A tak po kratšej prestávke najprv v roku 1999 vychádza živák "Hypocrisy Destroys Wacken" a hneď na to aj výborný návratový album s názvom "Hypocrisy". V nasadenom tempe HYPOCRISY pokračovali albumom "Into The Abyss" z roku 2000 a to už si zase potrebovali dať pauzičku. Tú preklenuli kompiláciou vydanou pri príležitosti desiateho výročia vzniku kapely "10 Years Of Chaos And Confusion", na ktorú pri výbere skladieb prispievali aj samotní fanúšikovia hlasovaním cez internet. Album "Catch 22" z roku 2002 bol pre mnohých veľkým prekvapením nielen vďaka zmene zvuku ale aj štýlu, v ktorom sa začali objavovať vplyvy punku a rock'n'rollu. Na aktuálnom albume je však už znovu všetko v poriadku. "The Arival" z roku 2004 sa nesie v duchu najslávnejších albumov "The Final Chapter" a "Hypocrisy". Po jeho nahratí kapelu opustil zakladajúci člen, bubeník Lars Szöke a na jeho miesto nastúpil Horgh z IMMORTAL. Novú zostavu ešte doplnil nový gitarista Andreas Holma a tak sa HYPOCRISY po jedenástich rokoch znovu stali kvartetom.

zostava: Peter Tägtgren (PAIN, THE ABYSS, LOCK UP) - gitara, spev
Mikael Hedlund (THE ABYSS) - basa
Horgh (IMMORTAL) - bicie
Andreas Holma - gitara

web: www.hypocrisy.tv

video: Eraser (z nového albumu The Arival)



Kataklysm Kataklysm

Kandaská death metalová legenda KATAKLYSM uzrela svetlo sveta na jeseň 1991. Jej prvým počinom bolo demo "Death Gate Cycle Of Reincarnation", ktoré svojou neskutočnou energiou doslova ohúrilo vtedajšiu death metalovú scénu. Na to okamžite zareagovalo nemecké vydavateľstvo Nuclear Blast a v roku 1993 vychádza demo v podobe MCD s názvom "The Mystical Gate Of Reincarnation" s jednou bonusovou skladbou. Už týmto počinom KATAKLYSM definovali novú metalovú odnož, ktorú sami začali volať "nothern hyperblast". V roku 1995 vydali svoj debutový album "Sorcery", vďaka ktorému sa vyšvihli medzi špičku e;xtrémnej metalovej scény. Už o rok neskôr sa na pulty predajní dostáva ďalší fantastický zásek v diskografii s názvom "The Temple Of Knowledge", na ktorom sa fantastickým a nenapodobiteľným výkonom zaskvel najmä vtedajší "spevák" Sylvaine Houde. Z obrovského množstva živých vystúpení vznikla nahrávka "Nothern Hyperblast Live", ktorú hneď nasledoval aj nový a asi najrozporuplnejší album, koketujúci z hardcorom "Victims Of This Fallen World". Asi najvýraznejšia zmena nastala na poste speváka. Mikrofónu sa chytil dovtedajší basák MaurizioIacono a na jeho miesto nastúpil Stéphane Barbe. Návratom k extrémnemu death metalu sa stal album "The Prophecy (Stigmata Of The Immaculate)" z roku 2000 a v tomto duchu pokračoval aj o trochu melodickejší "Epic The Poetry Of War", ktorý vyšiel o rok neskôr. Na jeseň 2002 vychádza zatiaľ posledný zásek v diskografii tejto kandskej legendy s názvom "Shadows and Dust" a zachytáva ich v skutočne pekelnej forme. Práve v týchto dňoch na pulty prichádza aj úplná novinka "Serenity In Fire" a podľa predbežných ohlasov sa zdá, že to v žiadnom prípade nebude prepadák. Každopádne sa máme na čo tešiť. Kto KATAKLYSM prepásol minulý rok na Brutal Assaulte, má teraz jedinečnú príležitosť napraviť svoju chybu.

zostava: Maurizio Iacono - vokály, basa
Jean-Francois Dagenais - gitary
Stéphane Barbe - basa
Jean-Francois Richard - bicie

web: www.kataklysm.net



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits