r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK), Ivan
fotoreport Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK)
report Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub (ex-Calipso) - Trnava (SK)
fotoreport Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub - Trnava (SK)
fotoreport Snovonne, Amp, 26.1.2006, Stará pekáreň - Nitra (SK)
fotoreport Snovonne, 31.12.2005, Svätoplukovo námestie - Nitra (SK)
report Winter Solstice Eve 4, 17.12.2005, Babylon - Bratislava (SK)
fotoreport Winter Solstice Eve 4, 17.12.2005, Babylon - Bratislava (SK)
report Without Shame Festival XXVI, 24.9.2005, Butterfly - Košice (SK)
fotoreport Without Shame Festival XXVI, 24.9.2005, Butterfly - Košice (SK)
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
recenzia Ethereal Pandemonium - jesus.christ@hell.com
report Without Shame Festiva XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
fotoreport Without Shame Festiva XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report A Winter Solstice Ev3, 18.12.2004, Babylon - Bratislava (SK)
fotoreport A Winter Solstice Ev3, 18.12.2004, Babylon - Bratislava (SK)
report Flesh Party 7, 10.4.2004, kino Osveta - Leopoldov (SK)

Dark Night's Symphony
Ethereal Pandemonium, Corrupted Melody, Snovonne, Evil Dead, Demonic Chorals, Martyrium Hospic
11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK)

Už nejaký čas som sa tešil na túto akciu a do poslednej chvíle som nevedel, či avizované kapely ozaj vystúpia, lebo zo všetkých strán sa na mňa sypali informácie, že tá či oná kapela by nemala hrať. Tak som to nechal na náhodu a počkal som si až na konečný playlist, ktorý ma vcelku uspokojil, lebo na polovicu kapiel som bol zvedavý. V prvom rade som jednoznačne chcel vidieť znovu naživo kapelu, ktorá je pre mňa ozajstným objavom slovenskej scény - kapelu Snovonne. Ale samozrejme som išiel aj podporiť mojich zverencov Ethereal Pandemonium a v neposlednom rade som chcel vidieť naživo aj bandu Demonic Chorals, o ktorej som toho veľa počul, ale nikdy som od nich nepočul ani notu.
Tak som sa vybral do Nitry a do známeho klubu, kde sa ozaj vždy dobre cítim. To bude asi tým, že tam stretnem vždy ľudí, ktorých bežne nemám kedy stretnúť a je to aj samotným priestorom, ktorý je ideálny na podobné akcie. Po príchode na miesto bol klub už skoro plný, na moje prekvapenie a to do začiatku akcie bolo ešte dosť času.
Po nejakom tom pokecaní a občerstvení sa na pódiu objavila prvá kapela večera, ktorou bola black metalová banda Evil Dead. Videl som ich síce pred pár týždňami na inej akcii (report), ale páčili sa mi, tak som sa na nich šiel pozrieť pod pódium. A povedal by som, že ma ani tentokrát nesklamali, ich surový black metal je presne to pravé, čo mám rád. Tak som sa aj dnes dobre bavil. Táto kapela síce nie je najoriginálnejšia, ale na druhej strane, prečo by mala byť, keď sa už snáď nič nové nedá vymyslieť (môj všeobecný názor), tak prečo sa nezabaviť. Samozrejme že som čakal hlavne na cover verzie mojich obľúbených kapiel a skladieb a dočkal som sa samozrejme. Tak zazneli Carpathian Forest, Burzum (tak výstižné práve v deň narodenín Varga Vickernesa), kde exceloval hlavne škrek basáka, na chvíľku som myslel, že počujem ozaj Varga, potom moja obľúbený starinka od Emperor a na záver tohto setu kultovka od Mayhem. Takže by som povedal, že ich vystúpenie bolo aspoň pre mňa výborné.
Nasledovala kapela, o ktorej som vedel len to, čo bolo napísané na plagáte. Martyrium Hospic bola ozaj dosť divná zostava ľudí. Pripadalo mi to, ako keby sa stretli rôzny ľudia a povedali si, že dnes si niečo zahrajú. Aj podľa muziky to tak znelo. Bola to dokonalá disharmónia, ako keby ani nevedeli, že čo vlastne chcú hrať, každý si hral to svoje. Musím podotknúť, že hudobne boli všetci celkom dobre hrajúci (hlavne klávesák a bubeník), teda sa nejednalo o amatérskych muzikantov, ale samotná muzika bola pre mňa značne nepočúvateľná. Ani neviem kam by som to zaradil, znelo to ako death metal, klonovaný black metalom a dokonca som tam postrehol aj nejaký heavy metal, no skrátka guláš ako sa patrí. Tak som si vypočul pár skladieb a odobral som sa trochu ďalej od pódia. Ale povedal by som, že sa ľudia aj tak bavili, tak nieje dôležitý môj názor.
Ako tretia kapela sa nečakane začala chystať práve kapela, na ktorú som sa nielen ja celý večer tešil a tou bola už spomínaná domáca kapelka Snovonne. Povedal by som, že ich mám dobre napočúvaných a aj naživo som už mal tú možnosť ich vidieť, tak som bol zvedavý, ako sa predvedú na tomto koncerte. Prekvapujúco skvelý zvuk sa začal šíriť priestorom, celá kapela znela vynikajúco a ich moderne znejúci gothic rock dokázal dokonale roztancovať všetkých pod pódiom a samozrejme aj ja som si zahulákal a zaskákal, ako sa len dalo. Nesiem zabudnúť na charizmatickú speváčku, ktorá je napriek svojej útlej postave neprehliadnuteľná na scéne, kde sa podľa mňa cíti ozaj ako doma. A to musím dodať, že práve táto speváčka má pre mňa jeden z najoriginálnejších speváckych prejavov, ktoré som za posledné roky počul a nielen na našej scéne, ale aj svetovej. Nie nadarmo túto kapelu prirovnávajú práve k Evanescence, ale ja by som povedal, že Snovonne má momentálne tvorivý potenciál, ako spomínaná svetovo známe hviezda. Ale to je môj názor a za tým si stojím aj po tomto koncerte. Len dodám, že zazneli novšie aj staršie skladby v prvotriednom prevedení naživo. Tomuto vystúpeniu nemám čo vytknúť, jednoducho skvelé, vynikajúce, kapela ma dostala do kolien. Už sa teším, keď im konečne vyjde CD.
Po takomto vystúpení som už nečakal, že ma niektorá kapela takto odviaže, ale bol som predsa len zvedavý aj na kapelu Demonic Chorals, pretože som na nich počul len slová chvály. Tak a máme tu trio zo Žiliny, ktoré nenechalo nikoho na pochybách, že práve na tento koncert patria. Doslova smrtonovne rýchly black metalom roztancovali prítomných a aj ja som ostal v nemom úžase stáť vpredu a pozeral som a počúval a stále som neveril tomu, že som túto kapelu ešte nepočul a ľutoval som to, lebo chalani sú ozaj skvelí hudobníci a presne vedia, čo chcú hrať a idem im to. Je pravda, že občas tu boli náznaky death metalu, ale nosnou linkou bol hyper rýchly black metal, aký dnes produkujú ich známejší kolegovia Marduk alebo Dark Funeral. Ako tomu je asi takmer vždy, kapely sa k niečomu prirovnávajú a spomínané kapely sa mi zdali ako celkom výstižne použité ako popis produkovanej muziky kapely. A tak znela rýchla a napriek tomu melodická muzika, hudobníci sa tiež očividne dobre zabávali a svoje vystúpenie okorenili aj synchronizovanými vrtulami. Nuž, prekvapili ma títo mladíci dokonale, som rád, že som si vychutnal ich vystúpenie a uvidíme, ako sa im bude dariť ďalej v ich hudobných aktivitách. Mňa presvedčili.
Po nekonečne dlhej prestávke, vďaka nekonečnému zvučeniu nasledujúcej kapely, som skoro zaspal, lebo čas koncertu sa prehupol cez polnoc a to sme mali pred sebou ešte dve skupiny. Týmito zvukovými slimákmi bola domáca banda s názvom Corrupted Melody, ktorých som už niekoľkokrát videl naživo a mal som možnosť počuť aj ich nahrávku, tak som aspoň približne vedel, čo ma čaká. A čakalo ma znovu to isté, ako tomu bolo aj v ich predchádzajúcich vystúpeniach. Jednoducho mi táto muzika vôbec neznie, zdá sa mi chaotická a nesúrodá, ako keby kapela nevedela, čo vlastne chce hrať. Mrzí ma, že nemôžem nič pozitívne napísať na ich výkon, i keď sa snažili a určite mali v publiku svojich skalných fans. Ja som po pár pretrpených skladbách musel koncertný priestor opustiť, aby som si nepokazil ešte viac názor. Tak túto kapitolu uzavriem a nebudem kritizovať detailne, lebo by to bolo na dlhé písanie a nestojí to zato.
Máme tu záver večera / noci, o ktorý sa postarali moji zverenci, Bratislavská kapela, Ethereal Pandemonium, ktorí boli nechtiac pasovaní na hviezdu večera, ale povedal by som, že asi si to právom aj zaslúžili, lebo v Nitre nehrali dlhé roky a tak si aj tamojší fans zaslúžili vidieť ich naživo. Podľa reakcií ľudí, ktorých som na koncerte stretol, väčšina z nich prišla na tento koncert práve kvôli tejto kapele. Ich vystúpenie začalo v plnom nasadení, kapela si pripravila prierez hitmi za celý čas ich kariéry a zazneli aj nové skladby. Kapela ukázala, že aj napriek pokročilej hodine vie rozpútať ozajstnú zábavu a skandovanie a spievanie niektorých textov jasne ukázalo, že fans poznajú tvorbu kapely a vedia to dať aj najavo. Na pódiu aj pod ním sa všetci balili, zvuk bol dobrý. Zazneli známe skladby z ich CD-čiek a aj pripravovaného albumu, najväčší úspech mali však práve veci ich druhého albumu a pri skladbách ako "Ill Pagano" či "An Autumnal Equinox" sa rozpútala dobrá tancovačka, zazneli tiež všeobecne známe "ľudovky" ako "Perinbaba Theme" a neodmysliteľný hit kapely "Balada o Furmanovi", ktorú spievali doslova všetci prítomní spolu s kapelou. Kapela si zaexperimentovala aj s cover verziou od Depeche Mode, ktorú si prispôsobili k obrazu svojmu. Musím tiež dodať, že po prvý krát na tomto vystúpení kapela hrala s hosťujúcim bubeníkom a na moje prekvapenie, napriek tomu, že poznám ako chalanisko hrá, jeho prítomnosť dodala skladbám úplne iný rozmer, čo bolo zreteľné, hlavne v samotnej technike hry.
Na záver by som zhrnul poznatky z tejto akcie a musím zase konštatovať, že ako tomu je v tomto klube skoro vždy, návštevnosť bola hojná, až nečakane, ale zas skvelý výber kapiel naznačoval, že pôjde o vydarenú akciu, čo sa aj teda potvrdilo. Čo sa týka kapiel, pre mňa bola väčšina prítomných kapiel príjemným rozptýlením a preto som sa aj dobre bavil. Zvuk bol obstojný na to v akých priestoroch sa koncert odohrával, priam by som povedal, že zvukár odviedol nadľudský výkon, za čo mu patrí poďakovanie a tiež samotným organizátorom tejto akcie za pozvanie.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits