r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Dark Night´s Symphony III.
Tisíc Let Od Ráje, Ľahká Múza, Antares, Doomed, Silent Tears, Achsar, Martyrium Hospic
11.11.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK)

Už nejaký čas bol tento koncert avizovaný v médiách ako je aj to naše a už len letmí pohľad na playlist dáva tušiť, že sa bude jednať o dobrú akciu, teda len pre fanúšikov, ktorým práve táto muzika reže. Takým som samozrejme aj ja, lebo už som v poslednom čase dosť unavený z toho, že sa tu konajú len Death Grindové akcie a vidieť za večer 8 kapiel hrajúcich podobne, to chce aj trpezlivosť, aj uši potrápiť. Už prvá a druhá akcia s týmto názvom sa v celku podarili a tak som sa vybral aj na tretie pokračovanie, kde vystúpia aj kapely, ktoré mám ozaj veľmi rád. Tak som sa vybral do Nitry sám, keďže tento víkend bol značne koncertný a pôvodne zamýšľaný výlet na koncert v Kysuckom Novom Meste som musel odrieknuť, lebo ráno ma čakali povinnosti a precestovať celú noc by som nerád. Tak Nitra to všetko zachránila, okrem iného sa tam už cítim ako doma, keďže v BA nemáme žiaden klub kde by sa takéto akcie konali.

Ako prvý vystúpili domáci Martyrium Hospic, bez ktorých by asi ani žiadna Nitrianska akcia ani nemohla byť. Už pri zvukovej skúške mi bolo divné, že mi chýba klávesák, ktorý svoji kozmickými zvukmi dokonale celú muziku oživoval, ale aspoň som mal možnosť vidieť ich ako hrajú len v gitarovej verzii. Tak a toto ma dostalo, dnes to znelo ako keby táto kapela hrala čistý Black metal a musím priznať, že sa mi to veľmi páčilo. Malo to rázne gule, rýchlosť a všetko, čo by mala mať kapela tohto štýlu. Povedal by som že oni ani klávesy nepotrebujú, aspoň mne to takto vyhovovalo dokonale. Bolo vidieť, že kapela má aj svojich skalných fans, počas ich vystúpenia sa to pod pódiom mlelo, ako keby ani pred kapela nehrala. Takže už som sa k ich muzika vyjadroval aj v predošlých reportoch, nebudem to naťahovať. Mne sa dnes vážne páčili, nemám čo by som im vytkol.

Nasledovala kapela Doomed, ktorú som tiež už nespočetne veľa krát videl, ale odkedy sa odľahčili od takých tých nudných nápadov, začínajú tiež naberať na obrátkach vo svojej tvorbe. Ale dnes to nedopadlo najlepšie, keby som niektoré skladby už nepoznal z iných akcií, mal by som dojem že hrá nejaká divná Grind banda, ktorej len vylepšili zvuk. Totiž počas koncertu Doomedu bol otrasný zvuk von spôsobený asi basovým combom, alebo sa basák skrátka tak vytiahol, že všetky ostatné nástroje zanikali v rezonovaní a chrčaní. Podobne to znie na klubových techno party, keď sa snažia všetko prehuliť naplno a do basov. Tak toto ma dosť mrzelo a videl som že ani zvukárovi sa s tým nechcelo nič urobiť, tak koncert bežal ďalej aj s takýmto zvukom. K samotnej muzika, tento štýl je v celku prijateľný, ja by som to označil ako Death Black, z každého štýlu tam niečo je. Nosným prvkom je samotný gitarista a zároveň spevák, ktorý ťahá celú bandu dopredu a svojou nápaditou hrou to celé zastrešuje. Kapela odohrala výber svojich skladieb a pridala aj cover verziu od Cannibal Corpse "Hammer Smashed Face" čo je skvelá skladba plná energie, som sa skoro nechal uniesť. Takže nebyť toho hrozného zvuku, koncert tejto kapely by bol v celku dobrý.

Ako tretia vystúpila kapela, na ktorú som sa tešil už minule, ale pre chorobu neprišli, tak som si musel počkať nejaké tie mesiace, kým ich uvidím. A dnes sa to konečne podarilo. Máme tu kapelu Silent Tears, ktorá je vlastne takou slovenskou verziou Nightwish Revival SK. Pred časom som písal o českej verzii NW Revival, kde som sa trochu nechvalne vyjadril o tej kapela, ktorá znie amatersky, ale po vzhliadnutí vystúpenia S.T. som sa definitívne utvrdil, ktorá verzia je pre moje uši ta pravá. V prvom rade S.T. sú dokonale zohratá banda, ktorý má na svojom viditeľnom čele talentovanú a skvelú mladú speváčku, ktorej nerobia problémy žiadne hlasové polohy (až na pár detailov, ktoré sa stratili v nenávratne) a tým sa dostávajú na čelo Revivalovej tvorby u nás. Aby som nechválil len speváčku, ktorá to ani nepotrebuje, vyzdvihnem aj druhú slečnu v kapele a to tú za klapkami kláves. Len som počúval a pozeral čo tá s tými klávesmi robila, ona bola prevtelený Tuomas Holopainen, miestami ked som zavrel oči, som sa akoby ocitol na koncerte NW, keďže môžem konštatovať, že som tu kapelu už videl 5* naživo a viem ako to znie. Ale nie žeby som bol zaujatý dievčinami, samozrejme aj ostatný členovia nezaostávali vo svojich nástrojoch. Teda aby som sa zas vrátil ku vystúpeniu tejto talentovanej a pre mňa neznámej kapely, zneli hity kapela Nightwish ako "Deep Silent Complete", "Come Cover Me", "Nemo", "The Kinslayer", "Wish I Had An Angel" a čo ja viem ešte ktoré, zaznelo ich ozaj dosť aj také ktoré NW v live-playlistoch nemávajú často. Čakal som aj nejaké veľké hity ako "Over The Hills...", alebo "Walking In..." kde by sa podľa mňa speváčka prejavila dokonale. No snáď niekedy sa dočkám. Nečakane pre mňa zaznela aj skladba od druhej mojej naj ženskej bandy Within Temptation "Mother Earth", čo speváčke šlo už menej, ale snažila sa, čo aj pomohlo k celkovému dojmu. Už ale nebudem preháňať chválam, ikeď si ich zaslúžia neúrekom za tento dnešný výkon. Tak len tak ďalej a už sa neviem dočkať ďalšieho vystúpenia tejto bandy.

Ešte som sa ani nestihol spamätať a dať si pivo a už sa na pódium tlačia moji kamoši z Moravy, kapela Tisíc Let Od Ráje kvôli ktorým som vlastne na tento koncert šiel, lebo vystúpenie na Brutale 2006 mi nestačilo, niečo tomu chýbalo a to niečo sa tu aj dnes objavilo. "Huráááááá" a kto túto bandu trochu pozná, vie, kto tieto pokriky vydáva na koncertoch. No predsa šialený vokalista Křeček !!! Túto kapelu mám rád už od čias, keď sa mi do rúk dostala ich prvá kazeta a videl som ich prvý koncert niekde v Blansku. Skrátka som odvtedy ich úhlavný fanúšik a zdá sa, že ním aj ostanem. Tak a začala táto energetická bomba v podobe muziky, ktorú som si zamiloval. Mix všetkého možného metalového, ale príchodom sólovej speváčky Dashy to všetko nabralo rozmer skôr do Black metalu, čo mne vôbec neprekáža. Samozrejme sú tu aj iné štýlové elementy, keďže sú v kapele aj klávesy a melodický spev. Publikum aj kapela sa dokonale bavili, veď kto by sa nebavil, keď vidí šialeného speváka sa váľať po pódiu a vrieskať do mikrofónu. Tak toto my chýbalo na Brutale. Dnes som si to užil v klubovej verzii a povedal by som že táto banda je v kluboch ako doma. Ako vždy zazneli staršie a aj najnovšie veci z pripravovaného CD, na ktoré sa už neviem dočkať. Vystúpenie na jedničku !!!

Po tejto energetickej bombe malo nastať trochu ukľudnenie v podobe Dark Wave kapely Ľahká Múza, ktorý hrajú skôr elektronickejšiu a ponurejšiu muziku, pred ich koncertom som uvažoval, či sa hodili práve na túto akciu, kde hrajú samé metalové bandy, ale po prvých tónoch tejto monumentálnej produkcie som usúdil, že sem dokonale zapadli, ikeď som mal pochybnosti, či miestny fans túto muziku pochopia. Ako prvé ma dorazil skvelý a mohutný zvuk, no takýto kvalitný zvuk som tu už dlho nepočul a asi ani nebudem. Asi to bolo tým že kapela mala vlastné mašinky a tým pádom si vystačili. Charizmatickú speváčku dopĺňali ešte dve slečny a gitarista a spolu tvorili kompaktný celok zvuku a samotnej pódiovej show. Je pravda, že som aj túto kapelu videl niekoľkokrát, ale vždy to bolo na výhradne Dark akciách, kde na nich prišli len fanúšikovia tejto muziky. Ale ani dnes to nebolo pod pódiom najhoršie, ale na túto muziku sa skôr tancuje a vlní, ako skáče a metá hlavami. Kapela odohrala svoj set veľmi dobre a v tomto klube to znelo 2* lepšie ako niekde v hale, alebo vonku. Neopísateľná atmosféra. Teda aj toto vystúpenie bolo výborné, ikeď uznávam že už takúto muziku sledujem menej ako tomu bolo v minulosti. Dnes som bol spokojný.

Po tejto kapele som ale už musel cestovať domov, tak ani neviem či ešte niekto vystúpil, alebo bol koniec, každopádne akcia sa podarila podľa mojich predstáv. Na záver poďakovanie organizátorovi za pozvanie a vlastne aj za to, že opäť zorganizoval skvelú akciu. Už sa neviem dočkať avizovanej "štvorky", kde to zas vyzerá na dobré obsadenie kapiel.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits