č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Anathema (GB)
spracoval Thorn, 13.5.2004




Anathema ANATHEMA

Keď sa v lete roku 1990 z liverpoolskej hmly vynorila ANATHEMA, ťažko sa dalo čakať, že sa rodí kapela, ktorá v histórii metalu zanechá tak výrazný zárez. Dvojica nevýrazných demosnímkov "All Faith Is Lost" a "An Iliad Of Woes" nasledovaná 7" EPčkami "We Are The Bible" a "They Die" bola len doom-deathovým rozbehom. Po ňom vydané EP "The Crestfallen" (1992), dlhohrajúci debut "Serenades" (1993) a ďalší polo-EP, polo-album, 40 minút trvajúci "Pentecost III" (1995), vydané na legendárnom labeli Peaceville boli doomom tak, ako sa na prvú polovicu deväťdesiatych rokov patrilo -- nezriedka sa dá naraziť na názor, že atmosférou tieto ANATHEMA nikdy neprekonala...

Rok 1995 priniesol do pätice v zložení Vincent a Daniel Cavanagh, Duncan Patterson, Darren White a John Douglas prvé neprekonateľné rozpory, ktoré vyústili do odchodu Darrena z postu vokalistu. White sa neskôr uviedol ako vokalista BLOOD DIVINE, kapely, ktorá tak trochu upadla do zabudnutia, nutno dodať, že oprávnene. Plodný rok zavŕšilo vydanie "The Silent Enigma", jedného z epitafov doom metalu, už nie kryštalicky čistého, ale vybrúseného do takmer dokonalej formy. Jediným negatívom albumu je Vincentov neistý vokál, ktorý ale dodáva ANATHEME autenticitu a svojim spôsobom je jedným z poznávacích znamení skupiny. Anathema

V tomto bode sa kariéra Liverpoolčanov prehupla -- "Eternity" bolo viac nesmierne emocionálnou hudobnou sondou do zákutí ľudskej duše ako doomovým albumom. Napriek tomu je "Eternity" spolu s v rovnakej dobe vydaným "The Angel And The Dark River" od MY DYING BRIDE a "Wildhoney" švédskych TIAMAT najlepším dôkazom toho, kam môže dôjsť snaha o sebevyjadrenie aj u inak konzervatívnych "metalistov". "Alternative 4", posledný album, na ktorom sa (treba dodať, že výrazne) podieľal Duncan Patterson (aktuálne ANTIMATTER) už jasnejšie ukazuje, že budúcnosť ANATHEMY je v emo-rocku, atmosférou nie až tak odlišnom od napríklad RADIOHEAD, s čoraz zriedkavejšími odkazmi na kovovú minulosť. Na "Alternative 4" Johna Douglasa za bicími nakrátko vystriedal Shaun Steels (o.i. MY DYING BRIDE), aby sa vrátil na "Judgement", kde basu za Pattersona prevzal Dave Pybus (CRADLE OF FILTH). ANATHEMA si napriek zmene štýlu udržala slušnú fanúšikovskú základňu a treba povedať, že latka hudobnej produkcie neklesla ani na úzkostnom albume "A Fine Day To Exit" (kde zostavu doplnil Les Smith z cirkusových CRADLE OF FILTH či psychedelicko-rockových SHIP OF FOOLS).

A Natural Disaster Aktuálna doska "A Natural Disaster" skrýva pod tradične pôsobivým obalom z dielne Travisa Smitha kolekciu skladieb ponúkajúcich ANATHEMU tak, ako ju každý čakal. Naštastie ide po trochu jednotvárnom predchodcovi o farebnejšie dielo, s reminiscenciami na metalovú minulosť či vyše 10 minútovou inštrumentálkou. Naživo sa od trojice bratov Cavanaghovcov (basy sa ujal Jamie) a spol. dá čakať osobný set plný toho najlepšieho z "post-doomovej éry" začatej na "Eternity", s možnosťou prekvapenia staršieho dátumu či coveru (BEATLES či IRON MAIDEN sa už v playliste ANATHEMY objavili).

Brnenské vystúpenie SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY a MEMORIE nasledované setom ANATHEMY (9. 6. 2004 vo Fléde) sľubuje silný zážitok pre všekých, ktorí stále nezanevreli na doom -- či už na jeho metalovejšiu podobu, alebo na to, čo sa z neho časom vyvinulo.

zostava:
Les Smith - klávesy
James Cavanagh - basgitara
Vincent Cavanagh - spev, gitara
John Douglas - bicie, perkusie
Daniel Cavanagh - gitara, klávesy

web: www.anathema.ws

audio:
Pulled under at 2000 meters per second, A Natural Disaster (z aktuálneho albumu albumu A Natural Disaster)

diskografia:
Cresfallen EP (1992)
Serenades (1993)
Pentecost III. (1995)
The Silent Enigma (1995)
Eternity (1996)
Alternative 4 (1998)
Judgement (1999)
Resonance (2001)
A Fine Day to Exit (2001)
Resonance 2 (2002)
A Natural Disaster (2003)



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits