č l á n k y  i n c i p i t u m
 č l á n k y
 č l á n k y  č l á n k y

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

Obscene Extreme festival 2004
spracoval Martin, 31.5.2004




Obscene Productions Obscene Extreme 2004

Priaznivci hudobných extrémov už nepochybne strihajú meter, alebo počítajú "koľkokrát sa ešte vyspím, kým...":- ) Je to tak, najväčší český a jeden z najväčších európskych a možno svetových sviatkov, zasvätených grind coru, death metalu, crust coru a príbuzným žánrom sa blíži pomaly, isto a hlavne nezadržateľne. Zrejme ešte máte v pamäti minulý ročník, z ktorého nešťastná hra osudu urobila aj spomienkovú akciu na počesť Davida Rairana z Purulent, a ktorý bol tak či tak skutočne vydarený. Aktuálny ročník bude iste ešte vydarenejší bez ohľadu na to, že to bude (dúfajme) len "obyčajný, hoci kultový extrémny fesťák":- )

fans Prvým mimohudobným lákadlom je hádam aj to, že OEF 2004 opäť bude v už osvedčenom a obľúbenom prírodnom prostredí areálu Na Bojišti, z ktorého je naviac k "radostiam civilizácie" čo by kameňom dohodil, a že ani tento rok sa nesťahuje z "podivným existenciám" nakloneného Trutnova, mesta sympatického nielen okolím a architektúrou, ale aj početnými a kvalitnými "občerstvovacími stanicami" rôzneho druhu. Druhým dôvodom, prečo sa na tento výlet tešiť, je možnosť stretnutia sa so známimi a priateľmi z Čiech, Slovenska a hlavne z celej Európy, ako aj ostatných končín tretej planéty slnečnej sústavy. V júli si v Trutnove už tradične dávajú zraz milovníci grindu, death metalu, crustu, HC, punkeri, občas aj black, doom, thrash metalisti a rôzni "nezaraditeľní" od strednej Európy až po Kanadu, Mexiko, Austráliu, Južnú Afriku, USA, a to zďaleka nemám na mysli len kapely, ale hlavne fanúšikov. Takže okrem spoločného sledovania účinkujúcich, nákupu v distrách, popíjania, sa vždy dá prehodiť kus reči s ľuďmi odinakiaľ, zvlášť v priateľskej atmosfére, aká tu zvykne panovať, to problém nie je.

fans A aby toho nebolo málo, máme tu ešte hudbu. Nakoniec, ľudia tu chodia hlavne kvôli kapelám, ktoré v takejto koncentrácii inde len tak ľahko neuvidia. Len tak od oka som ich na plagáte napočítal zo štyridsať, a ako to už býva, pol stovky ich opäť uvidíme. Mám pocit, že tento ročník je obsadený ešte silnejšie ako minulý, hlavných ťahákov je hneď niekoľko, posúďte sami:

Z Kalifornie si to už po druhýkrát prihasia skrvavení ortodoxní deathgrinderi Exhumed, zvlášť po aktuálnom albume "Anatomy Is Destiny" dôstojní nástupcovia Carcass v ich najlepších časoch. Nemeckí grind/deathoví klasici a praotcovia Blood znovu potešia ucho nejedného milovníka klasického temne priamočiareho nárezu, a premiérovo sa podarilo "uloviť" britskú kedysi crust/grindovú, dnes aj deathmetalovo prifarbenú legendu Extreme Noise Terror. Zo Španielska prídu tamojší nestori scény, krvaví králi melodickej deathmetalovej brutality Avulsed, medziiným čerstvý úlovok našich Metal Age Productions. Ďalšou americkou akvizíciou, ktorú určite neplánujem prepásť, sú "kati z Tennessee" Brodequin, neľudský náhul, ktorý ma v rámci súčasnej US brutal death scény oslovuje možno aj najviac. A naživo sa presvedčíme tiež o tom, ako to švédskym grindovým klasikom General Surgery pristane po ich reunione. V spolku hrajú známe figúry prevažne z klasických čias 90. rokov, takže očakávania sú veľké. Sofistikovanejšiu, psychedelickú formu grindu predstavia nemeckí Le Scrawl, a s brutálnym technickým death metalom prídu Taliani Natron. Frantíci Gronibard mali hrať tuším pred dvoma rokmi, nevyšlo to, takže ich strelený grind príde na rad teraz. Priaznivci zbesilého grindu a úletových pódiových kostýmov by mali pozornosť zbystriť pri švédskych Birdflesh, tí, ktorí by aj život dali za goregrindový humáč, zas ocenia holandských Rompeprop. Nepochybne veľkým lákadlom je aj švédska HC/crustová fans legenda Uncurbed. Ďalšími Američanmi na OEF sú deathgrindoví Screaming Afterbirth a zrejme najvýchodnejšou európskou bandou budú brutal deathmetaloví Fleshgore z Ukrajiny. Nemeckou odpoveďou na US brutal death sú Despondency, britskí Detrimentum zas predvedú temnejšie a melodickejšie ladený death metal. Z domácej, českej scény vystúpia napríklad "firemní" Fleshless, "americkí" Godless Truth a ešte "americkejší" a extrémnejší Despise a Poppy Seed Grinder. Farby Slovenska budú hájiť grind/mince/crustoví Abortion.

K štýlovej vyváženosti prispeje aj množstvo ďalších kvalitných kapiel - Wasteform (USA, brutal death), Warscars (Francúzsko, grind, projekt Gronibard), Coma (švédsky mix crustu a death metalu, nepochybne zabiják), Matka Teresa (ako ináč Poľsko, crustgrindové tornádo), Deformed (poľský goregrind) a ďalší. Stačí sledovať www.obscene.cz, kde je a bude detailných informácií dostatok, vrátane tých o ceste do Trutnova, informáciách o kempovaní, občerstvení a všetkom možnom.

"Introm" k dvojdňovému masakru (hlavne, ak nebude pršať, bude to stáť za to) bude "diskotéka", ktorá sa začne vo štvrtok 8.júla o 20.00. Kapely začnú pódiom otriasať v piatok 9.7. od 14.00. Súčasťou vstupenky bude už tradične kompilácia so skladbami zúčastnených drvičov.

Toľko stručný pohľad na to, čo nás tohto roku čaká a neminie, ako vidíte, Čurby a tím Obscene si dali záležať, tak verím, že aj tohto roku bude Na bojišti živo, veselo a extrémne.

web: www.obscene.cz

informácie o festivale: Bližšie informácie o festivale nájdeš v rubrike koncertov.




Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits