r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Iron Maiden, Nightwish, Kreator, Behemoth, Primal Fear, Frontline, Dragonforce, 29.5.2005, Stadion Slaski - Chorzów (PL)
fotoreport Evergrey, Castaway, 18.4.2005, Babylon - Bratislava (SK)
report Kreator, Dark Tranquillity, Ektomorf, Hatesphere, 5.2.2005, Planet Music - Viedeň (AT)
recenzia Midnight Scream - The Storm Is Just Coming
fotoreport Ozzy Osbourne Revival, Castaway, Hecate, Special Guest, 10.12.2004, DK Lúky - Bratislava (SK)
fotoreport Castaway, Amalthea, Legion of Doomed Lands, Alice Cooper Revival, Death Revival, 11.6.2004, DK Lúky - Bratislava (SK)
report More//Than//Fest 2004, 18.-19.6.2004, amfiteáter - Martin (SK)
fotoreport More//Than//Fest 2004, 18.-19.6.2004, amfiteáter - Martin (SK)
report More//Than//Fest 2003, 6.9.2003, anfiteáter - Banská Bystrica (SK), Darkoldus
report More//Than//Fest 2003, 6.9.2003, anfiteáter - Banská Bystrica (SK), Rasťo Perniš
report Kreator, Edguy, Salamandra, Pandemia, Dead Poets Society, 9.11.2002, Babylon - Brno (CZ), Martin Brnovjak
report Kreator, Edguy, Salamandra, Pandemia, Dead Poets Society, 9.11.2002, Babylon - Brno (CZ), Dáša
report Power 5, Midnight Scream, Lunatic Gods, Edguy, Kreator, 8.11.2002, Sportova hala - Detva (SK)

More//Than//Fest 2005
Kreator, Grave Digger (GER), Krleš (CZ), Midnight Scream (SK), Definition (SK), Date//Linkin Park (SK), Art Of Creation (SK), Castaway (SK)
4.9.2005, amfiteáter - Banská Bystrica (SK)

Nezlomní nestori rockových festivalov na Slovensku, agentúra EPG, sa aj tento rok, napriek všeobecne negatívnym konšteláciám metalových hviezd, rozhodli dodržať tradíciu a prichystali nevďačnej slovenskej metalovej pospolitosti ďalší ročník MORE//THAN//FESTu. Voľba padla na nie práve najobvyklejší koncertný deň - nedeľu, čo sa do istej miery odzrkadlilo aj na samotnej účasti asi 500 návštevníkov.
V čase nášho príchodu dokončili svoj set speedový DEFINITION, pred ktorými čo-to zo svojej tvorby ukázali zadoomaný HECATE a nové nádejné teleso ART OF CREATION.
MARIA CHUANA, ktorá svojho času produkovala trávičkovú podobu kabátovského rocku, preradila na ráznejší, skočný hard core sound. Ako vždy nechýbali tradičné huličské pokecy k jednotlivým flákom okorenené svojským humorom, ale aj kritika spoločnosti ("Stupid Amerika"). Celkový dojem, ináč slušne nakopnutého setu, kazil nie príliš zrozumiteľný zvuk, pri ktorom sa gitarové rify zlievali do jednej neprehľadnej gule.
Veľkokrtíšsky MIDNIGHT SCREAM nastúpili v omladenej zostave s talentovaným Jarom Sajgalikom za mikrofónom. Jaro disponuje oproti bývalému spevákovi Ivanovi Bozóvi ostrejším hlasom, ktorým kapelu posunul viac k vytúženému power metalu so štipkou thrashu. Kompozície ako "New Age Preacher", "Truth In Fire" či "Astray" z posledného albumu tak pôsobili tvrdšie a razantnejšie. K pestrosti prejavu prispel doprovodnými vokálmi aj nový basák Marek Jamber. Pre všetkých milovníkov poctivého amerického thrash metalu Midnighti pripravili pecku od SLAYER "Mandatory Suicide".
Playlist: "New Age Preacher", "Truth In Fire", "Astray", "Mandatory Suicide"( SLAYER cover), "Land Of The Shadows", "Holy Celebration", "Slave New World".
CASTAWAY z Bratislavy zaradili na tohtoročný MORE//THAN//FEST len vlastné kompozície, ktoré by sa mali objaviť aj na pripravovanom albume. Ten by mal uzrieť svetlo sveta niekedy na prelome rokov. Ich svojská podoba epic-power metalu s prímesou progresívnych prvkov, akokeby veľmi nezapadla do chute obecenstva. Napriek tomu kapela odohrala jedno zo svojich pohodových vystúpení. Akurát spevák Mayo, ktorý bol kvôli chorobe miestami mimo správny tón, si požadované výšky upravil do pohodlnejších, nižších polôh. Songy:"Sanity Embraces", "This Integration", "Wish You Could Save Me", "A Different Place" získali aj vďaka dosť dobrému zvuku až neslovenský náboj.
To rýchlobijci SALAMANDRA bola iná šálka kávy. Nastúpivší za veľkých ovácií pritiahli moravskí RHAPSODY pod pódiom už slušnú kopu metal heads. Stále "nový" speváčik Ivan Borovský z kopřivnických MORAVSKÝ ANDĚL sa ešte nestotožnil s myšlienkou naučiť sa texty jednotlivých songov naspamäť a všadeprítomné ťaháky boli prepotrebnou nevyhnutnosťou. Problémy s textami boli vynahradené trochu komoliacim, zato kvalitným, hudbe prislúchajúcim speváckym výkonom. Počas niektorých skladieb ("The King", "Never Give Up" , "Nothing But Dust") sa zvukár v spleti vyhrávok trochu stratil, lebo miestami bolo počuť len málo z toho čo predvádzali prsty na hmatníkoch. SALAMANDRA v rámci žánru ukázala remeselne pekne odvedenú prácu aj s pokusom o nejakú-tú svetelnú show.
Návrat do ôsmej dekády, do času pravoverného heavy metalu nám sprostredkovali severočeskí KRLEŠ so skvelou speváčkou Zuzkou Martincovou. Túto kapelu som už videl nespočetnekrát, ale stále ma presviedčajú o tom, že ich kvalitnej produkcii niet čo vytknúť: chytľavé songy, štekavé rify, výborný spev. Set bol postavený do značnej miery na materiáli z posledného albumu "Slzy Arkóny" ("Zkrat", "Slzy Arkóny", "Noc", "Rytiři bez koní"), no nezabudlo sa aj na staré ostrieľané pecky: "Kletba", "Krav´n´roll", ktoré nenechali obecenstvo chladné. Škoda len, že sa kapele nedostáva aj mediálne takej podpory, akú by si vzhľadom na svoje kvality zaslúžila.
Tesne pred 21. hodinou bol pod pódiom pripravený prvý z headlinerov nedeľného večera. Nemecké hrobárske teleso GRAVE DIGGER si za záver svojho "The Last Supper Tour", možno aj neplánovane zvolilo návštevu bývalého Československa (deň predtým hrali v Pardubiciach). Podľa slov samotného basáka Jensa Beckera sa nejednalo už o riadne zastávky na tour, asi aj preto prišli DIGGER do Banskej Bystrice len ako skromná sedemčlenná výprava.
Po úvodnom "Intre" nemohlo zaznieť nič iné než novinka "The Last Supper". Jednoduchý, energický metal, ktorý rovnako ako pred dvadsiatimi rokmi, tak aj dnes produkujú títo Germáni ma po nejakej šiestej skladbe začal nudiť. Nebiť čistého zvuku, ktorý sa podarilo na rozdiel od po nich nastúpivších KREATOR vydolovať z reproduktorov, znela by jedna skladba ako druhá. A priznajme si úprimne, Chris Boltendahl tiež nie je spevák s bohvieakým širokým vokálnym registrom. Napriek tomu si to ujovia na pódiu perfektne užívali; Chris odkrákal jeden song za druhým, nezabudol na kľúčové hity: "Excalibur" , "Valhala", "Morgana La Fey", "Circle Of Witches". Gitarista Manni Schmidt sa napriek kilečkám navyše predviedol ako výborný majster svojho remesla, a to nielen hráčsky, ale čuduj sa svete aj pohybovo. A bicman Stefan ukázal presne, ako sa to hralo na tie bubny v rokoch osemdesiatych.
Po sedemnástich zárezoch na playliste sa DIGGER poďakovali a vrátili sa späť do hrobu.
V tento večer nie práve priateľsky naladení spolutvorcovia európskeho thrash metalu vo mne zanechali mierne rozporuplné pocity. Oproti vystúpeniu, ktoré som videl začiatkom roka vo Viedni pôsobili "mighty KREATOR" unaveným a núteným dojmom. K svojmu prispel aj nie veľmi čitateľný zvuk. V podstate odohrali, až na pár vynechaných skladieb, identický set s viedenským.
V pozadí sa týčilo nádherné plátno s motívom ešte stále aktuálneho albumu, a ako vždy bolo hojne využité obľúbené modré podsvietenie a kúdole pary.
Po dvoch úvodných novinkových skladbách "Enemy Of God" a "Impossible Brutality", nastúpila tradičná prehliadka staršej tvorby od "Pleasure To Kill" cez "Terrible Certainty", "Extreme Aggression" a u predposledného albumu s titulnou "Violent Revolution" končiac.
Mille rovnako ako pred pätnástimi rokmi aj dnes pobehoval po javisku, hádzal patrične nasrdené pózy a odštekával slohy jednotlivých songov. Zvyšok bandu; basák Kristian si v predklone headbengoval na presne vytýčenom mieste a gitarista Semi, po Milleho pravici, dbal o správne prevedenie sól.
Bicman Ventor si už tradične odreval tú svoju "Riot Of Violence" , po ktorej nasledujúca "Betrayer" uzavrela riadny hrací čas.
Blok prídavkov prebiehal už očakávane pod heslom: "It´s time to rise the flag of hate", a keď sa "Flag Of Hate" spojila s "Tormentor" nastal definitívny koniec.
Kompletný playlist: "Intro (Choir Of The Damned)", "Enemy Of God", "Impossible Brutality", "Pleasure To Kill", "Phobia", "Patriarch/Violent Revolution", "World Anarchy", "Extreme Aggression", "People Of The Lie", "Voices Of The Dead", "Terrible Certainty", "Riot Of Violence", "Betrayer", "Flag Of Hate/Tormentor".
Záver: opäť jeden zo slušne zorganizovaných festivalíkov s neslušnou návštevnosťou. Možno by bolo na mieste poobzerať sa aj po iných kapelách a nepchať každý rok ľuďom pod nos to isté.

[ jeremy ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits