r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Antitrend party XI., 31.5.2005, RC Brooklyn - Brno (CZ)
fotoreport Antitrend party XI., 31.5.2005, RC Brooklyn - Brno (CZ)
report Beheaded, Prejudice, Squash Bowels, Godless Truth, 26.10.2004, RC Brooklyn - Brno (CZ)
fotoreport Beheaded, Prejudice, Squash Bowels, Godless Truth, 26.10.2004, RC Brooklyn - Brno (CZ)
report Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 1.deň
report Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 2.deň
report Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 3.deň
fotoreport Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 1.deň
fotoreport Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 2.deň
fotoreport Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 3.deň
report Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, Na Bojišti - Trutnov (CZ), Martin
report Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, Na Bojišti - Trutnov (CZ), Golo
fotoreport Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, deň 1, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
fotoreport Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, deň 2, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
report Suffocation, Dementor, Insision, Disgorge, Godless Truth, Imperial Foeticide, 12.6.2004, Abaton - Praha (CZ)
fotoreport Suffocation, Dementor, Insision, Disgorge, Godless Truth, Imperial Foeticide, 12.6.2004, Abaton - Praha (CZ)
report No Mercy Festival, 2.4.2004, Abaton - Praha (CZ)
fotoreport No Mercy Festival, 2.4.2004, Abaton - Praha (CZ)
report Hate Eternal, Dying Fetus, Deeds Of Flesh, Prejudice, Destroying Divinity, 16.1.2004, Black Pes - Praha-Klánovice (CZ)
fotoreport Hate Eternal, Dying Fetus, Deeds Of Flesh, Prejudice, Destroying Divinity, 16.1.2004, Black Pes - Praha-Klánovice (CZ)
report Dying Fetus, Monstrosity, Houwitser, Intervalle Bizzare, 21.9.2002, DK Podlavice - Banska Bystrica (SK)
report Cephalic, Pyaemia, Godless Truth, Malignancy, Disgorge, Deeds Of Flesh, 14.5.2002, Planet Music - Vieden (AT)
report Deeds Of Flesh, Malignancy, Disgorge, Pyaemia, Suhrim, 13.5.2002, DK - Novaky (SK), Golo
report Deeds Of Flesh, Malignancy, Disgorge, Pyaemia, Suhrim, 13.5.2002, DK - Novaky (SK), Fokus
recenzia Godless Truth - selfRealization

Monstrosity, Deeds Of Flesh, Vile, Impaled, Godless Truth, Sanatorium
23.4.2006, Stará Pekáreň - Stará Pekáreň (SK)

Na tento koncert som sa vcelku dosť dlho tešil i napriek tomu, že kapely a štýl, ktorý sa na ňom prezentuje sledujem len tak okrajovo, keď ma vážne zaujme nejaká banda. Naposledy to bol nový vskutku dobrý album Deeds Of Flesh, ktorý som niekoľko dní drtil v aute (poviem vám, sa pri tom dobre šoféruje po meste 120 km/h rýchlosťou). No ale aby som neodbiehal. Na koncert som sa vybral napriek tomu, že na Slovenskú verziu nebola skoro žiadna promotion a povedal by som, že rôzne fóra na nete a ústne podanie je omnoho lacnejšia reklama, ako nákladné lepenie plagátov. Fanúšikovia sa vždy k informáciám dostanú včas. Ale to nieje moja vec, ja som fanúšik a cestu si vždy nájdem.
Napriek nejakým technickým problémom sme sa nakoniec vytrepali z mesta a vyrazili smer Nitra, čo je asi tak príjemná hodinka cesty, alebo jeden album doom metalovej bandy. Keď sme dorazili na miesto konania, čudoval som sa, že tam nie sú vonku skoro žiadny ľudia napriek tomu, že bolo pekné počasie a je to tam zvykom. Až kamoš ma vyviedol z omylu, že vraj už pol hodinku je koncert a akurát hrá naša mediálne známa banda Sanatorium. Tak som sa hneď predral do klubu a stihol aspoň dve posledné skladby, čo ma dosť mrzelo, ale čo sa dá robiť.
Po krátkej prestávke nastúpila ďalšia kapela, tento krát to boli Český Godless Truth, ktorých som mal svojho času celkom rád, ale nejako sa mi to prepočúvalo, tak som bol zvedavý, ako to dopadne dnes na koncerte. A povedal by som, že to dopadlo celkom dobre. Chalani hrali ako vždy v plnom nasadení. Pri prvej kapele som nestihol posúdiť, či je zvuk v poriadku, ale pri vystúpení G.T. som usúdil, že to dnes bude fajn, a tak som si užíval aj muziky. Kapela si odprezentovala výber skladieb z doterajších albumov, ich svižný death metal vcelku zabával prítomných, teda naši fans neostali v hanbe a dobre si zametali pod pódiom. Takže štandardné vystúpenie predskokana na takomto koncerte.
Nasledovala konečne prvá zámorská banda, o ktorej som toho dosť čítal, ale ešte som nemal možnosť ich počuť, tak som sa v celku tešil. A musím povedať, že som bol vcelku nadšený, čo nám Impaled predviedli. Tak presne toto milujem na tomto štýle, hutné gitary, rýchle bicie, ktoré neustále menia tempo a samozrejme aj vokál zodpovedajúci tomuto štýlu musí byť aspoň takýto, aký mal frontman kapely. Nespieval však sám, dostatočne mu vypomáhali aj gitaristi a v celku to znelo dosť drsne. Miestami mi to pripomínalo staré dobre časy Napalm Death-u a iných kapiel z britských ostrovov, ktorých scénu mám ja osobne veľmi rád. Takže znel taký pohodový death metal spojený s grindom. Je veľmi ťažké takéto hudobné odnože hodnotiť, lebo v podstate všetky znejú rovnako a len výnimky sú rozoznateľné od celku, ale Impaled si zapamätám. A asi nie len ja, ale aj šalejúci fans, ktorým sa to asi tiež páčilo, keďže kotol sa rozrástol o nových a čerstvých fans a tak to tu vyzeralo konečne ako na poriadnom koncerte. Vcelku bol Impaled pre mňa príjemným prekvapením a asi si od nich nejaký ten album zoženiem na vypočutie.
Dnes sa to tu americkými kapelami len hemží, jedna ešte nedohrala a už ju z pódia vytláča ďalšia, nie menej známa banda menom Vile. Malo by sa jednať o technický death metal a vraj sa jedná tiež o skvelých hudobníkov a vraj si prídem na svoje, keď počúvam také bandy ako Morbid Angel. A povedal by som, že tie správy neboli ďaleko od pravdy. Táto banda bola ozaj plná skvelých hudobníkov, technicky ozaj na úrovni, a čo sa týka nápadov, tak to bolo asi to najzaujímavejšie od čias, keď som videl naživo Nile, ktorý sa mi svojho času zdali tiež originálny. Ale prejdem k samotnej muzike tejto kapely. Ako som už naznačil, jednalo sa o ozaj hyper technický death metal, skvelá spolupráca oboch gitaristov, ktorým sekundoval vážne skvelý bubeník, pri niektorých tempách mi doslova zastal dych a stále som rozmýšľal, ako to zahral, keď má len štyri končatiny. Ale v dnešnej dobre sa ani nečudujem, lebo v poslednej dobe som zažil pár takýchto hudobníckych šokov, tak by som si už mohol zvyknúť. Takže kapela Vile je zas jedna z vecí, pre ktoré asi nezanevriem na death metal a aj nabudúce si pôjdem pozrieť ich vystúpenie, ak bude ešte príležitosť. Rozhodne som bol spokojný nadmieru.
A nastal čas na bandu, na ktorú som sa tešil najviac a pre ktorú som aj meral túto cestu na koncert. A vlastne to bola jedna z kapiel, ktorú som aj doma počúval. Vlastne to je povinnosť ich poznať, lebo sú samotným stelesnením, súčasného death/grindu. Tak a máme tu Deeds Of Flesh v plnej kráse! Pri takejto muzike sa teda nedá len tak stáť a pozerať sa, tak som sa aj ja vybral dopredu, kuknúť si to zblízka, ale tam sa rozpútalo také peklo, že som to vydržal len pár skladieb a potom som musel ísť trochu ďalej, lebo sa to nedalo zvládať. Táto banda vie, čo treba naládovať do fans a asi aj preto sa ich sláva stále zvyšuje. Ale aby ste vy, čo ste sa nezúčastnili, vedeli o čo ste prišli, znel perfektný brutal death metal, rýchle bicie, pomalé sekané gitary, ktoré občas začali peknú riffovú smršť a do toho všetkého ozaj brutal vokál, ktorý je vždy na pravom mieste. Ani neviem, čo sa mi viac páčilo, keď hrali pomalšie a hutné veci, alebo brutálne rýchle mastenice, niečo medzi tým by sa dalo vyselektovať. Každopádne je skvelé vidieť kapelu, ktorá je slávna po celkom svete, že nepohrdne aj klubovkou niekde na druhom konci sveta a povedal by som, že aj oni boli v celku spokojní, lebo sa nadšene vyjadrovali a hecovali fanúšikov, aby sa zabavili, ako sa to len dá. V klube to pekne vrelo a aj teplota sa zvýšila počas tohto vystúpenia. Vystúpenie tejto bandy hodnotím na výbornú z hviezdičkou.
Po tomto fenomenálnom vystúpení som sa aj vcelku tešil, ako si oddýchnem pri hlavnej kapele a že si ju len tak pozriem, aby som vedel, čo majú nové a ako sa zmenil ich štýl a tak. Kapelu Monstrosity som videl už dva krát naživo a povedal by som, že sa jedná skôr o kapelu, ktorá nieje príliš koncertná, teda aspoň predošlé ich vystúpenia mi pripadali také statické a málo živé. Po vypočutí posledného albumu som si povedal, že by to mohlo priniesť nový vietor aj na koncertné pódium. Od prvej chvíle, ako začali hrať, sa mi zdalo, že vidím inú kapelu ako predtým v minulosti. Začali vcelku rýchlymi skladbami, čo je u nich skôr raritka, ale potešil som sa. Vždy som považoval túto bandu za taký ten stredný prúd amerického death metalu a vlastne som im ani neuškodil, lebo fakt to tak vidím. Ja žijem ešte stále v časoch, keď v tejto bande spieval chorobný Corpsegrinder, ktorého vokál som v tých časoch fakt miloval. Ale momentálne tu je nový spevák a zdá sa mi, že sa celkom udomácnil a hulákal ako o život. Ale vlastne celá kapela sa snažila, vybrali si vcelku dobré skladby a tak to bolo pestré - od rýchlych deathoviek, až po technické a pomalšie veci. Po zhruba hodinke sa kapela odobrala na prestávku a potom ešte do nás naládovala pár kúskov a koncert sa skončil. Ešte by som dodal, že Monstrosity boli dnes skvelí, čo bolo možno aj vďaka dobrému zvuku, že to nebol len taký hluk ako inokedy.
Celkové hodnotenie akcie je u mňa na výbornú, taká zostava sa nevidí tak často a povedal by som, že sa už ani neuvidí, čo je síce škoda, ale zas príde iná, možno lepšia. Každopádne sa treba poďakovať Shindymu, že práve toto turné dotiahol aj k nám, aby sme zas nemuseli cestovať do Prahy, čo je dnes dosť nákladné. O akcii tiež toľko, že zvuk bol ozaj skvelý, tiež návštevnosť sa mi zdala na nedeľu obstojná a atmosféra, no jedna báseň, takto si to predstavujem. Bolo skvele!

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits