r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK), Darkoldus
report Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK), Ivan
fotoreport Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK)
report Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub (ex-Calipso) - Trnava (SK)
fotoreport Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub - Trnava (SK)
report Winter Solstice Eve 4, 17.12.2005, Babylon - Bratislava (SK)
fotoreport Winter Solstice Eve 4, 17.12.2005, Babylon - Bratislava (SK)
report Black Metal Inferno II, 1.11.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
fotoreport Without Shame Festival XXVI, 24.9.2005, Butterfly - Košice (SK)
report RocKeFest IV, 26.-27.8.2005, Všešportový areál, hádzanárske ihrisko - Košice (SK)
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
report Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
fotoreport Brutal Assault 2005, 11.-13.8.2005, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
report Without Shame Festival XXV, 25.6.2005, Butterfly - Košice (SK)
recenzia Thalarion - Hellium
report Infernight vol.1, 12.2.2005, Alpia Club - Martin (SK)
report Without Shame Festiva XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
fotoreport Without Shame Festiva XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report A Winter Solstice Ev3, 18.12.2004, Babylon - Bratislava (SK)
fotoreport A Winter Solstice Ev3, 18.12.2004, Babylon - Bratislava (SK)
recenzia Infer - In Cold Being
recenzia Hecate - Oppressed by Sorrow
report Noc plná Slovákov, 13.6.2003, Fan Favorit - Brno (CZ)
recenzia Thalarion - Tunes of Despondency

Dark Night's Symphony II.
Thalarion, Infer, Hecate, Martyrium Hospic, Alone In The Dark
10.6.2006, naOZZaY rock klub - Nitra (SK)

A máme tu druhé pokračovanie zaujímavej akcie s názvom Dark Nights Symphony a po prvom úplne skvelom koncerte sa organizátori snažili aj sem pritiahnuť fanúšikov melodickej muziky, no podľa mňa asi nesiahli po takom širokom výbere kapiel a štýlov, ako tomu bolo na minulej akcii, ale napriek tomu som sa nechal ukecať a šiel som sa pozrieť aj na túto akciu.

Na začiatku koncertu ma ale čakalo pár nemilých zmien v playliste, keďže dve z kapiel neprišli z rôznych dôvodov. Jednu by som s kľudom oželel, ale ta druhá ma v celku mrzela, lebo som sa už po nejakom čase chcel pozrieť, kto sú to vlastne zač. Tak aby som nenaťahoval čas, neprišli Sungate a Silent Tears.

Po príchode na miesto už začala hrať prvá náhradnícka kapela Alone in The Dark, čo je vážne že zaujímavý názov, tak som bol samozrejme zvedavý, čo to bude po hudobnej stránke. Povedal by som, že kapela produkovala niečo ako doom metal, ponuré atmosféry, väčšinou v pomalom tempe. Kapela vraj prišla tento krát bez speváčky a asi by bolo zaujímavé to počuť v plnej sile, ale aj tak to bolo celkom dobré na počúvanie. Občas sa mi zdali trochu neisto, ale to bude asi údel predkapely a zároveň neznámej bandy. Teda táto kapela v pohode otvorila dnešný koncert.

Druhou kapelou večera bola mne už známa banda Martyrium Hospic, ktorých som už na tomto pódiu videl pred časom a vtedy sa mi to zdalo ozaj chaotické a nesúrodé. No ale dnes už od prvej skladby som si pomyslel, že toto asi nebude tá kapela, ktorú som predtým videl, zbadal som zlepšenie o 50 percent a neviem čím to bolo, ale dnes sa mi páčili. Opäť mám takú dilemu, že kam by som ich zaradil, lebo kapela produkuje v základe black metal, ale z času na čas sa nechajú uniesť fantáziou a tak to potom začne zaváňať aj death metalom a čo ja viem čím ešte. Toto celé zastrešuje ozaj svojrázny klávesák, ktorého prelúdia sú neprepočuteľné. Tiež po gitarovej stránke sa mi zdalo že obaja gitaristi, buď boli menej opití, alebo si vážne sadli do skúšobne a začali tvrdo na sebe makať. Zaregistroval som skladbu venovanú leteckému nešťastiu, ale aj podľa mňa najlepšiu ich skladu "Lycantrop", ktorú pre veľký úspech zahrali aj ako prídavok. Teda kapela ma v celku potešila, uvidíme ako to bude pokračovať nabudúce.

Nasledovala kapela Hecate, ktorú som už párkrát videl, ale s iným spevákom, takže dnes to bolo premiérové pre mňa s novým frontmanom. Je ale takto z dlhým odstupom času ťažko porovnávať, ktorý bol lepší, ale to už nebudem riešiť. Každopádne sa hralo v strednom rockovom tempe, melodické gitarové riffy podporovali klávesy a vcelku zaujímavý spev speváka, ktorý mi okrem samotnej muziky aj jeho prejav pripomína môjho obľúbeného speváka Taneliho Jarvu a jeho skvelú kapelu Sentenced. Teda ak by som mal k niečomu prirovnávať muziku Hecate, tak rozhodne majú veľa spoločného so súčastnou Fínskou metalovou scénou. Teda som sa dobre zabával, a nie len ja, táto muzika dala do pohybu aj fanúšikov. Fajn muzika aj hráči sa dobre dopĺňali, teda ako celkom zatiaľ najlepšia kapela večera pre mňa.

A máme tu konečne nejakú lahôdku hlavne pre mňa v podobe bandy Infer. Táto banda je často prirovnávaná k hviezdam ako Dark Funeral, Marduk, či Immortal, tak som chcel vidieť, či to je aspoň trochu pravda. A poviem vám, to čo predviedla táto kapela ma totálne uzemnilo. Takýto hyper rýchly black metal som už dávno nepočul a povedal by som, že ani menované kapely by sa za takéto prevedenie nemuseli hanbiť. Takže sa hral neskutočne rýchly a presný black metal, v tej rýchlosti ale nechýbali ani melodické pasáže a brutálny vokál, ktorý navodzoval zimomriavky po tele. Občas mi niektoré pasáže pripomenuli rannú tvorbu kapely Immortal, ale o kopírku nešlo, len to zďaleka tak pripomínalo. Do kolien ma dostával absolútne flegmatický bubeník, ktorý z kľudným výrazom v tvári podával výkon ako rýchlovlak rútiaci sa plnou rýchlosťou vpred. Svojim spôsobom mi pripomína môj rýchlostný bubenícky idol, chlapíka menom Frost. Teda kapela Infer ma značne potešila a som rád, že som ich konečne videl naživo.

Na úplný záver koncertu nastalo miesto pre comeback jednej s mojich najobľúbenejších kapiel a síce Thalarionu. Pred časom ma šokovala správa, že kapela asi skončí svoju činnosť, keďže bubeník sa vrhol na hviezdnu dráhu v Tublatanke, kde je ho mimochodom škoda, lebo hral ozaj skvele death metal. Potom aj ďalší zakladajúci členovia, gitarista a spevák, ohlásili odchod z kapely a to už pre mňa bolo znamenie, že táto kapela skončila. O to väčšie prekvapenie bolo pre mňa, že som mojich obľúbencov zbadal v klube v plnej kráse, pôvodne som si myslel, že len došli pozrieť svojich nástupcov, ale nakoniec to dopadlo úplne ináč a síce tak, že toto bol špeciálny koncert oboch zostáv, pôvodnej a terajšej. Samozrejme ja som sa tešil hlavne na stará fláky a smrtonosné riffy a dočkal som sa. Kapela to odpálila hitmi z albumu Helium, ktoré zneli ako nikdy predtým, totálne nasadenie všetkých hráčov a skvelý zvuk bol ako uliaty. Takže znel brutálny rýchly a melodický death metal, hudobníci si to skvelo užívali, veď to malo byť vraj naposledy, čo si v tejto zostave zahrajú, tak to trebalo nejako užiť. Ja som sa skvele zabával, lebo som kapelu už dlho nevidel naživo a dnes to malo byť naposledy, tak som si aj zaskákal trochu. Fanúšikovia nechceli prvú zostavu pustiť z pódia, tak chalani museli namiesto 6 plánovaných skladieb pridať ešte zopár navyše. No skrátka skvelá atmosféra napriek tomu že sa kapela dostala k hraniu až hlboko po pol noci. Po definitívnom rozlúčení, sa na scéne objavili nové tváre kapely, tak som bol zvedavý, čo to bude zač, vraj mali hrať svoje nové veci. Od začiatku to ale sprevádzali technické problémy, každú chvíľku vypadávali gitary a spev, tak som z toho nemal dobrý pocit a ani samotná muzika ma nejak moc nezaujala, ale spevák sa držal a snažil sa aspoň trochu zachrániť vystúpenie. Po pár skladbách sa dokonca bubeníkovi podaril husársky kúsok, totiž sa mu priamo počas hrania totálne rozpadli bicie a to bolo znamenie včas odísť domov, lebo som toho mal akurát tak dosť. S pozdravom "staré časy Thalarionu sú dávno preč a tak si ich treba uchovať naveky v srdci a ušiach" sa lúčim s bývalými členmi a nočnou diaľnicou zas domov.

Sumár koncertu je asi taký, že po prvom úspešnom koncerte nastal trochu úpadok, ale nie zas až taký, aby sa prítomní nezabávali. Aj ja som si prišiel na svoje, ale čakal som trochu viac. Ale prítomné kapely sa snažili a za to im patrí poklona. Som zvedavý, čo si organizátori pripravia na tretie pokračovanie.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits