r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

fotoreport Without Shame Festival XXVI, 24.9.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Without Shame Festival XXV, 25.6.2005, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XXIV, 21.5.2005, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XXIII, 26.3.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Without Shame Festival XXII, 26.2.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Without Shame Festival XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
fotoreport Without Shame Festival XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
recenzia Ethereal Pandemonium - jesus.christ@hell.com
report Without Shame Festival XX, 25.12.2004, Butterfly Club - Košice (SK)
report Without Christmass Party 2004, 11.12.2004, Butterfly - Košice (SK)
fotoreport Without Christmass Party 2004, 11.12.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XVIII., 9.10.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XVII., 20.9.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Open Air 2004, 24.-25.7.2004, Peklo - Košice (SK)
report Without Shame Festival XV., 12.6.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XIII., 24.4. 2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XII., 27.3. 2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XI., 26.4.2003, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Golo
report Without Shame Festival IX., 27.4.2002, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Juraj Harin
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin

Without Shame Festival XXVI
Bloodrage, Ownbliss, Blood Hunt, Demonic Chorals, Ethereal Pandemonium
24.9.2005, Butterfly Club - Košice (SK)

Posledná septembrová sobota sa v Košiciach a okolí naozaj vydarila. Príjemný, viac-menej ešte letný deň vyvrcholil akciou v Butterfly, ktorého existencia je v súčasnosti veľmi neistá, či skôr až príliš istá. A práve kvôli tomuto faktu nikto nemôže povedať, či 26. pokračovanie festivalu Without Shame nebolo náhodou aj tým posledným... no, snáď tú budúcnosť netreba vidieť až tak pesimisticky. V každom prípade sa po neutešenej návštevnosti, typickej pre posledných pár mesiacov, košickí i okolití metaloví fans ako-tak pozbierali a klubové priestory vcelku uspokojivo naplnili.
Koncert po zvukovej skúške otvorili košickí mladíci Bloodrage, ktorí tak od leta pôsobia skoro ako súčasť pódiového inventára. Ale aspoň možno sledovať, ako sa vyvíjajú hudobnícke aktivity tejto štvorice. Svoj set otvorila naozaj netradične - inštrumentálnymi verziami coverov od Iron Maiden a Manowar, aby sa potom predviedla aj s vlastnou tvorbou. Skôr ako k avizovanému heavy/thrash metalu má bližšie ku klasickej verzii thrash metalu so silným podielom starého kovu smrti v stredných tempách. Ťahúňom kapely je nadaný gitarista, ale treba povedať, že výkon Bloodrage je z akcie na akciu vyrovnanejší. Pokiaľ ide o vokál, pokrok cítiť aj tam. Pohybuje sa skôr v revanej thrash/deathmetalovej polohe, žiadne extra kúsky nepredvádza, ale do hudby sa hodí. Kapela už, zdá sa, má aj svoj okruh fanúšikov, mládež pod pódiom sa postarala o vcelku slušnú ventiláciu, iste to niektorí tanečníci odniesli svalovicou v krku. Bloodrage ešte stále dosť stavajú aj na coveroch, preto zaznela aj Sepultura a potom, neviem, či to mal byť pokus o humor, aj "cover ‚The Final Countdown' od Norther". Nuž, členovia jedného v 80. rokoch natrvaleného švédskeho kvinteta by sa zrejme čudovali, "staršie" ročníky v publiku sa zase pobavili :- )
Na v súčasnosti polohibernovanej najtvrdšej časti košickej scény patria nováčikovia Ownbliss medzi tie výrazne sľubné nové tváre. Nové - teda ako sa to vezme, ide totiž o projekt, kde za bicími sedí motor z Defender, gitaru a basu dodali Pros And Cons a dva mikrofóny obstarávajú vokalisti zo Spade a Thorwald. Po debutovom vystúpení na RocKeFeste predviedli aj tu energický metalcoreový set z agresívnych riffov, rýchlejších temp a dobrých melódií. Vokály sa prekrikovali, respektíve dopĺňali prevažne vo viacerých hladinách revu a vresku a skladby odsýpali v občas nie priam skromných časových rozpätiach tak okolo piatich minút. Mne osobne táto zmes HC a melodického death metalu naživo tak trochu pripomínala nemeckých Heaven Shall Burn a posledná vec mala dokonca feeling čohosi takého, ako At The Gates :- ) Aj Ownbliss zahrali jeden cover, a tiež to bola Sepultura. Ohlas v publiku bol značný a verím, že štúdiová nahrávka tohto spolku je len otázkou nie veľmi dlhého času.
"Temnejšiu" časť večera načali rožňavskí Blood Hunt. V porovnaní s ich výkonom pred mesiacom na RocKeFeste vyzneli v Butterfly presvedčivejšie. Postarali sa aj o svojho druhu záhadu - pri nazvučovaní sa dožadovali klávesov, na pódiu však nijakého klávesáka vidieť nebolo... Už mám CD a tak sa len domnievam, že vzhľadom na zostavu tie klapky išli, resp. mali ísť z playbacku, nejak som ich totiž nezaregistroval. Štvorica odohrala set stredne rýchlych melodickejších drsných metalových skladieb na pomedzí thrash, black a death metalu. Žiadne ortodoxné peklo, ale slušne zvládnutý mix pomerne príbuzných žánrov. Ten publikum ocenilo hustým pohybom pod pódiom, dokonca si vyžiadalo prídavky, medzi ktorými na záver nechýbala "Sleepless" z čias, keď ešte Anathema hrala metal, a navyše dobrý. Akurát mám pocit, že s hlbším revom originálu by vyznela lepšie, ten poloblackový škrek z toho občas robil Megadeth :- )
Po odchode Blood Hunt sa na pódiu nazvučilo tak trochu pomenej ľudí...a nastala dosť otravná pauza, jedna z tých, kvôli ktorým posledné kapely na koncertoch zvyknú hrať pre pár ľudí, keďže ostatní poodchádzali na nočné spoje... Potom sa ešte chvíľu valilo intro a konečne nastúpila owarpaintovaná kapela v počte 2, slovom dvaja ľudia. Bol som vážne zvedavý, ako sa dá hrať black metal s bicími a gitarou, pričom strunmajster má na starosti aj mikrofón. Zo strany žilinských Demonic Chorals to bola fakt odvaha, zapríčinená možno stavom "nejsou lidi", ale ich snaženie bolo našťastie pomerne počúvateľné. Prevrat v hudbe sa určite nekonal, do publika sa hrnul víchričný black metal klasického škandinávskeho štýlu vo väčšinou rýchlych tempách. Ani tzv. "pomalšia skladba" veľmi na rýchlosti neubrala a blackový "kvapík" na tento spôsob po určitom čase začal pôsobiť monotónne, ale dajme tomu, že je to prvý dojem. Jednu z vecí "démonické zbory" venovali košickým Infer, ktorí sa medzi návštevníkmi akcie objavili tiež, a zaznel aj cover "An Apprentice Of Satan" od Dark Funeral. Kapela údajne chystá nejaký album, tak som zvedavý, k takým Infer to má ešte dosť ďaleko, ale zdá sa, že prinajmenšom na žilinskej scéne v disciplíne black metal predstavuje to lepšie.
Bratislavskí post-blackeri Ethereal Pandemonium sa Košiciam prvýkrát predstavili ešte v starom Butterfly, ale tentokrát prišli v kompletnej zostave, tzn. aj s druhou gitarou a na pódiu v klube sa zmestili len tak-tak, predsa len, na sextetá nie je až tak stavané :- ) Čas bol už dosť pokročilý, aj ľudí ubúdalo, Bratislavčania sa našťastie rýchlo nazvučili a spustili. Pod pódiom to zhustlo, vcelku pochopiteľne zvlášť okolo vokalistky. Ale ak mám povedať pravdu, sobotňajšie vystúpenie E.P. hodnotím kladne aj (hlavne) z iných dôvodov. Naživo ma ich klávesami podfarbený atmosferický a melódiami oplývajúci rozhodne nie "pure" black metal oslovuje oveľa viac, ako na nahrávkach. Práve na tomto koncerte som si uvedomil, že na tejto kapele skrátka niečo je. Hranie im ide, zvlášť ak si uvedomíme, že ich ambíciou nie je spôsobiť poplach na nejakej progresívnej scéne, a so skladaním tiež nemajú problém. Pokiaľ ide o vokály, mužský škrek, rev, melodický vokál aj recitácia sú v poriadku, ženský hlas má tendenciu "uletieť" vo výškach, ale dajme tomu, že bežný fanúšik nejaké to oko prižmúri, aby mal lepší výhľad na vlnenie za mikrofónom :- ) Možno by stálo za to buď sa tým výškam viac venovať, alebo ich vypustiť v prospech prirodzenej tóniny. Ale pri takom tom dosť búrlivom ohlase, aký mala kapela v sobotu v Košiciach, je to skoro až jedno. Odznel povinný výber z "hitov minulosti", napr. "Il Pagano", "Perinbaba Theme" a tuším aj čosi z debutovej kazety, a keďže zatiaľ posledný album skupiny je tri roky starý, k slovu sa dostalo zopár čerstvých noviniek. Bez prídavku to v ten večer nešlo, a tak koncert uzatvárala "Balada o furmanovi" s toľkými zboristami, že by jeden neveril, koľko je tu u nás rozcítených ctiteľov slovenského folklóru.
Dobré vystúpenie, aj celý ten večer v Butterfly stál za ponocovanie, len to, že kedy a kde bude ďalší s hlavičkou WSF, veru nie je ani jasné, ani isté.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits