r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

fotoreport Neglected Fields, Draco Hypnalis, Scenery, Absurd Conflict, 17.9.2004, DK Dúbravka - Bratislava (SK)
report Without Shame Open Air 2004, 24.-25.7.2004, Peklo - Košice (SK)
report Without Shame Festival XV., 12.6.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XIII., 24.4. 2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XII., 27.3. 2004, Butterfly - Košice (SK)
recenzia Insania - Out
recenzia Wayd - Decadance
recenzia Obliterate - Tangled Ways
report Without Shame Festival XI., 26.4.2003, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Golo
report Without Shame Festival IX., 27.4.2002, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Juraj Harin
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin
report Without Shame Festival 7 a 1/2, 23.2.2002, KD Myslava - Košice (SK)

Without Shame XVII
Neglected Fields, Scenery, Draco Hypnalis, Nostrum
20.9.2004, Butterfly - Košice (SK)

V pondelok večer bola v Košiciach opäť raz kvalitná metalová akcia. A ako tu v poslednom čase býva zvykom, košickí "fanúšikovia" sa zase ukázali ako banda ignorantov, kvôli ktorým tu o chvíľu koncerty skončia. Slovami organizátora - "63 platiacich plus členovia skupín, hostia a organizačný tím, dokopy stovka. Dalo sa to čakať, predsa len bol pondelok a niekoho možno odradila výška vstupného. Takže ideme ďalej, len už nie dlho". Pokiaľ ide o to "závratné" vstupné, jeho výška sa skoro rovnala štyrom prachsprostým pivám, ktoré zážitok z kvalitného koncertu vynahradia len úplnej troske, a ten zvyšok si neviem vysvetliť... Tunajší pseudometalisti zrejme žijú v zajatí povery, že koncerty môžu byť len v piatok a sobotu, aby tam ich blahorodia ráčili prísť, a kapely, ktoré sú na turné (prípad pondelkového koncertu) si zrejme cez týždeň majú nájsť brigádu, aby nejako preklepali dobu medzi "hracími dňami". Fakt smiešne a úbohé, česť Košíc zachránilo pár skalných, ktorí to zrejme s podporou akcií myslia vážne, a našťastie prišli ľudia aj zo zvyšku východu, ktorým sa nepochybne oplatí ísť na koncert viac, než vymýšľať hlúpe výhovorky, prečo nejdú. Propagačne totiž bolo podujatie zvládnuté tradične na výbornú.
Predtým, ako bude niečo aj o hudbe, ktorá znela na Without Shame XVII ešte toto - ak je kdesi na plagáte uvedený začiatok koncertu o tej a tej hodine, je vážne ignorantské a priam až chruňovské postarať sa o hodinový sklz tým, že ako "fanúšikovi" sa mi uráči prísť vtedy, keď by prvá kapela už mala mať odohraté. Takže len tak ďalej, pre hudobníka neexistuje väčšie potešenie, ako hranie pre nikoho.
Koncert sa začal niekedy po pol ôsmej, keď už to v klube nevyzeralo úplne trápne, a odštartovali ho košickí progresívni rock-metalisti Nostrum. Opisovať set kapely, ktorá tu hrá pomerne často, by bolo nosením dreva do lesa, takže len v skratke - inštrumentálna hudba na vysokej muzikantskej úrovni, profesionálne výkony a akýsi nový efekt na gitare, ktorý pri akustike v Butterfly pôsobil skoro ako simulácia vokálu. Publikum pri prezentácii kvality nešetrilo potleskom, takže Ivan, Šaňo, Fero a Kamil mohli s pocitom dobre vykonanej práce prenechať pódium zlínskym Draco Hypnalis. Tí sú na spoločnom európskom turné s českými Scenery a lotyšskými Neglected Fields, kapelami, ktoré v ten večer prišli na rad tiež.
Trojka v zložení gitarista, spevák a basgitarista + bicie aklávesy z automatu, tu hrala už pred poldruha rokom, vtedy však zrejme ich hudba bola pre časť publika priveľkým sústom. Draco Hypnalis však zapracovali na propagácii a dnes už na nich nikto nečumí ako teľa na nové vráta, ale ako na spolok, ktorý sa venuje vysoko technickému, ale aj atmosferickému a melodickému koktailu z death a black metalu. Set skupiny pozostával z materiálu z debutového albumu (ktorý mal vyjsť už dávno, ale spolupráca s talianskymi Pulsar Light Records sa momentálne javí skôr ako krok vedľa), úvodnej úplne novej skladby a záverečnej inštrumentálky. Chalanom sa zrejme hralo dobre, frontman dokonca nešteril chválou - "děkujeme, jste perfektní". Ohlas u publika bol naozaj slušný, ale všimol som si aj pár zábavných figúrok, ktoré podľa toho, ako celý čas medzi sebou debatovali, by vedeli všetko lepšie ako hociktorá zo účastnených kapiel, takže nepochybne niečo kujú a až sa raz postavia na pódium, určite sa z toho všetci poskladáme. Nemám pocit, že by niečo také hrozilo :- )
Mohelnickí Scenery patria medzi inštrumentálne najzdatnejšie metalové bandy v Česku a je naozaj zvláštne, že svoje mimochodom aj po zvukovej stránke kvalitné albumy si doteraz museli vydávať sami. Našťastie sa blyslo na lepšie časy a vydavateľ pre ich tretie CD sa už našiel. To, čo predviedli v Košiciach počas asi štyridsaťminútového bloku, malo veľmi ďaleko k pretechnizovanému nepočúvateľnému predvádzaniu sa. Scenery skôr majú dar zložiť technicky náročnú a progresívne znejúcu hudbu, vychádzajúcu z melodickejšieho klasického death metalu, ktorá vyznieva pomerne chytľavo a nepostráda temperament. Klasická nálož gitár, bicích a drsného vokálu bola obohatená o klávesy, element, ktorý vo väčšej či menšej miere používali všetky tri kapely.
Neglected Fields (možno to preložiť aj ako "polia neorané") sú spolu s "pohanskými" Skyforger najznámejšími metalovými skupinami z Lotyšska. Fungujú ako kvinteto, kde sú dvaja Rusi a traja Lotyši, čo je situácia, ktorú Ivo z Draco Hypnalis čoby tourmanager opísal asi takto "všetci medzi sebou sa bavia po rusky, ale bubeník, druhý gitarista a klávesák spolu kecajú po lotyšsky a tomu už nerozumie nikto". Technická death/blackmetalová svorka má za sebou úspešné vystúpenia na festivaloch, sám som ich 20. septembra videl po štvrtýkrát, a ani raz nesklamali. Odohrali sedem skladieb z pripravovaného nového albumu, niečo z predošlého CD "Mephisto Lettonica", a pretože ľudia na ich divočenie reagovali naozaj búrlivo, pridali nie celkom tradičný cover v podobe "Breathe" od Prodigy. Mal to byť koniec, ale vzhľadom na ohlas sa Sergey a spol. nenechali prosiť a bol ešte "nášup", počas ktorého sme sa vybrali stihnúť posledný trolejbus.
Hodnotenie - kapelám možno poďakovať za výborné vystúpenia, fanúšikom, ktorí prišli za to, že sa postarali o celkom slušnú atmosféru. Tí ostatní nech o sebe porozmýšľajú, ak majú čím, pretože zatiaľ to vyzerá, že ešte pár koncertov a nebudú mať v prípade takýchto akcií o čom rozmýšľať a neostane im nič iné, len detsky vyhundrávať po internete "že nič tu nikdy nie je". To ale možno bude adekvátna kultúra pre typy, ktoré miesto toho, aby popdporili koncertné dianie v mieste, kde bývajú, vymýšľajú čím ďalej tým stupídnejšie výhovorky na to, prečo nikam nejdú.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits